Mireasa este cel mai important și așteptat personaj atunci când pășește spre altar, toți invitații dorind să vadă cât de frumoasă este și cum este rochia pe care și-a ales-o. Până acolo, însă, aceasta trebuie să treacă prin tradiția gătitului ca mai apoi, spre finalul petrecerii, să se ajungă la dezgătitul acesteia.
Gătitul și dezgătitul miresei este una dintre cele mai vechi tradiții de nuntă, iar unul dintre cele mai interesante lucruri legate de acest obicei este că în fiecare regiune există anumite superstiții legate de ce trebuie făcut în timpul acestei ceremonii.
Deoarece este destul de ușor de organizat, acest obicei poate fi ,,luat’’ oriunde, așadar, atunci când nunta are loc mai departe de casă, iată una dintre tradițiile care poate oferi acel accent românesc de care petrecerea are nevoie sau pe care îl puteți integra cu ușurință în organizarea petrecerii voastre.
Ce presupune gătitul și dezgătitul miresei? Este probabil una dintre cele mai frumoase și emoționante momente dinaintea ceremoniei, mai ales că la el participă cele mai apropriate persoane, printre care nașa, domnișoarele de onoare, mama și poate chiar bunica celei mai frumoase femei de la nuntă.
Află de mai jos ce presupune această tradiție și cum o poți adapta chiar și cele mai exotice nunți.
Cuprins
1. Dezgătitul miresei – Una dintre cele mai vechi tradiții ale unei nunți
Gătitul și dezgătitul miresei sunt două dintre cele mai puternice, emoționante și reprezentative momente din viața unei femei care se căsătorește. Dacă primul presupune îmbrăcarea rochiei de mireasă și a ultimelor aranjamente înainte de a pași spre altar, cel de-al doilea semnifică trecerea de la viața liniștită de domnișoară fără obligații, la cea plină de responsabilități ale unei doamne.
Dintre cele doua, dezgătitul miresei este unul dintre momentele de la nuntă care se desfășoară în văzul tuturor invitaților, în comparație cu cel al gătitului, care este destul de privat.
Cum în ziua de azi, mirii pot alege atât destinații de nuntă din România în afara orașului natal, precum și din alte țări, aamândouă tradițiile pot fi adaptate, astfel că dacă mireasa dorește să țină datinile românești, acestea pot fi adaptate destul de ușor, iar printre acestea gătitul și dezgătitul sunt printre cele mai ușor de realizat.
Există foarte multe idei pentru dezgătitul miresei, unele chiar inedite atunci când nunta are loc într-o destinație exotică – pe o plajă, de exemplu.
Dar ce înseamnă dezgătitul miresei? Iată care sunt principalele caracteristici ale acestui moment din timpul nunții:
- de cele mai multe ori are loc spre finalul petrecerii;
- mireasa este așezată pe scaun, iar nașa este cea care îi dă jos voalul;
- acesta este înlocuit cu o basma, dacă se dorește păstrarea tradiției întocmai, însă la fel de bine poate fi folosită o eșarfă, o pălărie sau orice alt accesoriu, în funcție de preferințe;
- în tot acest timp, mireasa ,,se opune’’ schimbării;
- mirele va ține în fața acesteia o oglindă frumos ornată prin care mireasa să vadă transformarea.
Dacă aceasta este varianta tradițională în care se poate ține dezgătitul miresei, atunci când optați pentru o nuntă în destinații exotice, momentul poate fi transformat după cum doriți, chiar într-unul amuzant. Mai mult, un scenariu asemănător i se poate pregăti și mirelui.
Dar ce presupune gătitul miresei? Este unul dintre cele mai emoționante momente dinaintea ceremoniei, iar dacă în mod tradițional el are loc în casă și în camera fetei, atunci când nunta se ține în altă țară, obiceiul poate fi ținut în camera de hotel și chiar în timpul unei mici petreceri cu femeile care ajuta la gătit.
2. Gătitul miresei când nunta are loc în altă țară
Gătitul său dezvelitul miresei este una dintre cele mai emoționante momente dinaintea ceremoniei de nuntă, acesta păstrandu-se indiferent de locul în care se ține cununia și chiar petrecerea. La fel ca și dezgătitul, și acest obicei presupune trecerea prin câțiva pași.
Gătitul miresei în Moldova este probabil una dintre tradițiile cele mai frumoase, această zonă fiind cunoscută pentru numeroase obiceiuri răspândite în toată țara. Dar care sunt etapele sale? Iată-le:
- nașa, domnișoarele de onoare, mama și surorile ajuta mireasa să își îmbrace rochia;
- acestea îi pun voalul și să facă ultimele aranjamente pentru a fi cât mai frumoasă, ritualul având loc în fața unei oglinzi acoperite;
- abia după ce se termină gătitul, nașa va descoperi oglinda în care mireasa se va vedea îmbrăcată în rochie.
Printre cele mai importante elemente din ceremonia gătitului miresei sunt oglinda și tava, fiecare dintre ele având rolul său.
Ce conține tava miresei? În mod tradițional, aceasta trebuie să aibă pe ea o perie și o oglindă care ajută la gătitul acesteia, însă pot fi puse și alte accesorii precum cutiuța pentru verighete sau chiar un mic dar de la nașa, mai ales că aceasta din urmă este cea care se ocupa de achiziționarea tăviței.
Pe lângă tava, oglindă miresei este al doilea element important, acesta fiind prezent atât la gătitul cât și la dezgătitul miresei.
Acesta este modul în care gătitul miresei are loc acasă, dar ce se întâmplă când acest ritual trebuie să fie ținut în alta țară? Depinde foarte mult de ce îți dorești. Poți urmări aceiași pași sau îți poți adapta tradiția țării în care vă aflați.
Mulți români aleg organizarea petrecerilor pe plajă, o nuntă în destinații din Grecia fiind una dintre cele mai căutate variante datorita peisajelor superbe, apropierii de casă, dar și vremii plăcute în orice anotimp. Mai mult, tradițiile grecești sunt atât de frumoase încât pot fi integrate în ceremoniile românești.Oglinda și tava miresei sunt două dintre cele mai reprezentative obiecte pentru obiceiul de gătit al miresei, acestea reprezentând pregătirea femeii pentru întâmpinarea invitaților, dar mai ales a mirelui care își va vedea pentru prima dată viitoarea soție în rochia sa. Acesta este și momentul în care el îi va oferi buchetul de flori.
2.1. Oglinda pentru gătitul miresei – unul dintre cele mai importante accesorii
Organizarea unei nunți este pe cât de frumoasă, pe atât de obositoare, mai ales când trebuie să vă gândiți la tot ce presupune aceasta. De la alegerea și trimiterea invitațiilor și până la stabilirea unui loc în care va avea loc petrecerea, totul poate părea extenuant. De aceea, folosirea unui wedding planner este din ce în ce mai răspândită, mai ales când ceremonia, petrecerea sau chiar amândouă se țin în locuri exotice. De aceea, de multe ori mirii ajung să se întrebe ce tradiții de nunta luam pe plajă, mai ales când se dorește foarte respectarea anumitor obiceiuri. Iar gătitul și dezgătitul miresei este unul dintre cele mai simplu de pus în practică.
Atât tradițiile legate de gătitul miresei din Moldova, cât și din Ardeal sau sudul României pot fi luate de către viitorii soți și în cele mai exotice plaje din Dubai sau de oriunde în lume.
În timp ce îmbrăcatul și aranjatul miresei pot fi realizate într-o camera de hotel, abătându-vă puțin de la tradiții, cea cu acoperitul și descoperitul oglinzii poate rămâne aceeași din România.
Dar de ce este acest obicei atât de important? Dacă în anumite regiuni aceasta se ține acoperita până când mireasa este gata, în altele, ea este ținuta de domnișoarele de onoare în timp ce nașa aranjează valul acesteia.
De asemenea, o altă superstiție presupune ca mireasa să se uite pentru ultima dată în oglindă înainte de a ieși din casă pentru a-și întâmpina mirele și invitații.
Pe lângă acestea, oglinda este un laitmotiv care apare și în timpul dezgătitului miresei, atunci când aceasta trece de la statutul de femeie necăsătorită, la cel de căsătorită.
Nunțile moderne din ziua de azi nu mai respecta întrutotul tradițiile, astfel ca acestea pot fi interpretate sau chiar omise atunci când mirii doresc sau petrecerea are loc în altă parte decât acasă sau chiar în altă țară. Cu toate acestea, gătitul miresei rămâne unul dintre cele mai frumoase obiceiuri care pot fi ușor puse în practică chiar și în cele mai îndepărtate țări.
Gătitul și dezgătitul miresei este una dintre cele mai frumoase tradiții de nuntă românească, iar dacă primul pas se desfășoară în intimitate, deoarece la el participă cele mai importante ajutoare, domnișoarele de onoare, și nașa, cel de-al doilea se ține în văzul tuturor invitaților, fiind presărat și cu momente de amuzament.
Început în casă, gătitul continuă cu dezvelitul miresei care, de obicei, are loc la biserică, atunci când nașa ridica voalul acesteia pentru a fi văzută de toți participanții. În cadrul unei nunți moderne, însă, acest al doilea moment poate fi omis, mai ales dacă mirii aleg ținute mai lejere.
Dezgătitul miresei este unul dintre ultimele momente de la nuntă, de cele mai multe ori semnalând chiar încheierea petrecerii. Pentru o petrecere pe plajă care se poate ține și ziua, acesta poate fi transformat într-unul la care participa și invitații.
Sunt mai multe idei de care puteți ține cont dacă ați ales o destinație exotică pentru nuntă și vreți să transformați dezgătitul miresei într-un moment deosebit sau chiar amuzant.
3. Idei pentru dezgătitul miresei când organizați o nuntă modernă
Dezgătitul miresei, ce înseamnă acest obicei și mai trebuie ținut în ziua de azi? Cuplurile moderne pot alege ce tradiții doresc să păstreze, astfel ca și acesta este o alegere personală, însă și dacă stabiliți să îl încadrați în petrecere, va puteți pune amprenta pe el într-un mod autentic. Ce înseamnă acest lucru? Că acesta poate avea loc după regulile voastre, implicând și nașii.
Există mai multe idei de dezgătit al miresei, chiar și pentru nunțile de zi, moderne, ținute pe plajă, într-o pădure sau în orice alt loc mai puțin convențional. Iată câteva dintre ele:
- puteți organiza dezgătitul miresei mai devreme în cadrul unei nunti pe plajă, astfel încât să mireasa să se poate schimba pentru a continuă petrecerea într-un stil mai degajat;
- dezgătitul miresei are loc, de obicei, pe anumite piese muzicale populare, însă, pentru o nuntă de zi sau pe plajă, acelea se pot înlocui cu unele vesele;
- dezgătitul miresei se poate combina cu cel al mirelui, astfel atât soțul cât și soția vor trece prin aceleași ,,transformări’’, permițându-le invitaților să se distreze mai bine;
- acesta ar putea fi chiar ultimul moment de la nuntă, mai ales dacă petrecerea a fost una restrânsă și doriți să o încheiați mai devreme;
- în cazul unei nunti mici cu invitați puțini, la acest obicei pot participa toate invitatele.
Și în cazul dezgătitului miresei, acesteia i se va ține oglindă pe care aceasta ,,trebuie’’ să o dea la o parte, ceea ce înseamnă că se împotrivește noului său statut de femeie măritată.
De asemenea, după dezgătitul miresei, voalul i se pune celei care a participat la aruncatul buchetului și l-a prins, așadar, tradiția nu se încheie odată cu primul moment. Acestea doua pot fi unite într-unul singur cât mai distractiv pentru toți participanții.
Atât gătitul cât și dezgătitul miresei se face de nașa, mama spirituală a acesteia după căsătorie, rolul celei din urmă fiind foarte important pentru cuplu.
Nașii sunt printre cei mai importanți participanți ai nunții, responsabilitățile lor fiind destul de multe, nașa luând parte atât la gătitul cât și la dezgătitul miresei, precum și la alegerea rochiei, a tortului și altor hotărâri pe care le are de luat viitoare soție.
Tradițiile românești de nuntă sunt foarte multe, însă în ziua de azi nu toate cuplurile aleg să le țină pe toate. Dintre ele însă, gătitul și dezagățatul miresei este unul dintre cele mai importante simboluri al schimbării de statut din viața unei femei. Mai mult, acesta este un moment foarte emoționant pentru mama fetei care își poate vedea fiica în ambele ipostaze încă puțin.
La căsătoriile moderne aceste obiceiuri nu mai sunt respectate întocmai, ceea ce este normal, mai ales că acum există mult mai multe variante de locații în care pot fi organizate. Ceea ce este și mai frumos este că multe dintre tradiții pot fi adaptate și modernizate, astfel că pot fi ținute de cei care își doresc. Așadar, dacă nu știți său nu v-ați hotărât dacă gătitul sau dezgătitul miresei va fi ținut, îl puteți organiza după cum vă place sau cum vi se pare potrivit, chiar în stilul vostru propriu.
Surse foto: Freepik.com, Pexels.com