Darul de nunta – Ce semnificatie are si care sunt variantele inspirate pentru a le oferi viitorilor miri cadoul potrivit?

Darul de nunta-Ce semnificatie are si care sunt variantele inspirate pentru a le oferi viitorilor miri cadoul potrivit

Atunci cand primesti o invitatie la nunta, primul gand care iti rasare in minte este cel legat de darul de nunta. ‘’Cat ar trebuie sa investesc in darul de nunta?’’. Aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari. Ce-i drept, nu exista o cifra precisa de care sa se tina cont pentru darul de nunta, dar poti raspunde la o serie de intrebari pentru a stabili suma pe care esti dispus sa o aloci unui astfel de eveniment.

In majoritatea cazurilor, invitatii aleg sa cumpere cadouri pentru proaspetii miri. Mai mult, se obisnuieste sa se ofere cadouri mirilor, inclusiv din partea persoanelor care nu pot onora invitatia de nunta. In aceasta situatie, darul este modalitatea de a ura ‘’casa de piatra’’ tinerilor casatoriti. 

1. Dar de nunta – Cum stabilesti bugetul pentru darul de nunta?

Stabilirea unei sume pe care sa o aloci darului de nunta se dovedeste o sarcina dificila, mai ales in contextul crizei financiare actuale. De asemenea, nu scrie niciunde ca ar exista vreo suma prestabilita, universala pentru orice nunta. Totusi, suma pe care o directionezi catre darul de nunta trebuie sa exprime o serie de lucruri, in special relatia ta cu mirii.

1.1. Cat e darul la nunta? – Sfaturi de care sa tii cont inainte sa decizi cat sa oferi

Asadar, inainte de a porni la cumparaturi, stabileste un buget rezonabil si tine cont de urmatorii factori care sa iti simplifice cautarile darului de nunta ideal.

  • Relatia cu mirii

De cele mai multe ori, cu cat e darul de nunta mai mare, cu atat e mai evidenta relatia apropiata dintre miri si invitatii respectivi. De exemplu, daca vorbesti ocazional cu mireasa si nu il cunosti deloc pe mire, atunci un cadou rezonabil financiar este adecvat. Ia in considerare nivelul la care se afla relatia voastra, gradul de rudenie si frecventa cu care comunicati pentru a stabili un buget corect pentru darul nuntii.

  • Bugetul disponibil

Inainte de distractie, ia in calcul obligatiile tale financiare, facturile, ratele si alte datorii si evita sa achizitionezi un cadou care sa iti destabilieze bugetul.

De asemenea, fa o lista cu banii pe care ii aloci celorlalte cheltuieli de nunta. Aici intra de exemplu: costurile de deplasare la nunta, zilele libere luate la job, accesoriile, pantofii, pretul tinutei, coaforul si make-up-ul in cazul in care esti femeie, etc.

Daca deja i-ai oferit cuplului un dar de logodna sau la petrecerea burlacilor/burlacitelor, atunci poti economisi in ceea ce priveste darul la nunta.

Cat de multe persoane contribuie la achizitionarea acestui dar la nunta? In cazul in care, cadoul vine doar din partea ta, atunci cheltuielile vor fi mai mici decat in situatia in care ai fi insotit de un grup de persoane. Desi nu exista o regula scrisa in aceasta directie, totusi e un gest de bun simt ca darul de nunta sa fie mai scump atunci cand contribuie mai multe persoane. 

  • Locatia evenimentului

Locatia evenimentului si pretul meniului sunt doua dintre criteriile care trebuie sa iti influenteze decizia privind darul la nunta. 

  • Atmosfera

Dincolo de prietenia sau relatia speciala pe care o ai cu mirii, nu uita ca ar trebui sa te simti onorat ca acestia te-au invitat sa iei parte la acest eveniment deosebit din viata lor. Daca te-ai simtit bine la nunta, petrecerea a fost pe placul tau, au existat momente artistice interesante, daca locatia a fost una de lux si ai beneficiat de conditii de cazare platite de miri, atunci poti adauga mai mult in darul de nunta. Acest gest ii va bucura pe miri care vor interpreta gestul tau drept un semn de admiratie pentru munca lor. Retine ca mirii participa la cursuri de coregrafie pentru a realiza un moment artistic care sa incante privirile spectatorilor.

  • Luna de miere

Cadoul de nunta ar putea completa suma necesara pentru realizarea unei luni de miere incredibila. Darul poate reprezenta un sprijin material valoros si la momentele speciale de dupa marele eveniment.

2. Dar nunta – Ce si cum il alegem?

Mai departe ai la dispozitie o lista completa de idei pentru darul nuntii, care sa te inspire catre alegeri fericite care ii vor bucura pe miri. 

2.1. Darul la nunta – Idei practice pentru daruri utile

Regula zice ca invitatii ofera bani la nunta, insa daca preferi sa daruiesti articole auxiliare, atunci iti venim in ajutor cu cateva sfaturi.

  • Obiecte pentru bucatarie

Daca ii cunosti suficient de bine pe miri, atunci te-ai putea informa subtil in legatura cu articolele de care ar avea nevoie pentru noua casa. Ori, poti miza pe articole universale, utile in orice locuinta. Un set de oale, de exemplu, un set de farfurii cu imprimeuri interesante chiar, i-ar putea incanta pe tinerii casatoriti. Un cadou de nunta de la nasi, de exemplu ar putea fi cuptorul cu microunde, o masina de copt paine, un robot de bucatarie sau un aparat cu multiple functii pentru pregatirea cafelei. Stii ca ei sunt pasionati de waffle? Atunci un aparat special este mai mult decat un cadou perfect pentru persoanele cu astfel de gusturi. Stii ca au un regim alimentar sanatos ori ca obisnuiesc sa consume fresh-uri sau smoothie-uri din fructe si legume proaspete? Ofera-le un blender care sa faca toate acestea si fii sigur ca gestul tau va fi apreciat.

  • Articole pentru dormitor

Aici poti include un set de perne pufoase, o pilota deosebita, cearsafuri de pat din material natural, un tablou rafinat pentru dormitoare amenajate elegant.

  • Articole pentru baie

Aici poti sa iti pui si tu amprenta. Le poti darui un set de halate pentru el si ea, personalizate cu initialele lor si un mesaj simpatic. Iti vor aprecia originalitatea. La fel poti proceda inclusiv daca te decizi sa cumperi un set de prosoape din materiale de calitate, care sa nu se uzeze dupa cateva spalari.

  • Obiecte decorative

Alege o vaza eleganta cu un design original in care sa fie tinute florile primite de-a lungul anilor. Sau poti achizitiona un set de rame foto in care sa aseze fotografiile realizate in momentele lor speciale.

2.2. Darul de nunta – Cum sa cheltui mai putin si sa oferi mai mult?

Darul de nunta le trezeste unora emotii mai putin placute, mai ales daca nunta este stabilita in preajma concediilor sau cu putin inainte de data la care se platesc ratele, de exemplu. Totusi, nu iti permiti sa refuzi invitatia la nunta, mai ales ca mirii iti sunt prieteni din copilarie sau au fost si ei prezenti la nunta ta. Avem o veste excelenta pentru tine: exista cateva idei de cadouri convenabile financiar, dar care vor fi apreciate mai mult decat variantele mai scumpe si anume:

  • Un set de obiecte

Decat sa investesti intr-un singur cadou mare, poti achizitiona seturi de obiecte mici cu aceeasi utilitate. Aici amintim de: ustensile de gatit, accesorii pentru baie, prosoape de diferite dimensiuni, tablouri de diverse marimi si multe altele de acest gen care vor ajuta cuplul sa isi completze casa cu obiecte de care vor avea mereu nevoie.

  • Cosuri cu obiecte variate

Opteaza pentru cosurile pline cu produse de la branduri premium pentru noaptea nuntii, care sa includa de exemplu: o bautura alcoolica de lux, lenjerie comestibila, ciocolata de calitate superioara, etc. Sau poti miza pe un cos cu obiecte pentru luna de miere care sa contina diverse obiecte necesare si in vacantele viitoare.

  • Cadouri realizate manual

Un cadou handmade transmite mult mai multe decat un cadou scump, gata cumparat din comert. Fie ca il realizezi chiar tu, fie ca alegi cadoul de nunta de la diferiti producatori artizanali, gestul cu siguranta ii va emotiona pe miri.

  • Implicarea personala

Daca nu iti permiti cadoul de nunta pe care ti-l doresti, atunci ofera-le mirilor timpul si sprijinul fizic in diferite activitati care au legatura cu nunta. Aici ne referim la: decorarea spatiului de nunta, curatenia dupa receptie, programarile la cosmetica si coafor pentru ziua nuntii, etc. Astfel de gesturi pot parea marunte, dar in realitate suportul tau ii va relaxa pe miri stiind ca exista o mana de ajutor din partea cuiva apropiat.

2.3. Darul de nunta de la parintii mirelui

Parintii mirelui care doresc sa ofere viitorilor soti un dar de nunta cu totul aparte, ar trebui sa aleaga momentul oportun pentru acest gest fie la cina de repetitie, din dimineata dinaintea nuntii sau cu cateva zile inainte de nunta. Mai departe am pregatit cateva idei dedicate darului de nunta oferit de parintii mirelui.

  • Sume de bani

Desi banii par cadouri impersonale, acestia pot fi de mare ajutor tinerilor casatoriti. De exemplu, banii ii pot ajuta sa acopere cheltuielile de nunta, sa se redreseze financiar, sau pot fi oferiti in scopul de a plati luna de miere sau avansul pentru viitoarea locuinta.

  • Bijuterii

Aici intra bijuteriile de familie cu valoare sentimentala. Bijuteriile care au fost daruite peste generatii pot reprezenta un cadou adecvat pentru a celebra inceputului unei noi uniuni. De exemplu, o pereche de cercei sau un inel care a apartinut cuiva din familia mirelui, poate fi oferit miresei drept gest de bun venit in noua familie. 

  • Nunta la cheie

Daca mirii nu planuiesc sa mearga in luna de miere dupa nunta, atunci parintii le pot oferi varianta 2 in 1: nunta si luna de miere.

Agentiile specializate in nunti pe plaja ofera pachete de nunta care pot fi personalizate dupa bunul plac al mirilor. Aceste servicii se ocupa de absolut tot ce inseamna organizarea evenimentului, de la depunerea actelor necesare, stabilirea tuturor detaliilor referitoare la meniuri, muzica, Dj, fotografii si pana la cazarea invitatilor si aducerea ofiterului de stare civila pe plaja. Asa, mirii sunt scutiti de stresul tipic organizarii evenimentului, deoarece toate sarcinile sunt preluate de profesionisti. A doua zi dupa nunta, mirii pot ramane sa se relaxeze pe malul marii si sa beneficieze un concediu binemeritat dupa toata agitatia. Parintii mirelui pot alege sa le daruiasca o nunta exotica intr-una din destinatiile paradisiace ale lumii (Spania, Mexic, Republica Dominicana, Egipt, etc.), unde vor avea parte de o ceremonie la malul marii, o petrecere ca-n filme si o luna de miere ca-n basme.

  • Cazarea mirilor dupa nunta

In cazul in care tinerii casatoriti nu pleaca in luna de miere imediat dupa eveniment, atunci parintii mirelui le pot plati cazarea unde isi vor petrece noaptea nuntii. Daca parintii se decid sa includa in cadoul lor de nunta pretul de cazare al unei camere, atunci aceasta trebuie sa fie una speciala si nu o camera obisnuita de hotel. Daca deja cuplul s-a ocupat de acest aspect, atunci socrii mari ii pot surprinde schimbandu-le camera cu una de lux.

3. Cat se da dar la nunta – La cat ajunge in medie darul de nunta pentru un invitat?

Cand participi la un eveniment de acest gen, trebuie sa imparti cheltuielile intre meniu, darul de nunta, tinuta, machiaj, pantofi si multe alte detalii. In final, dupa ce tragi linie si evaluezi costurile iti vine in minte intrebarea: ‘’Cat se da dar la nunta?’’. Dupa cum am specificat, nu exista un reper in privinta cadoului pentru nunta. Acesta se ofer ain functie de criteriile evaluate anterior, de formalitatea evenimentului, de relatia ta cu mirii si asa mai departe.

In general, o persoana cu venturi medii si care participa singura la nunta poate oferi de exemplu o lenjerie de pat sau un set de tacamuri, plus o suma aproximativa de 300-400 Ron. Daca merge insotita, atunci suma ar trebuie sa se ridice la 800-1000 Ron. 

Darurile mai consistente vin din partea persoanelor mai apropiate. De exemplu, fratii mirelui sau ai miresei ofera un dar de nunta de minim 1000 Ron, pe cand un prieten de familie aloca cel putin 500 Ron pe cadou. Un coleg de serviciu sau un vecin ai mirilor ofera in functie de locatie o suma aproximative de 300 Ron, dar si un cadou pentru casa.

Cadourile pot fi ‘’rotunjite’’ prin obiecte electrocasnice, vouchere de calatorie, de cumparaturi, sedinte de cosmetica, etc. 

Daca mirii nu prefera sumele de bani drept cadou, atunci poti da un cadou de nunta care sa coste intre 60-75% din suma pe care ai fi fost dispus sa le-o oferi.

Darul de nunta in cazul nasilor implica cheltuieli mai mari. Adica, pe langa obiectele pentru casa care ajung la 1000-2000 Ron, nasii au de onorat si cheltuieli cu biserica, buchetele de flori pentru nasa și mireasa.

Concluzie

Darul de nunta nu este ceva standard, asadar ai libertatea de a alege din zeci de variante ce sa le oferi mirilor. Daca te limitezi la sume de bani in loc de cadou, atunci tine cont de criteriile mentionate anterior pentru a evita dezechilibrarea bugetului sau situatiile jenante. Daca preferi sa suplimentezi darul de nunta prin adaugarea de obiecte care consideri ca le vor fi de folos mirilor, atunci ia in calcul personalitatea lor si stilul de viata pe care il au, astfel incat sa te asiguri ca gestul tau va fi apreciat.

Sursa foto: nuntapeplaja.ro, pixabay.com

Hai sa vorbim
despre a ta nunta
in aer liber

Ai vrea sa te poti bucura de cea mai frumoasa zi din viata ta, fara sa te ocupi de organizarea ei?

    Ai în plan să-ți organizezi Nunta în Următoarele 12-16 Luni? 💍 Aceasta intrebare este obligatorie*

    A Da, vreau să-mi organizez Nunta în următoarele 12-16 Luni
    B Nu, nu vreau să-mi organizez nunta în următoarele 12-16 Luni

    În ce stagiu al nunții ești? 👰‍♀️ Aceasta intrebare este obligatorie*

    A Vreau 100% Nuntă pe Plajă
    B Acum mi-a venit ideea
    C Caut și Compar oferte
    D Sunt doar curios/curioasă

    Care e cel mai important element al nunții tale? 👰‍♀️ Aceasta intrebare este obligatorie*

    A Să nu ne stresam cu nimic in ziua nuntii
    B Să ne simțim noi mirii bine
    C Caut și Compar oferte
    D Decorul
    E Atmosfera
    F Alt motiv

    Ce aspect al organizării nunții pe plajă te preocupă cel mai mult? 😨 Aceasta intrebare este obligatorie*

    A Nu cred că am buget pentru o astfel de nuntă
    B Cazarea si transportul pentru invitati
    C Lucrurile nu o să se întâmple așa cum îmi doresc
    D Nu o să vină invitații
    E Alt motiv

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Daca nu ai planuri sa iti organizezi nunta in urmatoarele 12-16 luni, nu te putem ajuta. Te rugam sa revii, cand stii sigur ca iti doresti nunta pe plaja. ❤️

    👉 Povestea Noastră 👈

    Te rugăm să revii, când știi sigur că vrei să-ți organizăm Nunta pe Plajă

    👉 Povestea Noastră 👈