Cheltuieli de nuntă – Care sunt și cum se împart costurile cununiei și petrecerii

Organizarea unei nunți a devenit destul de simplă în ziua de azi, mai ales că un cuplu se poate inspira din diverse idei sau poate merge pe originalitate și propria viziune asupra ceremoniei și a petrecerii. Mai mult, în locul tradiționalului restaurant, viitorul mire și mireasă pot alege o destinație mai puțin convențională.

Pe lângă ideile care pot fi puse în practică destul de ușor cu ajutorul unui wedding planner, cei doi viitori soți trebuie să stabilească și bugetul nunții și cum se vor împarți cheltuielile. În acest scop, se poate merge pe ideea în care mirii și nașii își împart costurile în mod tradițional sau mai bine zis după datinile romanești, fie stabilesc cum poate participa fiecare cuplu la acestea, mai ales ca în ziua de azi nu este exclus să existe mai multe perechi de nași.

Indiferent de felul în care se stabilește împărțirea cheltuielilor de nuntă, pentru început este bine ca toate să fie puse pe o listă pentru a avea conturat un buget. De asemenea, este bine să aveți în vedere și alte costuri neprevăzute care pot apărea, așadar, este recomandat să fiți flexibili în ceea ce privește anumite costuri.

Mai jos, puteți afla cine plătește nunta sau, mai bine zis, cum se pot împarți cheltuielile obligatorii, dar și cele opționale.

1. Cheltuieli de nuntă și conturarea unui buget

Cheltuieli de nunta si conturarea unui buget

Atunci când se stabilește data nunții, unul dintre primele lucruri care se au în vedere sunt costurile acesteia. O primă idee poate fi făcută din cele aflate de la rude și cunoscuți, însă trebuie să luați în considerare că ce au avut ei poate nu se aplica la voi. De aceea este bine să stabiliți de la început un buget, precum și care sunt cheltuielile pentru care ați fi dispuși să plătiți în plus.

Conturarea cheltuielilor de nuntă poate fi făcută împreună cu nașii și chiar părinții, dacă aceștia vor să se implice, dar și cu ajutorul unui wedding planner care vă poate ajuta sa le prioritizați pe cele care contează cel mai mult pentru voi, evitând astfel să cădeți în mici capcane din cauza emoțiilor și a entuziasmului.

Iată, așadar, care sunt principalele cheltuieli pentru nuntă:

 • rochia de mireasă;
 • meniurile;
 • ceremonia religioasă;
 • cununia civilă;
 • petrecerea.

Pe lângă acestea, opțional pot fi incluse pe lista cheltuielilor de nuntă și petrecerea burlacilor și a burlăcitelor. De asemenea, mireasa nu trebuie să uite de coafura și machiajul sau.

Deși de cele mai multe ori cheltuielile nunții se împart între miri și nași, aceasta nu mai este o regulă, astfel că aveți flexibilitate totală în ceea ce privește dacă și cui îi revine o parte din costuri.

1.1. Cheltuielile mirilor la nuntă

Chetuielile mirilor la nunta

Fiind petrecerea voastră, a mirilor, probabil că veți vrea să vă ocupați de cele mai importante cheltuieli de nuntă. Astfel, de la invitații la aranjamente și decorațiuni, locație, rochia, coafura și machiajul miresei, distracție și meniuri, toate pot fi acoperite de voi. Acesta este unul dintre principalele motive pentru a colabora cu o agenție specializată care vă poate îndruma spre furnizori care vă pot transforma visul în realitate.

Mai mult, dacă doriți o nuntă pe plajă în România, de exemplu, sau chiar într-o destinație exotică, un wedding planner vă poate ajuta să o organizați ținând cont de câteva aspecte importante precum:

 • faptul că puteți direcționa bugetul către o organizare mai simplă, dar cu aranjamente deosebite;
 • posibilitatea alegerii un teme pentru nuntă care să corespunda locului în care vă aflați;
 • stabilirea unui meniu mai simplu și mai potrivit unui asemenea eveniment.

De asemenea, se poate să va doriți o nuntă de zi în locul uneia tradiționale, iar în acest caz și cheltuielile vor putea fi ajustate în funcție de acest aspect.

În mod tradițional, și nașii au anumite cheltuieli la nuntă, dar aceasta nu mai este o regulă, mai ales că puteți alege nu unul, ci două cupluri care să vă fie modele și ghiduri spirituale în căsnicie.

1.2. Cheltuielile nașilor la nuntă

Cheltuielile nasilor la nunta

La întrebarea cine plătește nuntă, dacă în trecut tradiția dicta ca părinții mirilor sa se ocupe de multe dintre cheltuieli, în ziua de azi mirii alături de nași sunt cei care stabilesc cum își împart costurile.

De cele mai multe ori, cheltuielile nașilor la nuntă sunt legate de ceremonia religioasă, tradițiile spunând că trebuie respectate anumite reguli. În ziua de azi, însă, aceștia pot contribui și în alte feluri la costurile nunții, mai ales atunci când cei doi sunt prieteni apropiați cu mirii.

Conform tradițiilor, nașii trebuie să cheltuie bani pentru următoarele:

 • ceremonia religioasă, mai precis, taxa pentru nuntă la biserica;
 • lumânările pentru cununia religioasă;
 • voalul și basmaua miresei;
 • turta miresei, dacă vreți sa țineți această tradiție.

Dacă alegeți să aveți mai multe perechi de nași, aceste cheltuieli se pot împarți, dar la fel de bine, o parte din ele pot fi suportate de miri.

2. Cine plătește nunta

Cine plateste nunta

Cine plătește cheltuielile de nuntă? Iată o întrebare pe care mulți miri o au atunci când încep pregătirile. De aceea este bine să aveți un buget și o listă cu tot ce vă trebuie pentru a delimita costurile.

Dacă țineți și la tradiții, alte întrebări care pot apărea sunt cine plătește buchetul miresei și cine plătește cununia religioasă. Deoarece acestea sunt cheltuieli mai mici în comparație restul, de obicei ele sunt atribuite nașilor, însă nu trebuie să fie neapărat așa.

În trecut, părinții mirilor erau cei care își împărțeau cheltuielile de nuntă, mulți dintre ei ajutându-și copiii și în ziua de azi, așadar, nu este exclus ca aceștia să participe și ei la costurile ceremoniei sau a petrecerii.

 • Cheltuielile de nuntă pot stabilite în funcție de două criterii:
 • dacă vreți să țineți cont de tradiții;
 • dacă vreți ceva atipic, putând alege dacă și de ce tradiții vreți sa țineți cont.

Indiferent de alegere, puteți stabili împreună cu wedding plannerul cel mai echitabil mod de a împarți cheltuielile pentru nuntă.

2.1. Cheltuielile de nuntă în funcție de tradiții

Cheltuielile de nunta in functie de traditii

Cu toate că o nuntă tradițională rămâne în continuare frumoasă, sunt cupluri care aleg să renunțe la anumite datini, alegând ceremoniile moderne care au loc în destinații exotice și pentru care și cheltuielile sunt altele.

Dacă alegeți totuși o ceremonie tradiționala și vreți să știți cine ce plătește la nuntă, cele mai mari cheltuieli sunt împărțite între miri și nași. Astfel, primii trebuie să cumpere majoritatea articolelor necesare, în timp ce nașii trebuie să contribuie la câteva cheltuieli semnificative.

Lucrurile care au însemnătate la o nuntă sunt:

 • rochia de mireasă;
 • buchetele miresei și al nașei;
 • turta miresei;
 • lumânările pentru biserică.

Acestea sunt simboluri care pot fi prezente atât în nunțile tradiționale, precum și în cele moderne, dacă doriți să îmbinați cele două tipuri de ceremonii.

2.2. Cine plătește buchetele la nuntă

Cine plateste buchetele la nunta

Dacă nu ați acordat prea multă atenție până acum și doriți să știți cine plătește buchetul miresei și al nașei, răspunsul este că mirele este cel care trebuie să le cumpere, conform anumitor tradiții. Mai mult, acesta ar trebui să se ocupe personal de această îndatorire.

 Nu este străin nici obiceiul în care nașa să fie cea care cumpără buchetul miresei, precum și voalul și basmaua miresei, deși în ziua de azi aceasta din urma a fost înlocuită de voaletă care semnifică trecerea de la femeia singură la cea măritată.

În ziua de azi, însă, aceasta tradiție nu mai este atât de importantă, părerile fiind împărțite și în funcție de regiunea din care provin familiile în ceea ce privește cine plătește buchetul miresei și al nașei.

Dacă încă nu ați stabilit cine ar trebuie să se ocupe de alegerea buchetelor, mireasa și nașa se poate sa fie cele mai în măsură să aleagă ce le place. Acestea ar trebui să se potrivească și cu:

 • rochiile celor două;
 • aranjamentele și decorațiunile locului în care se desfășoară nunta;
 • tematica nunții, dacă aveți una.

Așadar, nu trebuie să țineți cont neapărat de tradiție când vine vorba despre cine plătește buchetele la nuntă, ci mai degrabă să alegeți în funcție de ceea ce simțiți și doriți.

2.3. Cine plătește cununia religioasă

Cine plateste cununia religioasa

Unul dintre cele mai puternice simboluri ale nunții este căsătoria religioasă. În România, se percep anumite taxe de către biserică, în funcție de localitatea și parohia în care are loc ceremonia.

Dacă vreți să știți cine plătește biserica la nuntă în mod tradițional, aceasta sarcina revine a nașilor. Tot aceștia trebuie să îi însoțească pe miri la aceeași biserica în prima duminică după nuntă când vor fi duse lumânările pentru binecuvântare. Și de această dată mai trebuie plătită o taxă tot de către nași.

Cum puteți opta pentru ca ceremonia religioasă să aibă loc în afara bisericii, mai ales dacă ați ales o grădină, un castel sau chiar o altă țară pentru nuntă, puteți face alte aranjamente pentru plata taxelor.

Există și varianta în care nunta la biserică are loc înainte de petrecere, astfel că aveți mai multe opțiuni în ceea ce privește ceremonia și taxele aferente. Ceea ce este sigur este că nu trebuie să țineți cont de tradiții dacă nu doriți.

De pe lista cheltuielilor de nuntă, costul petrecerii este cu siguranță unul dintre cele mai importante. De obicei, acesta este susținut de miri, mai ales că ei sunt cei care stabilesc când și unde va avea loc.

3. Cine plătește cheltuielile de nuntă legate de petrecere

Cine plateste cheltuielile de nunta legate de petrecere

Cheltuielile de nuntă nu sunt de neglijat atunci când vă doriți ceva spectaculos, așa cum meritați de altfel. De aceea, să colaborați cu un organizator de evenimente vă poate ajuta să stabiliți și adaptați bugetul în funcție de dorințele voastre.

Petrecerea este una dintre cele mai mari cheltuieli pentru o nuntă, în ea întrând:

 • meniul și băuturile;
 • decorațiunile;
 • distracția voastră și a invitaților;
 • fotograful și videograful;
 • locația.

Dacă pentru meniu, băuturi și tot ce ține de aranjamente și distracție lucrurile sunt mai simple, alegând ce vă place, atunci când vine vorba despre locație, lucrurile au evoluat destul de mult. Nunțile pe plajă au marele avantaj de a nu mai avea nevoie de un local, ajutându-vă să distribuiți banii spre un decor spectaculos sau spre o petrecere care să dureze mai mult.

La cheltuielile pentru petrecere însă nu este neobișnuit ca părinții să vă ofere ca dar de nuntă o parte pentru organizarea acesteia, așadar, costurile pot fi gândite în această direcție, dacă știți că vă bazați pe cei dragi care sunt gata să vă dea o mână de ajutor.

Pentru petrecerea de nuntă trebuie să vă gândiți la tot ce înseamnă distracția voastră și a invitaților, precum:

 • fumul greu pentru dansul mirilor;
 • o cabină foto pentru momente de neuitat pentru invitați;
 • mărturiile pentru invitați;
 • tematica nunții;
 • muzica.

Toate acestea presupun un buget, de aceea este bine să le aveți în vedere de la început. Acesta este și un motiv pentru care puteți alege să lucrați cu un wedding planner care vă poate ajuta să stabiliți ce vă doriți și cum le puteți pune în practică în așa fel încât totul să iasă perfect.

Organizatorul vă poate propune și diverși furnizori care vă vor ajuta să aveți evenimentul la care ați visat și care să fie apreciat de toți invitații, indiferent de unde se desfășoară acesta.

Dacă doriți să ieșiți din stilul convențional și alegeți o nuntă în altă țară, cheltuielile pot fi optimizate în așa fel încât costurile să se apropie de cele ale unui eveniment tradițional, mai ales dacă optați pentru o ceremonie și o petrecere restrânsă.

În concluzie, cheltuielile de nuntă sunt suportate de către miri, dar, atunci când vreți să țineți cont de tradiții, și nașii pot fi implicați. Totuși, nu este obligatoriu ca lucrurile să se desfășoare în acest fel, putând să alegeți varianta cea mai bună pentru voi și pentru cei care vă vor face onoarea de a vă fi alături de voi în această zi importantă și mai ales de a vă deveni părinți spirituali din acel moment înainte.

Sursa foto: Unsplash.com