Unul dintre cele mai emoționante momente dinaintea unei nunți este îmbrăcarea rochiei de mireasă de cea care trebuie să se simtă specială în acea zi. Dar până acolo o femeie are de parcurs mai multe etape, în care prima este alegerea modelului. Apoi urmează probe, modificări după caz și abia în apropierea datei ceremoniei, totul ar trebui să fie perfect. Doar că așa stau lucrurile în ziua de azi. În vremurile de demult, situația erau mult mai simple sau, mai bine zis, miresele nu aveau prea multe opțiuni.
Rochiile de mireasă actuale împletesc tradiții și porturi din întreaga lume, istoria acesteia nefiind foarte clară, mai ales că în diferite părți ale globului tradițiile erau altele. De asemenea, fiecare țară în parte are anumite superstiții legate de portul acesteia.
Dacă ești curioasă să afli istoria rochiei de mireasă și cum de a ajuns să evolueze în atât de multe modele în ziua de azi, mai jos poți descoperi evoluția și transformările prin care aceasta ajuns să fie în majoritatea țărilor albă, dar și cum poți alege modelul perfect pentru tine în funcție de tipul de eveniment pe care îl ai planificat.
Cuprins
1. Povestea rochiei de mireasă
Deoarece în antichitate întâmplările erau mai greu de consemnat, istoria rochiei de mireasă este considerată una scurtă. Cu toate acestea, există diverse legende și povestiri populare care au fost descoperite în urma cercetărilor arheologice care arată că în fiecare colț din lume tradiția era alta, iar acest lucru duce la o poveste fascinantă al felului în care se îmbrăcau miresele în ziua nunții în acele vremuri.
Tradițiile erau foarte diferite în țările asiatice față de cele europene, diferențele fiind păstrate și în ziua de azi, ele reflectându-se atât în ceea ce privește rochia de mireasă cât și întreaga ceremonie din ziua nunții.
Dacă ar trebui împărțite perioadele în timp în care au fost remarcate evoluții în istoria rochiilor de mireasă, acestea ar trebui putea fi divizate între antichitate și epoca modernă. În aceasta din urmă, moda începuse să își pună accentul atât pe hainele de zi cu zi, dar și pe cele pentru ceremonii, acesta fiind unul dintre momentele în care atât culorile cât și modelele acestei rochii au început să semene între ele.
Povestea rochiei de mireasă este înconjurată nu doar de tradiții, ci și de superstiții, multe dintre ele păstrându-se până în ziua de azi, de aceea atunci când îți alegi modelul este bine să știi și care este semnificația lor pentru a putea înțelege mai bine de unde provin și cum au evoluat în timp.
1.1. Istoria rochiei de mireasă în antichitate
Pentru a înțelege transformarea rochiei de mireasă este bine să ,,mergi’’ în antichitate când oamenii nu aveau suficiente resurse pentru a-și cumpăra haine noi și mai ales unele de ceremonie. De aceea, toți, inclusiv miresele, le purtau pe cele mai frumoase. Acesta este și unul dintre motivele pentru care culoarea acesteia nu era albul atunci.
Pe lângă istorie, există și diverse mituri, dintre care unul chinez care spune că rochia de mireasă trebuia să fie cât mai colorată. Mai târziu, Dinastia Zhou s-a remarcat prin purtarea hainelor negre la ceremoniile de căsătorie, atât mirele cât și mireasa fiind îmbrăcați în costume în această culoare.
Trecând spre Europa, Imperiul Roman este unul dintre cele mai importante leagăne ale civilizației și chiar ale modei, astfel că în acele vremuri, rochia de mireasă nu era cea care conta, ci voalul era cel mai important, acesta trebuind să aibă culoarea focului, galben, deoarece mireasa era considerată aducătoare de căldură și lumină în noua sa casa și pentru viitorul său soț.
În Grecia, o altă civilizație foarte evoluată pentru vremea sa, povestea rochiei de mireasă se învârtea în jurul culorii roșii, aceasta simbolizand trecerea de la copilărie, inocență și virginitate la maturitate.
Chiar dacă a trecut prin foarte multe transformări până în ziua de azi, în multe țări atât din Asia cât și Europa, rochia de mireasă încă se poartă și în alte culori decât albul, semn că tradițiile au rămas destul de puternice.
Abia în epoca modernă, adică în jurul secolului al XV-lea a apărut rochia albă de mireasă, precursoarea modelelor de acum.
1.2. Povestea rochiei de mireasă în epoca modernă
Prima rochie de mireasă albă se pare că a apărut la începutul anului 1400 la nunta prințesei engleze Philippa cu regele scandinav Eric. Astfel, Era Victoriană este prima în care se consemnează nunta care s-a păstrat până în ziua de azi.
Pe lângă începutul poveștii rochiei de mireasă albă, Era Victoriana este printre primele în care femeile de viță nobilă au început să poarte îmbrăcăminte special creată pentru evenimentele speciale, precum nunțile lor. Chiar și așa, acestea erau croite în așa fel încât să poată fi modificate pentru a putea fi îmbrăcate și cu alte ocazii.
În aceeași eră, un moment în care culoarea albă a rochiei de mireasă a făcut istorie este cel al nunții Mariei, Regina Scotiei, cu viitorul rege al Franței, Francisc al II-lea, albul fiind purtat în semn de doliu în Franța la acea vreme.
Acesta a fost momentul în care rochia albă a miresei a început să fie văzută ca un simbol la purității și al virginității, însă și al prosperității, în funcție de țară. De asemenea, fiind o culoare deschisă, se consideră că ieșea în evidență printre invitații la nunțile regale cu sute chiar mii de persoane, având așadar și un rol practic.
Odată cu apariția modei și chiar a posibilităților de a putea fi fotografiate, rochiile de mireasă au început să sufere diverse modificări de la modele la felul în care erau decorate, astfel încât să iasă în evidență cât mai mult. Până în zilele noastre, culoarea albă a rămas printre singurele elemente care nu s-au schimbat.
Așadar, dacă voiai să știi de ce rochia de mireasă este albă, aceasta nu este doar un simbol al purității, ci în funcție de țara în care are loc nunta, poate fi considerată un semn al prosperității pe care cea care o poartă o aduce în noua sa casă.
De-a lungul anilor, societatea a evoluat încât și rolurile soților în familie au devenit mai echilibrate în ceea ce privește la aducerea venitului și participarea la treburile casei, ceea ce se vede și în transformarea rochiei, chiar și a celei de mireasă, într-una mai comodă și ușor de purtat.
Plecând de la istoria rochiei de mireasă, îți poți face o idee despre cum ai vrea să arate a ta, mai ales că acum poți alege și alte nuanțe care îți plac, nefiind nevoie să respecți întocmai tradiția.
2. Istoria rochiei de mireasă și importanța culorii sale
De-a lungul timpului unele persoane s-au întrebat de ce sunt rochiile de mireasă albă, în timp ce altele au tratat acest simbol ca pe o tradiție fără să îi acorde prea multă importanță. Însă atunci când îți organizezi nunta poate fi destul de plăcut să știi de ce datinile cer să te îmbraci așa. În acest fel nu doar că înțelegi mai bine istoria sa, dar vei putea chiar să o integrezi în povestea ta.
Culoarea albă a început să fie folosită destul de târziu la confecționarea rochiilor de mireasă, abia atunci căpătând și semnificația care mai persistă și în ziua de azi. Cu toate acestea, în funcție de țara în care are loc căsătoria, aceasta poate însemna altceva. Cum în ziua de azi nunta nu mai trebuie să fie organizată în locurile tradiționale precum restaurantele sau chiar în România, atunci când vrei să te măriți pe alt continent, poate dorești să ții cont de tradițiile de acolo. Printre cele mai căutate sunt destinațiile exotice, precum Dubai și Thailanda, dar și Grecia cu ale sale insule superbe este la fel de ofertantă.
Așadar, dacă vrei să știi ce semnifica rochia albă de mireasă poți căuta ce reprezintă ea în țara în care dorești să-ți organizezi nunta, mai ales că poți împrumuta diverse elemente de acolo cu care să-ți decorezi propria rochie.
Ce semnifică rochia albă de mireasă
De ce rochia de mireasă este albă? Iată o întrebare pentru femeile care își doresc să poarte alte culori la nunțile lor. De asemenea, acestea se pot întreba și dacă trebuie să se îmbrace neapărat în albul acela pur. Având în vedere că este ziua în care ele trebuie să se simtă prințese, răspunsul este că pot alege orice nuanțe vor.
La origini, rochia albă de mireasă înseamnă:
- puritate;
- belșug.
În România, semnificație rochiei albe de mireasă este virginitatea, însă în ziua de azi societatea a evoluat destul de mult încât aceasta poate avea și alte culori derivate din alb, printre care:
- albul ivoire;
- albul rece cu tentă de argintiu;
- cremul foarte deschis;
- culoarea șampaniei.
În multe țări, culoarea albă a rochiei de mireasă este una idealizată, la fel cum este și femeia care o poartă, însă la un moment dat, această nuanță era purtată pur și simplu pentru a ajuta mireasa să iasă în evidență în comparație cu alte doamne ale înaltei societăți care participau la petrecerea de nuntă.
Odată cu istoria și societatea au evoluat și obiceiurile și ritualurile nupțiale, ba chiar și rochia de mireasă, astfel că în ziua de azi tu, viitoarea mireasă, vei alege exact ce vrei să semnifice aceasta pentru tine.
Imaginează-ți că îți dorești o nuntă pe plajă în România, așadar, o rochie de mireasă ca cele de pe vremuri sau una foarte elegantă se poate să nu fie totuși cea mai buna alegere, putând să păstrezi culoarea albă sau alegând o variantă apropiată de cea a nisipului, astfel încât să fie mult mai potrivită cu locul ales.
Indiferent de ce semnifică rochia albă de mireasă și istoria acesteia, evoluția sa este evidentă prin mulțimea de modele disponibile în ziua de azi.
3. Istoria rochiei de mireasă și transformarea sa în zilele noastre
La fel ca și societatea, și moda s-a schimbat de-a lungul anilor. Din antichitate când istoria prezenta rochia de mireasă ca pe un articol vestimentar special, dar care trebuia să fie simplu de modificat pentru a mai putea fi purtat și până la celebra Era Victoriană, când aceasta a devenit spectaculoasă și impresionantă prin mărimea dată de crinolina și bogăția de culori, transformările acesteia sunt destul de evidente. De asemenea, multe cupluri aleg nunta de zi în locul celei clasice de seară, ceea ce poate influența și ținuta miresei.
În ziua de azi, rochia de mireasă a evoluat atât de mult încât:
- poate fi purtată în mai multe culori, deși albul clasic rămâne cel mai utilizat;
- poate avea diferite croieli;
- poate fi decorată după cum îți dorești;
- poate fi accesorizată cu diverse articole care au și ele semnificațiile lor.
Deși poate părea paradoxal, alegerea rochiei de mireasă în ziua de azi poate fi mai dificilă din cauzele menționate mai sus, deoarece atât paleta de culori, cât și de modele este mult mai variată. Acestora li se adaugă și locul în care se desfășoară ceremonia. Dacă vrei, poți alege nu una, ci două vestimentații pentru ziua cea mare.
Un lucru care a rămas neschimbat în istoria rochiei de mireasă este că aceasta poate fi făcută pe comanda. Acest lucru este probabil unul dintre cele mai semnificative aspecte legate de povestea femeilor care se căsătoreau și care o fac și în ziua de azi: să fie tratate ca niște prințese.
Dacă ai fost cerută în căsătorie și te gândești la cum va arăta rochia de mireasă, te poți inspira din istoria celor mai străvechi haine de nuntă, însă la fel de bine poți alege un model modern care să fie pe măsura dorințelor tale. Simplă sau sofisticată, albă sau de altă culoare, poți ține cont și de locul în care se desfășoară ceremonia și mai ales de tipul de petrecere organizat.
Pentru că nu doar rochia de mireasă a suferit transformări, ci și petrecerile, nunțile de zi devenind din ce în ce mai populare, poți avea în vedere și acest aspect.
Indiferent că vrei să ții cont sau de istoria rochiei de mireasă, acum ai posibilitatea să alegi ce îți place. Mai mult, dacă vrei, poți opta pentru o rochie cu care să scrii o nouă filă din povestea acestui articol vestimentar atât de frumos și prețios care chiar dacă este purtat o singură zi, să fie una de neuitat!
Sursa foto: Unsplash.com