DJ sau formație la nuntă – argumente pro și contra care să te ajute în decizia ta!

DJ sau formatie la nunta - argumente pro si contra care sa te ajute in decizia ta!

Una dintre principalele întrebări de pe buzele mirilor atunci când își organizează nunta este aceasta: să alegem o formație sau un DJ? Ambele variante sunt la fel de bune, însă poți lua o decizie corectă pentru voi, doar pe baza răspunsurilor la nevoile voastre.

1. Formație sau DJ la nuntă – tu ce alegi?

Înainte de a te decide dacă vrei să asculți o formație sau un DJ la propria nuntă este indicat să iei în considerare câteva aspecte foarte importante. Ambele variante te vor ajuta să te simți bine, să te distrezi și să oferi o atmosferă plăcută invitaților, însă depinde de voi doi pe care o preferați. Așadar, iată câteva lucruri după care vă puteți ghida:

Restaurantul

Cât de mare este restaurantul? Petrecerea se va ține în aer liber sau în interior? Există suficient loc pentru ca formația să își monteze echipamentul și fiecare membru să se poată desfășura în voie? În cazul în care realizezi că spațiul este destul de mare, atunci o formație poate fi răspunsul potrivit. Trupele folosesc sisteme de sunet supra-dimensionate, iar pentru asta au nevoie de loc. Cu toate acestea, dacă răspunsurile sunt mai mult negative, un DJ poate fi opțiunea perfectă. De cele mai multe ori, lui nu îi va trebui o zonă mare de desfășurare, pe când o formație înghesuită nu se va avea nici o estetică fericită și nici rezultatul dorit. Nu uita că unele localuri au reguli stricte în ceea ce privește genul muzical pe care îl acceptă și volumul muzicii. 

Care este genul de muzică pe care îl preferi?

Este foarte important ca mirii să se decidă asupra unei palete muzicale sau a unui gen de muzică de care vor să se bucure în această zi specială. De asemenea, invitații trebuie și ei luați în considerare. Dacă te decizi la o nuntă mică, unde inviți doar familia și cei mai apropiați prieteni, poți să alegi un gen muzical mai specific, pe gustul tuturor. Totuși, dacă sunt invitate și persoane pe care le cunoști mai puțin, indicat ar fi să te orientezi către ceva mai generalist, care să știi că este acceptat de către toată lumea. În plus, dacă vrei să asculți muzică lăutărească, populară sau clasică, cel mai probabil o formație live este cea mai bună decizie. În cazul în care preferi o nuntă mai relaxată, internațională, un DJ vă va putea scoate pe ringul de dans fără prea mari probleme. Nu în ultimul rând, poți opta pentru ambele variante, de formație și DJ, dacă vrei să alternezi genurile muzicale.

Bugetul

Cu siguranță, printre cele mai importante lucruri de luat în calcul este chiar bugetul. Dacă dispui de o sumă mare de bani, atunci fără probleme îți poți alege o formație care să poată cânta mai multe genuri de muzică și care să întrețină atmosfera. O trupă are mai mulți membri, deci clar mai multe persoane care trebuie să fie plătite. Un DJ este, de cele mai multe ori, mai ieftin. Desigur există și artiști din această categorie care îți pot asigura o atmosferă energică și un show mult mai impresionant decât o formație, iar pentru asta va trebui să plătești la fel de mult. De asemenea, nu uita că fiecare persoană trebuie să mănânce, mai ales dacă va sta toată seara alături de tine și de invitații tăi. Ia în considerare și costul meniurilor pentru fiecare. 

Tema petrecerii

Dacă îți dorești o petrecere elegantă și extrem de rafinată, cel mai probabil vei opta pentru o formație de muzică clasică, de cameră sau clasică românească. În orice caz, nu vei alege ritmuri rap, tehno sau alte genuri mai controversate. Astfel, formația devine opțiunea ta principală. În caz contrar, dacă tema evenimentului este unică și ieșită din comun, poți alege un DJ care să vă ofere o atmosferă incendiară. 

Oricare ar fi alegerea, luați în considerare faptul că muzica trebuie să reflecte personalitatea voastră și cine sunteți cu adevărat.

2. Nuntă cu DJ sau formație – avantaje și dezavantaje

Există o mulțime de avantaje și de dezavantaje atât pentru formație, cât și pentru DJ, însă cu siguranță vei face alegerea potrivită pentru voi doi dacă le luați în calcul pe fiecare în parte.

Într-adevăr, să îți organizezi propria nuntă poate fi o sarcină destul de copleșitoare, mai ales dacă îți dorești o mulțime de lucruri și vrei ca totul să iasă perfect. De exemplu, poate ai visat la o nuntă pe plajă și nu știi care este cea mai bună soluție, formația sau DJ-ul și nu știi unde să găsești sfaturi și informații. Ei bine, de aceea este indicat să apelezi la organizatori de evenimente, pentru că ei vor știi ce trebuie să facă pentru ca nunta ta să fie perfectă, așa cum ți-ai dorit dintotdeauna. 

2.1. Formație la nuntă – argumente pro și contra

Pentru a rezerva o formație la nuntă, trebuie să cunoști foarte bine piața, mai ales dacă nu ai în minte deja un nume de trupă pe care să o preferi. Există destul de multe opțiuni și poți face greșeli în ceea ce privește alegerea unei formații care să fie exact pe gustul tău și al invitațiilor. 

Iată care sunt punctele forte ale unei trupe:

  • muzica live este întotdeauna mult mai bine primită de către oameni, tocmai datorită faptului că poate întreține atmosfera cât mai activă;
  • interpreții și artiștii pot interacționa cu invitații în mod direct, să meargă pe la mese, să ofere dedicații și, în general, să creeze voie bună;
  • melodiile stabilite nu sunt unele fixe, ceea ce înseamnă că formația poate schimba rapid genul muzical sau cântecele dacă invitații nu sunt satisfăcuți;
  • interpreții pot cânta aproape orice melodie la cerere;
  • te scapă de programe repetitive, ceea ce înseamnă că nu vă veți plictisi. Acest lucru se datorează unui repertoriu destul de bogat, atât în melodii, cât și în genuri muzicale;
  • formația este mai apreciată de către invitații care pun accentul pe tradiție;
  • de cele mai multe ori, reușește să țină nuntașii pe ringul de dans și să îi invite să petreacă alături de miri până dimineață;
  • soliștii interacționează cu oamenii.

Iată care sunt punctele slabe ale unei formații:

  • va avea nevoie de mult spațiu pentru a monta aparatura și pentru ca artiștii să se desfășoare cât mai liber;
  • pentru că muzica este live, interpreții vor obosi la un moment dat și vor avea nevoie de pauze. Ele trebuie „umplute” pentru ca invitații să nu se plictisească;
  • este mai costisitoare. Formațiile vor cere mai mulți bani pentru că au mai mulți membri care trebuie plătiți. De asemenea, dacă este cazul, cheltuielile de transport și cazare trebuie achitate de către miri;
  • nici o melodie nu va fi interpretată așa cum o cântă solistul original;
  • interpreții sunt și ei oameni, ceea ce înseamnă că pot avea emoții, o voce tremurată sau o zi proastă care le va împiedica performance-ul;
  • nici o formație nu poate să îndeplinească toate preferințele invitaților. Există melodii pe care nu le cunosc;
  • sunt trupe care abordează un singur gen de muzică, neavând diversitate. 

Așadar, o formație trebuie neapărat aleasă dacă tu și nuntașii vă doriți în special muzică live și sunteți pasionați de ea. Poate ai mai auzit o trupă la un alt eveniment și îți place cum sună și atmosfera pe care o creează. Atunci, dacă spațiul restaurantului te ajută, nu ai de ce să nu o alegi. 

2.2. DJ la nuntă – argumente pro și contra

DJ-ul a devenit o alegere din ce în ce mai populară, în special datorită faptului că nu implică atât de multe costuri și poate avea în repertoriu absolut orice muzică îți dorești. Cu toate acestea, sunt preferați de către mirii care își doresc o nuntă cât mai restrânsă și care au alături prieteni apropiați vârstei lor.

Iată care sunt punctele forte ale unui DJ:

  • dispune de un repertoriu nelimitat;
  • echipamentul nu este masiv, deci nu are nevoie de foarte mult spațiu pentru a-și desfășura activitatea;
  • este preferat de nuntașii tineri, deoarece, poate crea o atmosferă de club;
  • nu are nevoie de pauze;
  • nu ai nevoie de un buget mare pentru a angaja un DJ;
  • dacă el trebuie cazat undeva, costurile sunt mult mai scăzute;
  • cântecele sunt exact cele originale;
  • poate difuza orice gen muzical;
  • de cele mai multe ori au echipamente performante, de ultimă generație;
  • mulți dintre DJ sunt și MC (maeștrii de ceremonii), care știu cum să animeze publicul;
  • dacă nuntașii au o anumită cerere, cu siguranță DJ-ul va găsi melodia pe care ei și-o doresc.

Iată care sunt punctele slabe ale unui DJ:

  • atmosfera poate avea de suferit dacă DJ-ul nu este prea comunicativ cu invitații;
  • atmosfera de club nu este pe placul tuturor nuntașilor, mai ales pentru cei care preferă formațiile tradiționale;
  • poate să ofere un aer mai artificial evenimentului;
  • dacă are o zi mai proastă, nu există nimeni care îi poate ține locul;
  • nu toți dispun de aparatură de ultimă generație, iar calitatea audio poate fi îndoielnică;
  • nu toți au autorizație de difuzare a melodiilor;
  • există riscul ca sonorizarea și echipamentul să se defecteze în timpul evenimentului.

3. Sfaturi pentru o atmosferă plăcută și un eveniment reușit

Indiferent că cineva ți-a propus o formație sau un DJ, nu te grăbi să semnezi un contract, până când nu îți dai seama dacă sunt sau nu și pe gustul tău. Este extrem de important să vezi „în acțiune” modul în care interpreții performează, cum interacționează cu publicul, playlistul pe care îl au, dacă pot improviza în momente cheie și alte detalii pe care le consideri importante. 

De asemenea, nu ezita să ceri recomandări de la alte evenimente la care au participat. Feedbackul de la alte persoane este important. Pentru a te asigura că totul este perfect, impune preferințele pe care le ai. Spune dacă ai melodii care nu vrei să se regăsească în playlist și dacă ai cântece pe care ți le dorești să le auzi la nuntă, iar în acest fel vei observa dacă sunt deschiși la solicitări personale. 

Stabilește o întâlnire înainte de toate, verifică contractul, echipamentul pe care DJ-ul sau formația îl au, că sunt acreditați, dacă pot difuza melodiile și, cel mai important, asigură-te că lucrezi cu profesioniști. Nu este loc de experimente la propria nuntă!

De asemenea, ia în considerare unde vor cânta. Dacă evenimentul va fi organizat într-o locație inedită, trebuie să te asiguri că au tot ce le trebuie la dispoziție. De exemplu, în cazul în care îți dorești o nuntă pe plajă, ia în considerare faptul că vor avea nevoie de instalații, de boxe montate și alte echipamente.

De aceea, cea mai bună opțiune este să apelezi la o echipă care se ocupă cu organizarea nunților. În acest fel, nu vei mai sta cu grijă, iar fiecare detaliu va fi pus la punct exact așa cum ai visat. Dorințele voastre pot să devină realitate alături de profesioniști în domeniu, care au o experiență vastă în organizarea unor evenimente unice și spectaculoase!

Așadar, ia în considerare sfaturile și informațiile de mai sus și nu mai sta pe gânduri! Alege chiar acum să îți organizezi nunta fără bătăi de cap și ia alegerile perfecte pentru ziua cea mare!

Sursa foto: Unsplash.com

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.