Ziua nuntii: cum te organizezi cand evenimentul are loc in alta tara

Din ce în ce mai multe cupluri aleg să își oficieze căsătoriile în alte țări sau cel puțin în alte locuri, în afara tradiționalelor restaurante romanești. Cum ziua nunții trebuie să respecte un program care ține de orele la care au loc cununia civilă și religioasă, atunci când locația aleasă este una mai puțin convențională, înseamnă și o organizare aparte.

Din fericire, îți poți ușura destul de mult programul din ziua nunții dacă hotărăști să te organizezi dinainte și dacă alegi să apelezi la serviciile specializate ale unui organizator de nunți care te poate ajuta să pui toate detaliile la punct. Organizatorul se poate ocupa de tot ce înseamnă logistica la fața locului și te poate ghida astfel încât să ai timp chiar și să respecți tradițiile, dacă tu sau mirele sunteți superstițioși.

Îți poți organiza ziua nunții pas cu pas astfel încât să știi atât ce ai de făcut tu și mirele, precum și orele la care etapele de pregătire vor avea loc, în așa fel încât să nu întârziați la propria cununie.

Bineînțeles că atunci când evenimentul are loc în altă țară, mai sunt câteva detalii suplimentare care trebuie puse la punct, însă cu ajutorul potrivit, nu va trebui să îți faci griji pentru nimic. Iar mai jos vei afla cum ziua nunții tale poate fi spectaculoasă și să se încadreze în programul pe care ți l-ai propus.

1. Ziua nunții și planificarea acesteia

Indiferent de unde se va desfășura, ziua nunții are o încărcătură emoțională aparte, ceea ce poate duce la omiterea anumitor detalii. Acesta este principalul motiv pentru care organizarea și planificarea trebuie făcute din timp. Pentru început, poți face o listă cu toate lucrurile pe care le ai de făcut ca mireasă, precum și cu tradițiile pe care dorești să le respecți și care trebuie integrate în eveniment.

Atunci când alegi să lași o agenție să se ocupe de ce înseamnă o organizare de nuntă, te poți concentra pe pregătirile pentru ziua cea mare, de la machiaj, la hairstyle și respectarea tradițiilor.

Atunci când alegi să faci cununia în afara țării, ziua nunții tale înseamnă și să ajungi cu una sau două zile înainte la destinație și programarea tuturor detaliilor din timp. De toate acestea se poate ocupa organizatorul de evenimente, care te poate pune în contact cu specialiștii locali care te vor ajuta atât pe tine, cât și pe mire, să arătați perfect.

1.1. De ce are nevoie o mireasă în ziua nunții

Pentru că mireasa va fi în centrul atenției, este bine să pui fie pe o listă, fie să ții minte ce se face în ziua nunții. Astfel:

 • stabilirea unor camere separate în care mirii să se pregătească este primul pas;
 • în cazul miresei, machiajul și coafatul au nevoie de cel puțin 2-3 ore;
 • îmbrăcatul rochiei poate însemna încă o jumătate de oră în plus.

În cazul în care cununia civilă are loc în aceeași zi cu cea religioasă, este bine să ai în vedere și schimbatul rochiei și chiar al coafurii sau poți opta de la început pentru un hairstyle mai simplu.

Dacă ții să iei cu tine o parte din tradițiile românești și vrei să știi ce trebuie să aibă o mireasă la ea în ziua nunții, iată de ce ar trebui să ții cont:

 • trebuie să porți ceva nou, așadar fie că alegi să iei ceva la destinație sau de acasă, nu uita de acest aspect important;
 • trebuie să porți și ceva împrumutat, însă acest lucru este mai ușor de pus în practică, deoarece una dintre domnișoarele de onoare sau invitate te poate ajuta;
 • trebuie să porți și ceva albastru, o jartieră sau o mică bijuterie pot fi idei bune pentru ziua nunții.

Pentru că programul din ziua nunții poate fi destul de aglomerat, este bine ca tu și mirele să vă organizați și în funcție de locul în care aceasta se desfășoară. Astfel, atunci când alegeți o destinație exotică, precum Dubai, fusul orar vă poate face să vă simțiți mai obosiți, așadar aveți în vedere să ajungeți acolo cu cel puțin două zile înainte de eveniment, mai ales că puteți programa și o ședință foto. Același lucru se poate aplica și în țări mai aproape de casă, iar printre cele mai populare pentru o nuntă în 2022 sunt Grecia și Cipru, plajele de aici fiind la mare căutare.

Un alt aspect important pentru care este recomandat să apelați la soluțiile propuse de un organizator de evenimente este să nu uitați de actele necesare pentru o cununie civilă, precum și dacă trebuie să obțineți anumite aprobări. O agenție care oferă servicii de wedding planning va cunoaște în detaliu aceste lucruri, astfel că puteți veni ca invitați la propria nuntă, fără griji.

Chiar dacă mireasa este în centrul atenției, nici mirele nu trebuie să se neglijeze sau să se pună în plan secund. De asemenea, există și anumite tradiții pe care le poate respecta dacă dorește.

1.2. Ce trebuie să facă mirele în ziua nunții

Ca mire, dacă vrei să știi cum decurge ziua nunții pentru tine, este bine să știi că și tu trebuie să te pregătești, chiar dacă în cazul tău, pregătirile pot dura mai puțin. Dacă dorești să respecți tradițiile și atunci când nunta se desfășoară într-o altă țară, iată ce trebuie să faci:

 • trebuie să fii bărbierit de unul dintre cavalerii de onoare, acest obicei însemnând trecerea de la tânăr celibatar la bărbat matur;
 • apoi, trebuie să mergi la casa nașilor, după care, împreună, să plecați spre cea a miresei.

Atunci când ceremonia are loc într-o altă țară, luatul nașilor și a miresei pot fi mai greu de pus în practică, astfel că puteți înlocui acest obicei cu un altul, poate chiar unul local. Sau se poate organiza o întâlnire în dimineața nunții între mire și naș pentru a ciocni un pahar cu șampanie, ceea ce poate fi integrat în programul zilei nunții.

Când evenimentul are loc într-o destinație exotică, în ziua nunții poți alege să treci puțin peste tradițiile românești, astfel că poți face câteva schimbări în program, iar atunci când locația aleasă este plaja, o mica plimbare pe malul marii pentru a risipi emoțiile te poate ajuta. În același timp, poți petrece puțin timp cu cavalerii de onoare înaintea începerii pregătirii tale ca mire.

2. Ziua nunții pas cu pas când evenimentul are loc în străinătate

Ziua nunții tale este specială și trebuie să decurgă exact așa cum îți dorești tu și viitorul tău soț. Pentru aceasta, poți stabili pașii pe care îi aveți de urmat, astfel încât să vă încadrați în program. Este bine să țineți cont:

 • dacă faceți atât ceremonia civilă, cât și pe cea religioasă și orele la care cele două se vor desfășura, precum și dacă vor avea loc în același timp sau nu;
 • ce aveți de făcut dimineața și care este ora maximă la care veți fi gata pentru eveniment;
 • la ce oră are loc cununia;
 • ora la care va avea loc ședința foto după cununie;
 • ora la care începe petrecerea și etapele acesteia.

De asemenea, pentru petrecere este recomandat să stabiliți etape separate. Printre acestea este bine să aveți în vedere următoarele:

 • ora aproximativă la care are loc dansul mirilor;
 • orele la care se vor servi felurile de mâncare;
 • tăierea și servirea tortului;
 • aruncarea buchetului miresei.

Tot pentru petrecere, dacă aveți vreo surpriză pentru cei dragi sau pentru invitați, este recomandat să integrați momentele speciale în programul nunții.

2.1. Dimineața în ziua nunții

Probabil că cea mai aglomerată este dimineața din ziua nunții, mai ales pentru mireasă. De aceea, este bine să stabilești fiecare detaliu în parte.

Dacă deja ai ales ce coafură și machiaj dorești, o idee bună este să le transmiți dinainte hairstylistului și make-up artistului ideile tale pentru a evita întârzierile cu alegerea lor pe moment. Apoi, poți stabili ora la care aceștia să vină, precum și cine dintre cei apropiați te poate ajuta să te pregătești. Nașa, mama, sora sau orice prietenă îți poate fi de ajutor pentru a nu întârzia la cea mai frumoasă zi din viața ta.

Dacă tu și domnișoarele de onoare vă încadrați în orele stabilite și vă mai rămâne puțin timp, îl puteți folosi pentru a va relaxa înainte de ceremonie sau pentru o scurtă ședință foto.

2.2. Ziua nunții în după-amiaza dinaintea ceremoniei

Chiar dacă programul de desfășurare din ziua nunții începe de dimineață, după-amiaza poate rămâne pentru pregătirea ceremoniei religioase dacă ai ales să faci cununia civilă înainte. Astfel, poate dorești să schimbi rochia sau coafura.

Când vine vorba despre ziua nunții tale, nu uita că poți avea tot ce îți dorești, chiar și atunci când te afli în altă țară. De la tematica nunții și până la detalii mai deosebite, precum decorațiunile sau chiar o petrecere pe plajă, orice este realizabil. Pentru aceasta, ajutorul poate veni din partea unei agenții specializate care te va avea pe tine și pe viitorul tău soț în prim-plan.

Dacă nu ești sigură de cum va decurge ziua nunții, poți face o listă cu toți pașii pe care dorești să îi parcurgi și pe care îi poți împărtăși chiar și cu invitații, mai ales în cazul unui eveniment sărbătorit în afara țării.

3. Sfaturi pentru ziua nunții

Înainte de a stabili ce e de făcut în ziua nunții, trebuie să îți faci un plan bine pus la punct, mai ales când totul se desfășoară în străinătate. De aceea, organizarea trebuie începută din ziua în care ați stabilit data cununiei.

Din punct de vedere logistic, organizatorul se poate ocupa de tot ce înseamnă aranjamente la fața locului, chiar și alegerea locației în care va avea loc ceremonia și petrecerea nunții. Mai mult, acesta poate avea în vedere și tot ce ține de partea legală și a documentelor necesare pentru cununia civilă de îndată ce îi oferiți actele.

Atunci când alegeți o locație exotică, este bine să stabiliți următoarele detalii suplimentare în comparație cu o nuntă în România:

 • anotimpul în care va avea loc evenimentul, mai ales că poți alege o țară caldă;
 • numărul invitaților, precum și stabilirea locului în care vor fi cazați aceștia;
 • rezervarea biletelor de avion, astfel încât să găsiți formula cea mai avantajoasă.

Pentru că puteți alege Bora Bora sau orice altă insulă nemaipomenită cu peisaje spectaculoase, rochia de mireasă și costumul mirelui pot fi atipice sau mai puțin elegante, dacă aveți în plan o zi a nunții pe plajă. Mai mult, puteți alege să țineți ceremonia la orele prânzului pentru a putea petrece toată ziua admirând frumusețile locului. Ca proaspăt căsătoriți, puteți alege chiar să vă petreceți și luna de miere aici, caz în care va fi nevoie să organizați călătoria de întoarcere a invitaților.

Dacă nu știți de unde să începeți cu organizarea zilei nunții, cel mai simplu este să apelați la o agenție care are experiență și vă poate sfătui în așa fel încât să nu vă aglomerați și să vă bucurați cum trebuie de petrecerea voastră, dar mai ales de unul dintre cele mai frumoase momente din viață.

Alte detalii de care trebuie să vă ocupați în ziua nunții este alegerea fotografului și a videografului, astfel încât să imortalizați întregul eveniment în fotografii și filmulețe emoționante. De toate acestea, însă, se poate ocupa agenția aleasă, care vă poate propune mai multe variante, astfel încât să mergeți relaxați la ceremonie.

Ziua nunții nu trebuie să fie stresantă, deși mai ales miresele sunt cele care își doresc să fie totul perfect. Acum este posibil, indiferent de locul în care se desfășoară evenimentul. Mai mult, acesta poate avea loc în destinații exotice, în țări mai aproape sau mai departe de România, fără a simți ca trebuie să faceți ceva în plus, deoarece de toate acestea se poate ocupa un wedding planner a cărui treabă este să va îndeplinească visul.

În concluzie, ziua nunții poate fi una aglomerată, de aceea este bine să planifici din timp ce ai de făcut ca mireasă, precum și ce are de făcut mirele, chiar și atunci când alegeți să țineți evenimentul într-o altă țară. Pentru a va simplifica nu doar alegerile, ci întreaga deplasare și organizare a ceremoniei, puteți apela la servicii profesionale oferite de o agenție care se va dedica îndeplinirii dorințelor voastre.

Sursa foto: Pixabay.com

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.