Stabilirea datei este doar primul pas în organizarea unei nunți, fiind urmat de alții, precum alegerea rochiei de mireasă și a costumului de ginere, dar mai ales a locului în care se va desfășura ceremonia și petrecerea. În funcție de acesta, puteți stabili și meniul.
În ultima vreme, printre cele mai râvnite locuri pentru organizarea nunții este plaja, iar pentru a răspunde dorințelor celor care își doresc locații idilice în care să își spună „Da”, există wedding planneri care fac exact acest lucru: se ocupă de tot ce înseamnă ceremonia și petrecerea, în România sau în afara țării, pe cele mai romantice și de neuitat țărmuri ale mării sau oceanului. Însă, ce meniu se potrivește unui astfel de eveniment? Unul bazat doar pe pește sau puteți integra și alte feluri de mâncare în ceea ce se va servi invitaților? Răspunsul la cele două întrebări este ce vă doriți voi. Fie că alegeți să vă consultați cu cei apropiați, să vă inspirați din ideile altor cupluri sau chiar să mergeți pe propunerile organizatorului, aveți mai multe variante.
Meniul nunții poate fi exact cum vi-l imaginați, poate ține cont și de anotimpul în care aveți cununia, iar tot ce trebuie să faceți este să îi spuneți organizatorului dorințele voastre pentru a fi transformate în realitate. În acest articol, puteți găsi și câteva idei de feluri de mâncare pentru a-i încânta pe invitați.
Cuprins
1. Idei de meniu de nuntă pentru o petrecere pe plajă
Odată alese data și destinația, stabilirea meniului devine mult mai ușoară, deoarece vă puteți ghida după ce se mănâncă în locul respectiv sau puteți miza pe cel tradițional cu care nu veți da greș. Cu toate acestea, dacă alegi să colaborezi cu un organizator de nuntă, invitații tăi își pot bucura papilele gustative cu preparate deosebite. În același timp, puteți îmbina feluri de mâncare obișnuite cu unele speciale, astfel încât să aveți și un element de noutate care să fie apreciat de toată lumea.
Când vine vorba despre un meniu de nuntă, nu există un model anume pe care să trebuiască să îl urmăriți, așa că puteți alege ce doriți. Mai mult, acum puteți organiza nunta primăvara devreme sau puteți avea parte de o nuntă toamna sau iarna, dacă nu vreți o ceremonie estivală.
Iată și câteva idei din care vă puteți inspira pentru meniul nunții:
- pentru o nuntă organizată la malul Mării Negre, meniul tradițional se poate îmbina cu unul mediteranean;
- pentru o nuntă organizată în străinătate, puteți alege elemente din meniul tradițional cu influențe din cel local;
- tot pentru o nuntă ținută în afara României, puteți miza pe un meniu local, mai ales dacă majoritatea invitaților sunt tineri.
Așadar, indiferent că nunta are loc pe plajele românești sau în Dubai, Bora Bora, Grecia sau alte destinații exotice mai apropiate sau depărtate de casă, vă puteți consulta și cu wedding plannerul care vă poate ajuta să alegeți atât preparate aparte, cât și unele tradiționale, ușoare, care să se potrivească unui eveniment mai puțin convențional. Mai mult, organizatorul vă poate propune și un meniu vegetarian pentru cei care nu consumă carne.
1.1. Meniul de nuntă tradițional
Atunci când vreți să mulțumiți invitații, probabil că vă gândiți că nu veți da greș cu un meniu de nuntă tradițional. Ce nu trebuie să lipsească de la un eveniment organizat cu stil? Iată doar câteva dintre preparate:
- aperitivul care este, de obicei, rece;
- friptura;
- peștele;
- sarmalele.
Acestora li se adaugă candy barul și tortul miresei. Pot fi integrate acestea și într-o nuntă pe plajă? Da! Mai ales dacă petrecerea are loc seara, însă pentru o ceremonie de zi, puteți să renunțați la cel puțin un fel de mâncare, astfel încât să valorificați timpul prin diferite jocuri sau momente distractive alături de invitați.
O idee pe care se merge din ce în ce mai des și care poate fi adaptată și meniului de nuntă tradițional este bufetul suedez care este foarte potrivit la o petrecere grozavă pe plajă.
1.2. Bufetul suedez la o nuntă pe plajă
Dacă doriți să urmați ultimele tendințe gastronomice la o nuntă pe plajă, bufetul suedez poate fi o idee foarte inspirată. Pe lângă faptul că va oferi întregii petreceri un aer mult mai relaxat, invitații pot avea libertatea să aleagă ce și când servesc.
Bufetul suedez este una dintre cele mai utile, practice și frumoase idei de meniu de nuntă pe o plajă din mai multe puncte de vedere, printre care:
- poate conține atât feluri de mâncare tradiționale, cât și unele mai simple;
- fiecare invitat va alege să mănânce ce îi place și cât îi place;
- nu va fi nevoie să chemați invitații la masă de fiecare dată când se servește unul dintre felurile de mâncare din meniu.
Meniul de nuntă nu mai înseamnă foarte multă mâncare în ziua de azi, iar atunci când petrecerea se mută pe plajă, veți găsi alte moduri prin care puteți binedispune invitații. De exemplu, organizarea unor jocuri distractive și a unor momente deosebite cu ajutorul cărora toată lumea să își creeze amintiri de neuitat. Mai mult, puteți alege să faceți mini ședințe foto pentru invitați sau puteți opta pentru o cabină foto cu tematică maritimă, în așa fel încât accentul să nu mai cadă pe preparatele culinare.
2. Meniul unei nunți pe plajă: Ce nu trebuie să lipsească din el
Meniul de nuntă poate fi realizat după un model pe care îl compuneți voi, mirii, sau vă puteți lăsa pe mâna organizatorului care vă poate face câteva propuneri legate de ce feluri de mâncare și preparate puteți adăuga în meniu.
Una dintre cele mai bune idei de meniu de nuntă pe plajă este cea în care o parte din mâncare se bazează pe pește. Nu doar că acesta se pliază nemaipomenit pe ideea de mare, dar preparatele pescărești sunt foarte apreciate și la petrecerile tradiționale.
Aveți foarte multe combinații la dispoziție, așadar nu trebuie să mizați neapărat pe introducerea unui anume tip de pește în meniu, ci puteți alege fructele de mare, dacă doriți ceva mai exotic.
Tot din meniul unei nunți pe plajă nu ar trebui să lipsească nici brânzeturile care sunt ușor de asortat cu fructe, precum strugurii, și care pot fi savurate alături de un vin alb.
Pe lângă acestea, puteți alege și alte feluri de mâncare, precum niște frigărui, dacă doriți ceva mai consistent. Bineînțeles că dacă aveți și invitați care au renunțat la carne, un meniu vegetarian este ușor de conceput pentru a le oferi alternative.
Pentru început, însă, vă puteți concentra pe aperitivul care să deschidă apetitul invitaților.
2.1. Meniul de nuntă și aperitivul
Atât meniul unei nunți tradiționale, cât și al uneia mai puțin convenționale va conține, de obicei, un aperitiv rece. Acesta are rolul de a deschide apetitul invitaților, dar și de a întârzia apariția senzației de foame până la servirea primului fel de mâncare.
La un eveniment într-un cadru mai puțin formal, aperitivul poate fi integrat în bufetul suedez și se poate baza pe preparate precum:
- mici boluri cu brânzeturi și legume ușoare, precum roșiile cherry;
- măsline care sunt foarte potrivite pentru nunțile în stil mediteranean organizate chiar pe malul Mării Mediterane, acestea putând fi aduse de localnici;
- diverse tipuri de bruschete;
- câteva feluri de salate din care se poate servi fiecare invitat după preferințe.
Și pentru că o nuntă pe plajă nu trebuie să fie organizată neapărat vara, ba puteți avea parte și de o nuntă iarna, câteva idei de salate pentru un aperitiv rece pot fi cele de legume de sezon. În acest fel, chiar dacă în România este frig, puteți recrea senzația de acasă cu ajutorul acestora. Atât aperitivul rece, cât și felurile de mâncare mai consistente pot fi ușor aranjate sub forma unui bufet suedez.
2.2. Idei de bufet suedez
Bufetul suedez a devenit o obișnuință la nuntă, astfel că în ziua de azi, până și candy barul ia aceasta formă. Chiar dacă acest tip de aranjament este adesea folosit la evenimente corporate și alt tip de întruniri unde invitații pot servi mici aperitive simplu și rapid, el a fost extins și la petreceri private.
În ceea ce privește ce conține un bufet suedez pentru o nuntă, cel mai mare avantaj este că puteți pune atât aperitivul, cât și principalele feluri de mâncare sub forma unor porții mai mici. În acest fel, veți îmbina flexibilitatea oferită fiecărui invitat de a alege ce dorește cu partea practică a unui eveniment pe plajă unde mesele convenționale pot ocupa prea mult loc și pot fi mai incomode.
O nuntă pe plajă poate îmbina tradiționalul cu modernitatea prin prisma meniului și spațiul de mișcare, dans, plimbări pe malul mării, precum și a altor activități alături de cei dragi.
Iată și câteva idei pentru un bufet suedez pentru o nuntă pe plajă:
- gustări bazate pe diverse tipuri de brânzeturi și struguri;
- boluri cu biscuiți sărați și crackers;
- platouri cu mai multe feluri de mezeluri;
- platouri fusion cu diferite feluri de carne, de la pui la rață sau porc;
- platouri cu fructe de mare și alte preparate din pește;
- platouri cu fructe aranjate și alte dulciuri;
- platouri cu legume și preparate din soia pentru un meniu vegetarian.
Așadar, până și cel mai tradițional meniu de nuntă se poate transforma într-unul deosebit care se pretează foarte bine unei petreceri pe plajă.
2.3. Meniu de nuntă și de ce nu poate lipsi peștele din el
Dacă ați fost la nunți până acum, probabil ați observat că și cele organizate în restaurante au cel puțin un preparat de bază de pește, așa că de ce nu v-ați folosi de acest element și pentru o petrecere pe plajă?
Peștele este ușor și se poate pregăti în foarte multe feluri în afara celui tradițional, iar pentru o nuntă pe plajă, este o idee excelentă dacă ați ales o tematică legată de mare sau de apă.
Puteți opta și pentru un meniu de nuntă pe bază de pește în principal în care să creați platouri pentru un bufet suedez format din:
- fructe de mare;
- diferite feluri de pește la grătar;
- pește marinat și afumat.
Pe lângă acestea, puteți pune și alte tipuri de gustări astfel încât invitații să se poată delecta după bunul plac.
2.4. Meniul de nuntă vegetarian
Crearea unui meniu de nuntă vegetarian nu este dificilă, iar organizatorul de nunți vă poate ajuta să alegeți cele mai fine și gustoase preparate pentru cei care au un alt stil de viață și care vă vor onora cu prezența lor.
Astfel, un meniu de nuntă cu mâncare vegetariană se poate baza fie pe legume frumos aranjate, fie pe diverse preparate culinare, cum sunt ciupercile umplute, care sunt preferate nu doar de vegetarieni, ci de majoritatea oamenilor.
Iată și câteva idei de meniu de nuntă compus din aperitiv și un fel principal de mâncare vegetarian:
- pasta de avocado sau guacamole este delicioasă ca aperitiv de nuntă;
- platourile cu legume și verdețuri sunt și ele idei excelente de aperitive vegetariene;
- legumele la grătar sunt nemaipomenite ca fel principal;
- frigăruile din legume sunt și ele o idee bună pentru invitații vegetarieni;
- rulourile cu legume pot înlocui cu succes sarmalele de post, care vor căpăta un aspect deosebit în această formă.
Toate acestea pot lua forma unui bufet suedez pentru cei care preferă mâncarea vegetariană.
Să aveți cununia civilă și petrecerea la care ați visat nu mai este imposibil, așadar dacă v-ați dorit de la început o nuntă pe plajă, nu ezitați să apelați la un organizator de evenimente care vă ști cum să vă transforme visul în realitate. Același lucru se poate spune și despre meniu, care poate fi tradițional sau în acord cu ultimele trenduri gastronomice.
Meniul de nuntă nu trebuie să folosească un anumit model, ci trebuie să reflecte gusturile voastre și ale invitaților, iar una dintre cele mai simple forme de organizare pentru o petrecere pe plajă este bufetul suedez. Iar dacă doriți să stați fără griji, apelați cu încredere la un wedding planner care să vă ajute.
Sursa foto: Pexels.com, Pixabay.com