Nunta de argint: cum poți încununa o relație puternică în cel mai frumos mod

Aniversarea anilor de căsătorie este unul dintre cele mai romantice evenimente pe care viața le oferă: o minunată celebrare a traiului în doi, o reînnoire a jurămintelor și o dovadă vie a trăiniciei cuplului. Este o poveste frumoasă care începe cu a fost odată, ca niciodată… și continuă cu happy-end-uri, în ciuda acestei lumi în care cuplurile nu reușesc să treacă testul timpului. Într-o lume în care divorțurile sunt atât de frecvente, nunta de argint devine o sărbătoare a reușitei, un moment unic, pe care doar cuplurile trainice ajung să îl sărbătorească.

Totuși, această nuntă de argint nu este un simbol al vechimii sau al conservatorismului, ci o sărbătoare a 25 de ani de flexibilitate, reinventare, regândire, care dovedește că parteneri au 25 de ani de când reușesc, în fiecare zi, să găsească întotdeauna un răspuns la provocările căsniciei.

Semnificația nunții de argint

Semnificațiile anilor de căsătorie își găsesc explicația în denumirea materialelor care descriu fiecare etapă a căsniciei, împrumutând din caracteristicile acestora. Astfel, de la nunta de hârtie – după un an de căsătorie, nunta de lemn – după 5 ani de la căsătorie, nunta de tinichea / aluminiu – după 10 ani, nunta de cristal – după 15 ani, nunta de porțelan – după 20 de ani, urmează nunta de argint, care se celebrează după 25 de ani de căsătorie. Este anul în care multe cupluri îşi reînnoiesc jurămintele.

Argintul este recunoscut ca fiind un metal rezistent, care nu oxidează sub influența timpului sau a contactului cu apa. Mai mult, este considerat un simbol al înțelpciunii, al eleganței și al viabilității, așa că se consideră a fi elementul ideal care să descrie trăinicia unei căsnicii și a unei povești de viață și de dragoste care contorizează 25 de ani. Proprietățile acestuia de a fi ductil și maleabil, cu mare conductibilitate electrică și calorică, pot fi asociate ușor cu flexibilitatea și capacitatea de a lăsa de la tine în momentele dificile ale vieții și ale unei relații. Toleranța și puterea de a-l înțelege pe celălalt sunt unele dintre cele mai apreciate calități ale unei relații durabile și liniștite. 

Tradițiile nunții de argint

Nunta de argint nu mai este o nuntă în adevăratul sens al cuvântului, de data aceasta soții nu mai sunt miri. Deși are o însemnătate specială, nunta de argint nu este un eveniment la fel de fastuos precum o nuntă convențională, ceea ce înseamnă că nu are nevoie de o pregătire atât de riguroasă. De altfel, nu există tradiții specifice acestui moment. De fapt, dintre toate obiceiurile care se păstrează, la nunta de argint nu se potrivește decât cea referitoare la buchetul miresei. Mai exact, partea feminină a cuplului poate alege drept accesoriu un buchet de flori discret. 

  • Aniversarea iubirii ajunsă la frumoasa vârstă de 25 de ani, este un rit străvechi, ce-și are rădăcinile în perioada Imperiului Roman. 
  • Totuși, ceea ce a ajuns să se mai păstreze și azi, mai exact așa-numita nuntă de argint, se pare că s-a făcut mai cunoscută în perioada medievală, pe teritoriul francez. Pe atunci, bărbații înstăriți își cadoriseau consoartele cu o cunună fină din argint, simbol al dragostei trainice. 
  • La nunta de argint se merge în fața altarului, cu nașii și toți cei dragi. Numai că ceea ce se întâmplă acolo nu este de fapt o nouă nuntă sau cununie religioasă, ci un moment în care soții vin să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru dragostea lor și pentru trăinicia ei, oferindu-și noi simboluri, din argint de această dată. Același lucru se întâmplă și în cazul nunții de aur, după 50 de ani, și de diamant, după 75 de ani de căsnicie.
  • În cadrul acestor slujbe ceremoniale efectuate în Biserică nu se repetă Sfânta taină a Cununiei, soții nu mai poartă titulatura de miri, chiar dacă e de preferat ca nașii să fie aceiași (dacă mai sunt în viață), nu mai există lumânări speciale.

Pentru că în afara verighetelor din argint, nunta de argint trebuie marcată neapărat prin altceva, un act de milostenie este recomandat, dacă vreți să aveți parte de o căsnicie liniștită în continuare. De aceea este important să faceți un bine și să donați o sumă de bani unora aflați la nevoie. 

Organizarea nunții de argint

Nunta de argint este, cu siguranță, una dintre cele mai bune ocazii de sărbătoare. De cele mai multe ori, însăși cei doi soți sunt cei care se ocupă de organizarea și de planificarea acestui eveniment, dar de multe ori organizarea revine în responsabilitatea prietenilor și a familiei. Aceștia, din dorința de a-i sărbători într-o manieră cât mai plăcută pe cei care pot fi considerați un exemplu de viață, planifică petrecerea dată în cinstea cuplului. Nu există limite stricte și nici tradiții de urmat în organizarea acestui tip de eveniment. De regulă, are loc o scurtă ceremonie religioasă, de mulțumire, după care oaspeții și aniversații merg acasă sau la un restaurant pentru a sărbători.

Pe de altă parte 25 de ani de viată petrecuți împreună, înseamnă multe amintiri și experiențe, plăcute sau neplăcute, ani în care cuplurile rămase împreună s-au sprijinit unul pe celălalt, s-au sudat și și-au aflat toate secretele. Chiar dacă, poate flacăra iubirii se domolește cu vremea, există întotdeauna în afară de dragoste, un fel de tandrețe și de nostalgie romantică între doi oameni care se cunosc de atât de mult timp. Plus respect, încredere, devotament și multă înțelepciune… 

Ray Bradbury prinde poate cel mai bine esența unei asemenea povești de dragoste de durată: „Dragostea înseamnă să vrei să experimentezi toate cele patru anotimpuri. Când vrei să fugi cu cineva dintr-o furtună de primăvară sub un liliac cu flori, iar vara vreți să înotați în râu. Toamna împreună vreți să faceți dulceață, iar în timpul iernii – vreți să petreceți împreună serile lungi

În ultimul timp din dorința de a sărbători nunta de argint mai altfel și de a-și oferi momente de rasfăț meritat, foarte mulți din „tinerii” aniversați au ales să sărbătorească momentul într-un cadru mai intim și într-un loc exotic. Dacă după o căsătorie obișnuită urmează o lună de miere, de ce nu ar exista una și după nunta de argint? Sărbătorirea unui sfert de veac și nunta de argint merită să fie memorabilă și de ce nu sub forma unei nunți romantice pe plajă? O dată în viață puteți să încercați ceva nou ce nu ați făcut până atunci, iar rememorarea începuturilor, lucrurile care v-au atras unul la altul, poate fi și o bună ocazie pentru a pune bazele unui nou început.

Dacă tu și alesul de 25 de ani al inimii tale plănuiți să vă reinnoiți jurămintele, dar vreți să lăsați în urmă zgomotul orașelor și scenariul unei nunți tradiționale, nu puteți să alegeți ceva mai inedit și mai relaxant decât o nuntă în aer liber pe plajele din Grecia, România, Dubai, Thailanda sau Mexic. Veți avea parte de #nuntapeplajă, doar voi doi și câțiva invitați dragi vouă, iar “martori” vor fi pescărușii, nisipul și marea.