Nunta de lemn – semnificație, recomandări de planificare și idei unice de organizare

Dacă te-ai întrebat până acum, 5 ani de căsătorie înseamnă că sărbătoriți nunta de lemn. De multe ori, românii nu consideră acest eveniment unul extrem de notabil în viețile lor de cuplu pentru a organiza o petrecere, însă dacă ție și partenerului sau partenerei tale de viață vă face plăcere să vă sărbătoriți iubirea, nu trebuie să îl ratați. Este chiar o ocazie foarte bună pentru a vă revedea cu cei dragi și, de ce nu, pentru a vă reînnoi jurămintele. 

Totuși, pentru că nu este un eveniment atât de popular, este posibil să vă loviți de problema organizării, pentru că nu există foarte multe informații și detalii cu privire la cum ar trebui aceasta făcută, care sunt obiceiurile necesare sau ce ar trebui efectiv să se întâmple într-o astfel de zi. Din fericire, acest articol este pregătit să te pună la curent cu toate informațiile de care ai nevoie, fie că faci parte din cuplul fericit, fie că ești un invitat și vrei să alegi un cadou potrivit sau vrei să cunoști mai multe informații despre evenimentul în cauză. 

1. 5 ani de la nuntă – ce semnifică acest prag al relației?

Aniversarea căsătoriei pe ani este o practică relativ nouă, dar din ce în ce mai iubită de români, pentru că oferă ocazia ca un cuplu să își sărbătorească în fiecare an uniunea. Nunta de lemn este un termen care se referă la a cincea aniversare a căsătoriei unui cuplu. Această aniversare este asociată cu lemnul, pentru că simbolizează rezistența și durabilitatea relației de cuplu. Perioada pe care ați petrecut-o împreună nu este una foarte lungă, dar nici cea mai scurtă. Puteți sărbători fericiți reușita voastră, mai ales că multe cupluri nu rezistă atât de mult.

Originile aniversării nunții de lemn sunt destul de incerte, dar simbolismul acestui material este înțeles pe scară largă de orice persoană. Lemnul este durabil și versatil,  poate rezista trecerii timpului, iar sărbătorirea celei de-a cincea aniversări a nunții are o semnificație aparte. Practic, putem vorbi despre prima etapă importantă din viața de cuplu pe care a-ți trecut-o cu brio împreună. 

Reînnoirea jurămintelor de căsătorie este un moment perfect pe care îl puteți ține la 5 ani de căsnicie la nunta de lemn. Dacă la nunta principală nu ați avut ocazia să spuneți câteva vorbe din suflet unul pentru celălalt, acum este momentul. Nu trebuie să fie ceva extrem de siropos, ci ceva care vine din suflet. Acest prag al relației consolidează temelia voastră și nu poate reprezenta decât un lucru bun. 

2. 5 ani de căsătorie – nunta de lemn și istoria acesteia

Istoria nunții de lemn ca eveniment important în viața unui cuplu și ca moment de sărbătorire a celei de-a cincea aniversări a nunții nu este foarte clară. Cu toate acestea, există câteva teorii despre originile sale.

Conceptul asocierii diferitelor materiale cu fiecare an aniversar datează încă din Evul Mediu și a apărut prima dată în Europa. Pe atunci, erau sărbătorite doar câteva etape, cum ar fi aniversările de 25 și 50 de ani, iar argintul și aurul erau materialele asociate lor, lucru destul de popular și în România. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, practica de a marca fiecare aniversare cu un anumit cadou a câștigat popularitate și a devenit foarte răspândită.

O altă teorie se referă la faptul că tradiția de a oferi cadouri specifice pentru fiecare an aniversar datează din Germania, fiind pentru prima dată specificat acest lucru la începutul secolului al XX-lea. A fost creată o listă de cadouri aniversare tradiționale, lista fiind bazată pe materiale din ce în ce mai durabile, iar acestea au fost asociate în mod obișnuit cu fiecare an în parte din viața unui cuplu. Această listă și-a făcut în cele din urmă drum în Statele Unite și în alte părți ale lumii, unde a devenit o tradiție populară.

3. La 5 ani nunta de lemn se aniversează? Cadouri și urări potrivite

Nunta la 5 ani de căsnicie este considerată un tip de nuntă care semnifică o uniune puternică. De aceea, merită sărbătorită după bunul plac al celor doi miri. În unele culturi, sărbătorirea nunții din lemn este asociată și cu alte obiceiuri și tradiții. De exemplu, în unele părți ale Germaniei, se obișnuiește să se ofere tinerilor o lingură de lemn la aniversarea de 5 ani de la căsătorie, simbolizând ideea că un cuplu ar trebui să continue să „amestece” și să „mixeze” împreună lucrurile în căsnicia lor. În Rusia, cuplurile își sărbătoresc „nunta de tei” la a cincea aniversare, care poartă numele arborelui ce simbolizează longevitatea și sănătatea.

În primul rând, 5 ani de la căsătorie nu reprezintă o perioadă mare, dar acești ani merită sărbătoriți alături de cei dragi. În unele culturi, aniversarea nunții din lemn este marcată cu un cadou special, cum ar fi o sculptură în lemn sau o piesă de mobilier. 

Multe dintre darurile primite de cuplu trebuie să fie în zona de cadouri din lemn sau care au o simbolistică asemănătoare. Banii nu sunt neapărat o opțiune, mai potrivite acum fiind cadourile practice, care îi pot ajuta pe tineri:

  • un scaun deosebit;
  • o măsuță de cafea;
  • un fotoliu;
  • un tablou sculptat în lemn;
  • o cruciuliță făcătoare de minuni;
  • o cutie pentru amintiri;
  • un tablou de familie;
  • ceasuri din lemn;
  • bijuterii din lemn;
  • decorațiuni din lemn.

De asemenea, mesajele sunt importante, iar invitații pot face urări foarte frumoase cuplului, indiferent dacă sunt sau nu invitați la petrecere. 

Iată câteva mesaje pentru nunta de lemn pe care le poți trimite unui cuplu:

„Sper ca nunta voastră de lemn să fie doar începutul unei călătorii de lungă durată și fericite împreună. Fie ca dragostea și înțelegerea voastră să devină mai puternică cu fiecare an ce trece și să vă faceți unul pe celălalt mai fericiți decât ați fost vreodată!”

„La mulți ani pentru nunta voastră de lemn! Sper că veți sărbători mulți alți ani minunați împreună. Fie ca dragostea voastră să rămână puternică și să vă sprijiniți unul pe celălalt în toate provocările vieții.”

„Astăzi sărbătoriți nunta de lemn, felicitări! Sper că ați găsit fericirea și bucuria în compania celuilalt. Vă doresc un cămin plină de râsete, iubire și pace!”

„Sper că nunta voastră de lemn a fost atât de frumoasă și specială pe cât v-ați dorit. Îmi doresc ca viața voastră de cuplu să fie la fel de minunată și împlinitoare pe cât a fost nunta voastră!”

„La mulți ani și felicitări pentru cinci ani de căsătorie! Sunt sigură că ați avut multe momente minunate împreună până acum și că veți avea încă multe altele în viitor. Fie ca iubirea voastră să se adâncească cu fiecare an și să vă umple inimile cu fericire și bucurie!”

4. Nunta de 5 ani de căsătorie – recomandări pentru planificare și obiceiuri

În vremurile moderne, lista tradițională de cadouri aniversare s-a extins pentru a include o varietate de materiale pentru fiecare an. De exemplu, prima aniversare este asociată în mod tradițional cu hârtia, în timp ce a doua aniversare este asociată cu bumbacul. A treia aniversare este nunta de piele, iar a patra de flori sau de fructe. A cincea aniversare, așa cum am menționat, este asociată cu lemnul.

Lemnul este un material potrivit pentru cea de-a cincea aniversare, deoarece reprezintă rezistență, stabilitate și durabilitate. În multe privințe, este o metaforă a unei căsnicii reușite. Un copac, de exemplu, crește și se maturizează în timp, rădăcinile sale devenind mai puternice și mai bine înfipte în pământ, la fel cum relația de cuplu devine mai stabilă în timp. Lemnul este, de asemenea, versatil și poate fi sculptat într-o varietate de forme, la fel cum relația de cuplu poate lua forme diferite și poate evolua în timp. Poate fi sculptat și modelat, așa cum un cuplu trebuie să-și modeleze relația pentru a face față provocărilor cu care se confruntă.

Cuplurile pot sărbători făcând o plimbare în natură, plantând un copac sau petrecând timpul într-o cabană din lemn. Tot la acest capitol se poate vorbi despre organizarea nunții de lemn. Petrecerea se poate ține în natură, într-o pădure, pe plajă, pe o pajiște sau chiar într-un hambar, doar aveți lemn în jur, nu? În ceea ce privește locația, poți să te orientezi spre o nuntă în Grecia, în inima naturii. Orice insulă ai alege, ai posibilitatea să te bucuri alături de cei dragi și de jumătatea ta de un eveniment cu totul special. Chiar dacă este vorba doar despre petrecere și de reînnoirea jurămintelor, trebuie să te asiguri că evenimentul este organizat perfect. Este posibil să ai nevoie de ajutorul unui wedding planner, mai ales dacă nu vrei să îți faci griji cu privire la nici un detaliu. Totul, de la locație, logistică, decorațiuni și aranjamente, până la catering, muzică, tort și ținutele voastre și ale invitaților poate fi pus la punct, fără prea mari bătăi de cap. La 5 ani este nunta de lemn, care merită toată atenția voastră.

4.-Nunta-de-5-ani-de-casatorie-recomandari-pentru-planificare-si-obiceiuri1
4.-Nunta-de-5-ani-de-casatorie-recomandari-pentru-planificare-si-obiceiuri2
4.-Nunta-de-5-ani-de-casatorie-recomandari-pentru-planificare-si-obiceiuri3
4.-Nunta-de-5-ani-de-casatorie-recomandari-pentru-planificare-si-obiceiuri4-1

De asemenea, dacă nu vrei să pleci departe de casă există oricând posibilitatea de a organiza o  nuntă pe plajă în România, care va fi la fel de frumoasă. Cu ajutorul unui wedding planner ai posibilitatea ca tot ce ți-ai imaginat să devină realitate. Nu lăsa gândul că „nu este o nuntă adevărată” ceea ce sărbătoriți la 5 ani de la căsătorie să te influențeze, pentru că nimeni nu vă poate spune ce să faceți sau nu. Totuși, sigur nu îți dorești să te mai complici cu tot ce ține de organizare, mai ales dacă ai făcut asta la nunta voastră de acum 5 ani. De aceea, lasă deoparte grijile și stresul și lasă-i pe profesioniști să se ocupe și să îți ofere evenimentul pe care îl visezi. 

4.-Nunta-de-5-ani-de-casatorie-recomandari-pentru-planificare-si-obiceiuri5-1
4.-Nunta-de-5-ani-de-casatorie-recomandari-pentru-planificare-si-obiceiuri6-1

Poți alege decorațiuni naturale, poți opta pentru o combinație de culori tip verde cu maro, alb sau bej, totul formând un decor special. De asemenea, puteți avea un loc interesant pentru fotografii, care să fie decorat cu ornamente din lemn, iar pe masa invitaților aveți posibilitatea să puneți mărturii creative. Unele dintre acestea pot fi mici rondele din lemn, cu numele vostru pe ele. 

4.-Nunta-de-5-ani-de-casatorie-recomandari-pentru-planificare-si-obiceiuri7-1
4.-Nunta-de-5-ani-de-casatorie-recomandari-pentru-planificare-si-obiceiuri8-1
4.-Nunta-de-5-ani-de-casatorie-recomandari-pentru-planificare-si-obiceiuri9-1
4.-Nunta-de-5-ani-de-casatorie-recomandari-pentru-planificare-si-obiceiuri10-1
4.-Nunta-de-5-ani-de-casatorie-recomandari-pentru-planificare-si-obiceiuri11-1
4.-Nunta-de-5-ani-de-casatorie-recomandari-pentru-planificare-si-obiceiuri12-1
4.-Nunta-de-5-ani-de-casatorie-recomandari-pentru-planificare-si-obiceiuri13-1.
4.-Nunta-de-5-ani-de-casatorie-recomandari-pentru-planificare-si-obiceiuri14-1
4.-Nunta-de-5-ani-de-casatorie-recomandari-pentru-planificare-si-obiceiuri15-1.
4.-Nunta-de-5-ani-de-casatorie-recomandari-pentru-planificare-si-obiceiuri16-1

Așadar, acum ai aflat ce nuntă e la 5 ani de căsătorie. În general, aniversarea nunții din lemn este o piatră de hotar importantă pentru cupluri, marcând cinci ani de experiențe comune, iubire și devotament. Este momentul în care puteți să reflectați asupra trecutului și să priviți cu nerăbdare viitorul, cu speranța că relația voastră va fi la fel de puternică precum este lemnul, mulți ani de acum înainte.

Sursă foto: Nuntapeplaja.ro