Jartiera miresei – Un mic accesoriu ascuns, plin de semnificații!

Jartiera reprezintă un element vestimentar cunoscut, care poate fi regăsit în multiple tradiții și obiceiuri de nuntă. Dacă ți-ai propus să ai un astfel de accesoriu la petrecerea ta, este important să afli, mai întâi, când a apărut, ce simbolizează, ce obiceiuri poți pune în practică și, bineînțeles, ce tip de jartieră este potrivită pentru tine.

1. De ce poartă mireasa jartieră – Ce semnificație are această tradiție de nuntă?

Purtarea jartierei este o tradiție străveche care are legătură cu faptul că, pe vremuri, cei care erau invitați la nuntă stăteau lângă dormitorul mirilor, în noaptea nunții, și așteptau o dovadă a faptului că relația s-a consumat. Astfel, după momentul romantic, mirele aducea jartiera pentru a dovedi efectuarea acestui pas. Totuși, de-a lungul timpului, au apărut și alte obiceiuri la nuntă, iar unele dintre ele sunt strâns legate de acest accesoriu. În anumite tradiții, se considera că jartiera este un talisman norocos, care trebuie oferit unuia dintre invitați. De aceea, astăzi, aruncatul jartierei este similar cu aruncatul buchetului: în timp ce mireasa aruncă buchetul fetelor necăsătorite, mirele aruncă jartiera bărbaților neînsurați, iar cel/cea care va prinde respectivul obiect, se va căsători curând și va avea parte de o căsnicie fericită. 

Jartiera se poartă deasupra genunchiului, pe orice picior. Important este să te simți confortabil și să nu te incomodeze în niciun fel. Ca o modalitate de distracție, se poate opta și pentru jocul cu scoaterea jartierei de pe piciorul miresei. Pentru cei care rezonează cu aceste tipuri de joculețe, acest moment poate fi unul deosebit de amuzant și de haios. Invitații se vor distra pe cinste, urmărind încercările mirelui de a scoate jartiera într-un mod creativ (cu dinții, într-o poziție dificilă etc.). Dacă ești în pană de idei, dar îți dorești, totuși, să optezi pentru un scenariu spectaculos și plin de amuzament, te poți consulta cu un wedding planner, pentru a face un brainstorming sau pentru a afla ce idei au avut alte cupluri cu care acesta a colaborat în trecut.

2. Ce jartieră să alegi pentru nunta ta?

Chiar dacă pare un element mic și nesemnificativ, jartiera este un accesoriu important, dacă alegi să o porți. Așadar, poate fi dificil să te orientezi către un model ideal pentru tine, care să fie comod, dar și trendy. Poți opta pentru o jartieră realizată din același material ca rochia sau chiar pentru o jartieră originală și specială, care să fie pe gustul tău. Fie că o cumperi singură, fie că îți este dăruită de către domnișoarele de onoare, este esențial să fie aparte din punct de vedere estetic.

Poți selecta un model simplu, clasic, care să fie în ton cu rochia, sau poți alege o jartieră sexy, roșie sau roz. Dacă vrei să respecți tradiția care spune că este bine să ai la tine, în ziua nunții, ceva împrumutat, ceva nou și ceva albastru, poți lua jartiera de la o prietenă sau o rudă, ori poți selecta o jartieră de culoare albastră.

De asemenea, jartiera poate fi o surpriză estetică, ce poate fi legată de tematica nunții. De pildă, dacă vei organiza o nuntă pe plajă, în Grecia sau Thailanda, iar nunta va avea o temă marină, poți opta pentru o jartieră alcătuită din funii, din scoici sau din steluțe de mare. Dacă vei avea o petrecere elegantă și rafinată, într-un decor de primăvară, selectează o jartieră alcătuită din florile tale preferate, împletite într-un mod deosebit. Sau, dacă planifici o nuntă originală, precum o nuntă gotică, jartiera poate fi alcătuită din dantelă neagră sau dintr-un alt material similar. Așadar, totul depinde de stilul în care alegi să-ți organizezi nunta – accesoriile sunt detalii ce pot face diferența!

În concluzie, jartiera miresei reprezintă un obiect încărcat de tradiție – însă, este decizia ta dacă vrei să îl porți la nuntă. Dacă îți place ideea și vrei să adaugi la outfitul tău un astfel de element mic, dar special, orientează-te către modelele care ți se par perfecte pentru tine. În plus, poți regiza momentul scoaterii ei, astfel încât toți invitații să se distreze pe cinste și să țină minte aceste clipe cu adevărat comice!

Sursa foto: Shutterstock.com

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.