Nunta în Moldova – ghid complet pentru organizarea unui eveniment modern, cu accent pe obiceiuri și tradiții

Nunta-in-Moldova-ghid-complet-pentru-organizarea-unui-eveniment-modern-cu-accent-pe-obiceiuri-si-traditii

Chiar dacă lucrurile au evoluat de-a lungul timpului, multe persoane își doresc să păstreze tradițiile și obiceiurile străvechi atunci când își organizează nunta. Acestea diferă de la o regiune a țării la alta și au o însemnătate aparte pentru miri. Fără îndoială, o nuntă în Moldova este cel mai potrivit exemplu al conservării datinilor de odinioară, ceremoniile fiind pline de tradiții fermecătoare. Evenimentul este presărat cu momente emoționante, toate cu o anume simbolistică pentru acest început de viață împreună al mirilor. În prezent, tradiția populară se îmbină foarte bine cu tendințele actuale în materie de nunți, concretizându-se într-un sărbătoare memorabilă, unică pentru tinerii căsătoriți și inedită pentru invitați. Descoperă în continuarea acestui articol mai multe informații despre nunta tradițională moldovenească și despre obiceiurile păstrate și astăzi în această regiune. 

1. Tradiții de nuntă în Moldova – ce obiceiuri predomină la o nuntă moldovenească?

Traditii-de-nunta-in-Moldova-ce-obiceiuri-predomina-la-o-nunta-moldoveneasca-Oameni-dansand.

Nunta este cel mai interesant obicei de familie dintre toate, îmbinând diverse elemente folclorice și culturale. În Moldova, aceasta are un farmec aparte și este un eveniment complex, cu diverse tradiții și obiceiuri de nuntă. Această regiune a păstrat cel mai bine datinile, pe care le consideră purtătoare de noroc. Iată câteva dintre obiceiurile premergătoare evenimentului propriu-zis. 

1.1. Tradiții din Moldova de nuntă: Tradiții din perioada premergătoare a unei nunți în Moldova

În ultimii ani, nunțile au devenit evenimente moderne, personalizate după placul și preferințele mirilor. Se observă un interes din ce în ce mai mare pentru petrecerile tematice, decorațiunile inedite sau aranjamentele florale spectaculoase și motivele nonconformiste. Există, de asemenea, o mulțime de cupluri care optează pentru o nuntă pe plajă în România, datorită atmosferei romantice, a aerului deosebit și a sentimentului de libertate pe care îl oferă. Cu toate acestea, chiar dacă este vorba de o nuntă modernă, majoritatea obiceiurilor și tradițiilor continuă să fie respectate, în special în zona Moldovei.

Traditii-din-Moldova-de-nunta-Traditii-din-perioada-premergatoare-a-unei-nunti-in-Moldova-Nunta-pe-plaja

Cererea în căsătorie reprezintă o etapă esențială care are loc înainte de nunta moldovenească. Mirele, prin pețitorul pe care îl alege, are responsabilitatea de a cere permisiunea părinților fetei pentru căsătorie. Acest ritual este foarte important și reprezintă un moment de mare sărbătoare pentru toată comunitatea, concretizându-se prin logodna mirilor. 

Printre obiceiurile și tradițiile de nuntă în Moldova se numără și acela în care mirii își cer iertare de la părinți pentru toate greșelile pe care le-au făcut, primind binecuvântarea acestora pentru căsătorie. Tradiția are o semnificație religioasă și arată respectul copiilor față de părinții care le-au dat viață. 

Tot specific unei nunți moldovenești este și tradiția prin care mireasa merge la o fântână și umple un vas cu apă. Acesta este decorat de jur împrejur cu busuioc, cu care sunt stropiți ulterior invitații. În unele părți ale Moldovei sunt stropite doar fetele, despre care se spune că se vor căsători mai repede. 

De asemenea, înainte de nuntă, mirii trebuie să țină post și să se roage, urmând ca apoi să meargă la biserica pentru spovedanie și împărtășanie. Ritualul este și mai puternic atunci când participă și părinții și nașii la aceste obiceiuri. 

Printre datinile de nuntă în Moldova se numără și împodobitul bradului. Această tradiție este respectată în mai multe regiuni din România și simbolizează viața îmbelșugată pe care o vor avea proaspeții căsătoriți. Bradul împodobit este purtat de un băiat necăsătorit în fruntea alaiului de nuntă. 

Tradițiile și obiceiurile de nuntă în Moldova încep de miercurea dinainte de eveniment. În acea zi se cerne făina pentru cozonaci și pâine. În trecut, chemarea la nuntă se făcea de către o persoană special desemnată, dar acum această îndatorire cade în sarcina mirelui, nașului și a tatălui mirelui. 

1.2. Nuntă moldovenească: Ce trebuie să cumpere nașii la nuntă în Moldova?

Indiferent de regiune, nașii de cununie au un rol extrem de important la orice nuntă, mai ales în timpul ceremoniei religioase. Părinții spirituali ai mirilor trebuie să fie căsătoriți și să fie persoane de încredere, pe care se pot baza în orice moment, dat fiind faptul că relația lor continuă și după căsătorie. 

Una dintre tradițiile din Moldova de nuntă, care a rezistat trecerii timpului, este alegerea a cel puțin două perechi de nași. De obicei, mirii care au o situație financiară bună își aleg trei perechi de părinți spirituali. Acest obicei simbolizează bunăstarea mirelui și este practicat și în prezent. 

Ce trebuie să cumpere nașii la o nuntă în Moldova?

Nașii au un rol important și se implică activ în toată planificarea unei nunți. Pe lângă cadourile pentru miri, aceștia trebuie să cumpere diverse obiecte precum pieptene, parfumuri, față de masă, ulcior sau pahare, care se folosesc în diverse ritualuri. În funcție de zonă, lumânările, buchetele, voalul miresei și ceremonia religioasă sunt plătite tot de către nași. 

Nașii de cununie sunt alături de miri pe întreaga durată a slujbei religioase, fiind responsabili cu punerea verighetelor și a coroanelor pe capul mirilor. De asemenea, alături de preot, aceștia fac dansul Isaia, încercuind de trei ori masa pe care sunt puse Evanghelia și crucea. 

2. Obiceiuri de nuntă în Moldova – ceremonia religioasă și petrecerea de nuntă

Moldova este recunoscută pentru abundența tradițiilor și a obiceiurilor, mai ales atunci când vine vorba de planificarea unei nunți. Acestea sunt un simbol al moștenirii culturale și a traiului tradițional de la țară. Chiar dacă nu toate au fost păstrate, există câteva ritualuri de nuntă în Moldova care sunt încă respectate, indiferent de locația în care se desfășoară evenimentul. Obiceiuri și tradiții la nuntă în Moldova, precum gătitul sau dezgătitul miresei, pot avea loc oriunde, chiar dacă ai ales să faci nunta acasă sau într-un loc mai îndepărtat. Orice datină poate fi integrată cu succes dacă lași profesioniștii să se ocupe de un astfel de eveniment. Un wedding planner te poate ajuta să ai o ceremonie și o petrecere perfectă, cu accent pe respectarea obiceiurilor pe care tu ți le dorești. 

Obiceiuri-de-nunta-in-Moldova-ceremonia-religioasa-si-petrecerea-de-nunta-Miri.

 2.1.  Tradiții și obiceiuri de nuntă în Moldova – ceremonia religioasă

Nunta este o modalitate de a uni doi tineri și de a sărbători dragostea lor. O nuntă tradițională în Moldova implică respectarea anumitor obiceiuri, de la pețit până la ceremonia religioasă și petrecerea. În prezent, acest eveniment îmbină foarte frumos obiceiurile străvechi cu elementele noi și moderne, astfel încât mirii să se bucure de momente de neuitat, respectând în același timp datinile aducătoare de noroc. 

Traditii-si-obiceiuri-de-nunta-in-Moldova-ceremonia-religioasa-Mire-si-mireasa

În ceea ce privește ceremonia religioasă, conform tradițiilor de nuntă în Moldova, drumul până la biserică trebuie parcurs pe jos de întreg alaiul, format din miri, nași, socri, lăutari și nuntași. În fruntea alaiului se află flăcăul, care ține bradul împodobit. Pe lângă verighetele pe care trebuie să le aibă asupra lor, mirii trebuie să aducă la biserică și alte lucruri cum ar fi colacii, covorașul, sticla de vin, o icoană, un prosop și cruciulițe. 

În lăcașul sfânt, mirele intră la braț împreună cu nașa iar mireasa împreună cu nașul. La finalul ceremoniei, tinerii căsătoriți pot sta împreună, trecând amândoi pragul bisericii. La ieșire sunt așteptați de copii care varsă apă în fața miresei, un obicei care simbolizează prosperitatea familiei. 

 2.2. Nuntă moldovenească – totul despre datinile din timpul petrecerii

Nunta-moldoveneasca-totul-despre-datinile-din-timpul-petrecerii-Miri-in-padure

Pe vremuri, nunțile în Moldova durau chiar și câteva zile, de aceea tot evenimentul necesita îndelungi pregătiri, la care contribuia toată lumea, de la miri până la nași, părinți sau alte rude. În tradiția veche, nunțile moldovenești durau 3 zile: prima zi era sărbătorită la casa miresei, a doua zi se făceau hore cu cei tineri iar a treia zi avea loc masa și petrecerea la casa mirelui. 

Astăzi, tradițiile nu au fost păstrate în întregime, dar ele fac totuși parte din planificare și sunt luate în calcul chiar și în cazul nunților moderne. Chiar dacă ți-ai propus să faci nunta în aer liber sau într-un local select, trebuie să cunoști chiar și cele mai mici detalii legate de organizarea petrecerii de nuntă. Printre acestea se numără și tradițiile și obiceiurile vechi de nuntă în Moldova, care pot fi integrate armonios într-un eveniment unicat. 

Petrecerea poate fi diferită de la o zona la alta. De exemplu, în Bucovina nunta debutează cu o horă, iar în sudul Moldovei începe cu dansul miresei, pe o melodie lentă. Din repertoriul muzical nu lipsesc melodiile populare din folclor, printre care și ciobănașul, trandafirul, cumătrița sau mocăneasca. 

Un obicei întâlnit în toată țara, nu doar în Moldova, este furatul miresei la miezul nopții. Mirele este nevoit să plătească ceea ce i se cere pentru a-și putea recupera aleasa. Nunta continuă cu dansul găinii, o datină din Moldova destul de veche, care se practică mai ales la sat. O bucătăreasă dansează în fața nașului cu o găină gătită, de unde și numele acestui obicei. Nașul trebuie să plătească banii ceruți de bucătăreasă în schimbul găinii. 

Petrecerea unei nunți tradiționale din Moldova durează până dimineață în zori, când are loc dezgătitul miresei. Astfel, miresei i se scoate valul și i se pune pe cap un batic, un simbol al faptului că a trecut la statutul de soție. Voalul este dăruit apoi fetei care a prins buchetul miresei. În Bucovina, se poartă și obiceiul ca mireasa să dăruiască rochia celei care se căsătorește. 

Nunta-moldoveneasca-totul-despre-datinile-din-timpul-petrecerii-Rochie

În zonele rurale, strigătul darului de nuntă se numără încă printre tradițiile moldovenești. În Suceava există obiceiul numit și “închinatul paharului dulce”, prin care nuntașii sunt invitați să le dăruiască bani tinerilor căsătoriți în schimbul unui pahar de vin dulce. Însă, la evenimentele mai moderne, acest obicei s-a pierdut, fiind înlocuit de plicul cu bani.  

Un alt obicei este ruperea colacului de nuntă de către nași și împărțirea acestuia cu nuntașii. Ciorba de potroace rămâne încă în tradiția moldovenească de nuntă, fiind un prilej de a depăna amintiri de la petrecere.

 2.3. Nuntă tradițională în Moldova: Cum poți organiza o nuntă tradițională moldovenească, presărată cu momente unice?

Nunta moldovenească este plină de tradiții frumoase, care se pot îmbina perfect cu momentele festive moderne. Dacă vrei să te bucuri de un eveniment cu adevărat reușit, un organizator de nunți te poate ajuta să-l planifici chiar și în cele mai mici detalii. Muzica, decorul, fotograful, meniul sau alte aspecte care țin de organizare pot fi mai ușor de gestionat atunci când apelezi la profesioniști. 

Iată câteva idei care vor aduce un plus de farmec nunții tale: 

Locația  – multe cupluri se orientează acum către restaurantele cochete, dar dacă vrei să ai parte de un eveniment inedit, poți alege și alte locații interesante. De exemplu, un wedding planner te poate ajuta să organizezi cea mai frumoasă zi din viața ta într-un grădină superbă, pe marginea unui lac sau în curtea unui castel. Mai mult decât atât, poți alege să-ți faci nunta pe plajă, unde te poți bucura de briza marii și de razele soarelui. 

Nunta-traditionala-in-Moldova-Cum-poti-organiza-o-nunta-traditionala-moldoveneasca-presarata-cu-momente-unice-Aranjament-masa
Nunta-traditionala-in-Moldova-Cum-poti-organiza-o-nunta-traditionala-moldoveneasca-presarata-cu-momente-unice-Mese-si-scaune-albe-in-jurul-locului-sunt-copaci

Tematică – dacă vrei să ai o nuntă tradițională ca în Moldova, poți alege una inspirată din folclor. Decorul și aranjamentele florale se pot plia pe această idee, ținutele mirilor pot fi inspirate din portul popular iar meniul poate fi prezentat într-o manieră creativă. Cu siguranță, nuntașii care vor fi prezenți vor fi uimiți de întreaga planificare a evenimentului.

Nunta-traditionala-in-Moldova-Cum-poti-organiza-o-nunta-traditionala-moldoveneasca-presarata-cu-momente-unice-Aranjament-masa-alb-si-albastru

Momente artistice – indiferent că îți organizezi nunta la restaurant sau în aer liber, momentele artistice nu trebuie să lipsească. Astfel, poți adăuga în program și o echipă de artiști, cu experiență în domeniu, care fac atmosferă cu ajutorul dansurilor populare moldovenești. Bineînțeles, în funcție de preferințe, poți opta și pentru alte stiluri de dans sau pentru alte tipuri de distracție pentru invitați. 

Nunta-traditionala-in-Moldova-Cum-poti-organiza-o-nunta-traditionala-moldoveneasca-presarata-cu-momente-unice-Barbat-cu-saxofon

Așadar, nunta în Moldova este caracterizată de dragostea pentru tradițiile și obiceiurile vechi. Chiar dacă nu toate s-au conservat la fel de bine sau altele au suferit schimbări de-a lungul timpului, românii pun încă mare preț pe ele. Dacă vrei să ai parte de o nuntă tradițională moldovenească, care se îmbină armonios cu elementele moderne, apelează la o echipă dedicată și visul tău va deveni realitate. 

Sursa foto: nuntapeplaja.ro, freepik.com, unsplash.com