Nunțile organizate într-o altă zi a săptămânii decât sâmbăta devin din ce în ce mai populare. Acest lucru este influențat de mai mulți factori, precum disponibilitatea locurilor libere și preț. Poate o nuntă de duminică să fie încununată de succes? La ce să acorzi o atenție deosebită atunci când o organizezi, mai ales atunci când dorești să profiți la maxim de acea zi specială. Cele mai populare sunt nunțile organizate sâmbăta. Multe cupluri tinere presupun că aceasta este cea mai puțin supărătoare zi a săptămânii, deoarece oaspeții nu trebuie să-și ia liber de la serviciu, iar duminica se pot odihni îndeajuns de mult. Totuși, aceasta nu este o regulă de aur, așa că – dacă vrei să organizezi o petrecere de duminică – fă-o cu îndrăzneală (desigur, ținând cont de câteva aspecte importante)!
Cuprins
1. Nunta într-o zi de duminică – Stabilirea exactă a datei
Întrebarea „când va avea loc nunta?” este crucială. Agențiile specializate în organizarea de nunți au un program încărcat și, de multe ori, data exactă trebuie rezervată foarte devreme. După cum s-a menționat deja, cei mai mulți oameni decid să aibă o nuntă sâmbăta, ceea ce înseamnă că celelalte rămase cad pentru a doua zi. De asemenea, merită luat în considerare faptul că duminică se organizează împărtășiri și petreceri în familie.
2. Nunta într-o zi de duminică – Sala de nuntă
Nu este nevoie să te păcălești – fiecare sală poate găzdui un anumit număr de oaspeți (asta, desigur, dacă nu vrei să organizezi o nuntă pe plajă, într-un cadru idilic). Deși bucătăria este capabilă să facă față mai multor recepții, are și aceasta limitările sale. Dacă te hotărăști să faci o nuntă duminica, trebuie să ții cont de aceste limite. Nicio unitate nu vrea să subestimeze calitatea serviciilor oferite, ci vrea să garanteze cel mai înalt nivel de serviciu, așa că încearcă să înțelegi acest lucru. O petrecere mare, pentru 100 de persoane, nu este – de obicei – o opțiune. Va fi o petrecere destul de intimă alături de cei dragi și de familie. Dacă, în schimb, vrei să „joace” mai multe persoane la nunta ta, este necesar să îți rezervi o sală mult mai devreme. Toate aceste aspecte ar trebui luate în considerare. De asemenea, nu uita să întrebi administratorul proprietății dacă mai au loc și alte petreceri, cum ar fi împărtășirea sau o petrecere în familie, în același timp. Aceasta este o informație importantă, astfel încât să știi deja dacă ai întreaga facilitate la dispoziția ta exclusivă.
3. Nunta într-o zi de duminică – Invitații
Fiecare mire și mireasă ar trebui să aibă grijă ca invitații lor să nu aibă probleme cu venirea la nuntă. Dacă te hotărăști să faci o nuntă duminica, trebuie să ții cont de faptul că majoritatea oamenilor încep să lucreze de luni. Pentru unii, acest lucru poate fi o bătaie de cap, mai ales dacă au deja o vacanță planificată. Tot ce poți face, în această situație, este să-ți informezi oaspeții – în prealabil – despre viitoarea nuntă. Deși se consideră că o lună înainte de eveniment este suficientă, în acest caz este mai bine să te prezinți cu invitația cu cel puțin 3 luni înainte. Oferă tuturor timp să se pregătească pentru nuntă. În caz contrar, s-ar putea să descoperi că majoritatea oaspeților vor dori să meargă acasă de îndată ce trece miezul nopții sau, mai rău, vor rămâne doar la cină. De asemenea, poate exista o situație în care mai mulți invitați refuză să participe la o petrecere, dacă nunta are loc departe de casele lor. Prin urmare, nu uita să anunți pe toată lumea, în avans – atunci poți fi mai sigur că toată lumea va fi bucuroasă să vină la petrecerea ta și se va distra până târziu în noapte.
4. Nunta într-o zi de duminică – Profită de zilele libere suplimentare
Întrucât știi deja că o astfel de nuntă poate fi oarecum supărătoare și, totuși, dorești să organizezi petrecerea duminică, încearcă să limitezi cât mai mult inconvenientul menționat mai sus. În fiecare an există așa-zise weekenduri prelungite. Aruncă o privire pe calendar și vezi dacă poți alege o astfel de dată. În acest fel, invitații la nuntă nu vor trebui să facă față nevoii de a-și lua concediu de la serviciu. De asemenea, vor avea timp să se odihnească după o petrecere lungă și câteva ore petrecute pe ringul de dans. În plus, este o idee foarte bună dacă dorești să inviți oaspeți care vin din străinătate. Date care merită luate în considerare sunt weekendul din luna mai, Rusaliile, Adormirea Maicii Domnului și în preajma Crăciunului sau a Revelionului. Dar nu uita nici de Paște. În multe săli, la această dată, se țin nunți în fiecare an.
5. Ce tipuri de nunți sunt potrivite pentru o zi de duminică?
Aceasta este o idee foarte bună pentru cuplurile care știu imediat că nu plănuiesc o nuntă mare. Nu va fi nicio problemă cu numărul de persoane care pot deservi o anumită sală, chiar dacă la acel moment va avea loc o petrecere alături. Nunta intimă sau nunta de zi – doar duminica! Cel mai adesea, nici sala de nunți nu este rezervată. Dacă dorești o cină liniștită cu familia, îți poți rezerva un loc în restaurant. Chiar și închirierea unei săli întregi într-un astfel de loc este mult mai ieftină decât întreaga unitate de nuntă, unde, de obicei, se țin petreceri zgomotoase. Poți avea posibilitatea de a închiria întreaga unitate doar pentru tine și cei dragi. Cel mai probabil, un grup delegat de ospătari va sta și el la dispoziție. Sarcina lor va fi să aibă grijă de bunăstarea atât a mirilor, cât și a tuturor invitaților. Aceasta este o idee foarte bună și în cazul mireselor care renunță la dans și pariază pe o petrecere modestă, alături de cei dragi. Astfel de nunți se termină, de obicei, după-amiaza sau seara, așa că nimeni nu va simți nevoia să-și ia o zi liberă de la serviciu luni. Tânărul cuplu va petrece timp cu familia la cină, după care se vor întoarce cu toții, calmi, acasă. Nunta de o zi este o soluție perfectă pentru cei cărora nu le plac petrecerile mărețe și preferă propria companie și pe a celor dragi. De asemenea, nu au nevoie să invite mulțimi de prieteni. Pentru astfel de mirese, opțiunea de a lua cina într-un restaurant și de a petrece timp doar cu acele persoane care înseamnă cel mai mult pentru ele se poate dovedi a fi o idee ideală. Astfel de recepții de nuntă sunt organizate, în principal, duminica. De ce? Cel mai adesea, aceasta este decizia mirilor, deoarece vor să petreacă sâmbăta împreună și să se pregătească în liniște pentru ceremonia de nuntă și pentru recepția sau cina care va avea loc mai târziu.
6. Logistica nunții într-o zi de duminică
După cum s-a menționat deja, facilitățile implicate în organizarea nunților au un program foarte încărcat. Datorită faptului că majoritatea oamenilor aleg sâmbăta, și duminica este una dintre cele mai puțin disponibile date. Nu toată lumea vrea să aștepte câțiva ani pentru a se căsători, așa că oamenii caută alte opțiuni. Problema cu accesibilitatea poate fi văzută și în alte ipostaze. Deci, ce se întâmplă dacă găsești o sală care e liberă într-o zi de duminică dacă orchestra, fotograful sau videograful nu găsesc timp pentru tine? Pentru multe persoane, factorul determinant este prețul și acesta poate fi sau nu mai mic, deoarece petrecerea are loc duminică. Uneori se întâmplă ca agențiile de nunți să nu reducă atât de mult prețul, cât să ofere servicii suplimentare, de exemplu, un tort de nuntă, un bufet etc., incluse în preț. Dacă mirii vor să economisească bani în timp ce îsi organizează nunta perfectă duminica, acesta poate fi argumentul potrivit pentru ei. Banii suplimentari, care vor fi economisiți în sala de nuntă sau serviciile subcontractanților, pot fi folosiți pentru surse de divertisment destinate invitaților care vor apărea la nunta ta. Prețurile, chiar dacă nu sunt cu mult mai mici decât cele de sâmbătă, sunt – adesea – o problemă decisivă pentru mirese, deoarece ele vor să facă multe economii pentru a putea organiza o lună de miere perfectă.
7. Cum se organizează o nuntă într-o zi de duminică?
Indiferent de data aleasă pentru nuntă și recepție, această zi necesită o pregătire specială din partea ta. Desigur, există mirese care nu vor ca această zi să fie diferită de celelalte. Mai degrabă, ele se decid asupra unei cine clasice și a unei ceremonii modeste alături cei dragi. Fără pregătiri speciale. Adesea, astfel de miri decid să aibă o nuntă duminica. Există atunci o posibilitate mai mare de a alege locul perfect pentru o cină în familie. Adesea, restaurantele oferă să închirieze o cameră doar pentru ocazii similare. Cu toate acestea, există încă multe cupluri care doresc să participe intens la pregătirile pentru nuntă. Ei recunosc că acesta este un moment special pentru ei și familiile lor, pe care ar trebui să-l organizeze cât mai bine. Dacă tu și cealaltă jumătate a ta sunteți un astfel de cuplu, cu siguranță veți fi bucuroși să citiți acest ghid scurt, care cuprinde cele mai importante detalii ce necesită planificare. Indiferent dacă nunta ta va avea loc sâmbătă sau duminică, este necesară alegerea datei perfecte. Merită să iei în considerare acele date despre care s-a menționat mai devreme. Paștele, Revelionul, Crăciunul sunt încă foarte populare. Ele sunt, de asemenea, de o importanță deosebită pentru credincioși. Mai ales sărbătorile de Paște joacă un rol deosebit aici. Dacă, în schimb, nu vrei sa organizezi o nuntă duminica într-una din aceste zile speciale sau într-un weekend prelungit, poți opta și pentru o nuntă standard într-o zi de duminică. Totul depinde de abilitățile tale și de datele care sunt acceptabile pentru oaspeții tăi. Dacă amândoi aveți o lună preferată, merită să o folosiți atunci când planificați nunta perfectă de duminică. August și septembrie sunt deosebit de populare. Au în nume au litera „s”, care, conform superstițiilor, asigură fericirea în căsătorie. De asemenea, nunta din mai are mulți susținători. De ce lunile acestea? Datorită vremii frumoase, a multelor culori și a căldurii de afară. În plus, în mai, toate plantele înfloresc, ceea ce este asociat cu o mulțime de mirosuri care vor pluti în jurul locului unde are loc nunta ta. Lunile de vacanță, adică iulie și august, sunt, de asemenea, o soluție bună pentru cei care doresc să aibă grijă de oaspeții lor. Nunta din iulie este foarte populară. Chiar dacă nunta ta are loc duminica, este posibil să iei o vacanță în timpul săptămânii de după recepție. Apoi toată lumea se poate relaxa după petrecere. Fotograf, decor muzical sau oameni care se ocupă cu decorațiuni? Toți sunt responsabili pentru cel mai bun aspect posibil al sălii de nuntă, al bisericii și al impresiilor generale ale mirilor și ale invitaților. Este necesar ca ei să fie oameni care prestează servicii la cel mai înalt nivel. Amintește-ți că o orchestră profesionistă sau un DJ bun pot salva chiar și cele mai proaste dispoziții. Prin urmare, nu economisi niciodată la aceste servicii. Concentrează-te pe angajarea celor mai buni subcontractori posibili, care vor face nunta ta unică și de neuitat. Având o dată aleasă, o sală de nuntă rezervată sau un loc într-un restaurant și subcontractanți agreați, este timpul să discuți cu un preot. Desigur, dacă te hotărăști să faci o nuntă la biserică. Nuntă civilă sau bisericească – se recomandă să verifici, mai întâi, toate avantajele și dezavantajele unei cununii bisericești și civile. După ce se ia decizia, este timpul să discuți cu preotul. Merită să te întrebi dacă este posibil să se organizeze o sărbătoare în această zi. Uneori se întâmplă ca preotul să propună o ceremonie sâmbăta, pentru că este ziua în care orele sunt rezervate nunților. Cu toate acestea, în marea majoritate a parohiilor, cuplurile logodite nu ar trebui să se confrunte cu refuzuri sau dificultăți în organizarea unei nunți de duminică. Când cauți în jur o sală în care va avea loc nunta, este necesar să cunoști lista aproximativă a invitaților. Pe cine să inviți la nuntă? Întrebarea nu este ușoară, dar trebuie să știi câte persoane sunt planificate să fie invitate, pentru a putea scrie contractul potrivit. În funcție de facilitate, poți furniza lista finală de invitați cu câteva săptămâni sau zile înainte de recepția de nuntă planificată. Depinde și de subcontractanții pe care îi alegi. Se presupune că momentul optim pentru a cunoaște numărul final de persoane la nuntă este cu 3 luni înainte de data planificată. Apoi este posibil să manevrezi mesele, să le aranjezi sau să inviți oameni din lista de rezervă O listă detaliată a invitaților este, de asemenea, necesară atunci când faci invitații. Poți opta pentru cele pe care se vor tipări datele invitatului sau cele goale, pe care le vei completa singur. În fiecare situație trebuie să știi câte astfel de invitații trebuie să fotocopiezi. Dacă organizezi o nuntă de duminică, invită-i pe toți cu cel puțin 3 luni înainte. Cu toate acestea, se sugerează ca acest timp să fie prelungit până la 4 sau 5 luni. Atunci toți cei invitați vor avea ocazia să planifice o zi liberă luni, fără probleme majore. Amintește-ți totuși, că o nuntă de duminică implică nevoia de a-ți ajusta planurile și modul de lucru la ziua cea mare. Dacă cineva din familia sau prietenii tăi nu va avea o astfel de oportunitate, merită să o respecți și să-ți propui o cină comună la un alt moment. Desigur, dacă chiar vrei să-ți sărbătorești căsătoria cu acești oameni.
Așadar, merită să organizezi o nuntă duminica? Cu siguranță că da, dacă îți pasă de disciplina financiară și estimarea costului nunții este crucială pentru tine. Privind din acest unghi, o nuntă de duminică merită, cu siguranță, luată în considerare. Mai ales în ultimii ani, când prețurile cresc, iar orice economie este foarte valoroasă. Prin urmare, dacă vrei să economisești bani, o nuntă de duminică va fi co idee bună. Nunta de duminică este o soluție bună și pentru cei care nu plănuiesc o nuntă mare. Atunci ai ocazia de a petrece un timp minunat cu familia ta, într-un restaurant frumos sau în altă locație la alegere.
Sursa foto: unsplash.com