Cavalerul de onoare – Mai are această tradiție farmec la o nuntă modernă?

Cavalerul-de-onoare-cover

La fel ca orice aspect al vieții moderne, evenimentele sociale au evoluat și ele făcând loc noutăților care, de multe ori, înseamnă renunțarea la anumite tradiții. Acest lucru se întâmplă și în organizarea nunților, astfel că multe cupluri aleg să nu mai țină datini care fie li se par că nu se potrivesc cu ideile lor, fie aleg să organizeze petreceri mai restrânse sau chiar își doresc ceva atipic.

Una dintre cele mai vechi tradiții este cea a cavalerului de onoare, acesta fiind ales din rândul rudelor sau prietenilor cei mai apropiați ai mirelui. Rolul acestuia era unul foarte important în trecut, fiind unul dintre martorii la cununia civilă, însă cu trecerea timpului, bărbatul care îl îndeplinea a devenit un ajutor de nădejde pentru viitorul soț.

În ziua de azi, mirii pot alege nu doar unul, ci mai mulți cavaleri de onoare, însă la fel de bine pot renunța la aceștia. O astfel de tradiție este una dintre cele mai frumoase și merită păstrată din mai multe motive pe care le poți afla din rândurile de mai jos.

1. Cavalerul de onoare – Cine și de ce ar putea avea această onoare?

Cavalerul de onoare  Cine si de ce ar putea avea aceasta onoare

Alături de domnișoarele de onoare, cavalerii sunt văzuți drept ajutoarele de nădejde ale miresei, respectiv ai mirelui la o nuntă în ziua de azi, având mult mai multe responsabilități în comparație cu ceremoniile din trecut unde aceștia erau doar martori la legământul făcut de soți.

De unde provine numele de cavaler de onoare? În vremurile demult apuse, un bărbat putea avea mai mulți prieteni al căror rol era să răpească viitoarea mireasă în cazul în care aceasta nu era lăsată să se căsătorească, așadar, ei erau un fel de ,,armată’’ a mirelui.

Conform istoriei, în anii 1700, rolul cavalerului de onoare era jucat de prietenul care era cel mai bun spadasin, principala sa îndatorire fiind să se asigure că nimeni nu fură mireasa în timpul ceremoniei. De atunci și până în ziua de azi însă, responsabilitățile acestuia s-au simplificat foarte mult, cavalerul fiind mâna dreaptă a mirelui în organizarea nunții.

Dar cine poate fi numit cavaler de onoare în ziua de azi? Iată doar câteva idei:

  • fratele sau frații mirelui, mai ales că acest rol nu trebuie neapărat să revină unei singure persoane;
  • cel mai bun prieten poate fi, de asemenea, unul dintre cavalerii de onoare;
  • chiar și tatăl mirelui poate avea această onoare;
  • orice altă persoană care ți se pare potrivită poate fi numită cavaler de onoare.

Chiar dacă nu se respectă la fel ca înainte, tradiția cavalerului de onoare are farmecul ei în ziua de azi, mai ales că acesta poate fi cel care se ocupă de petrecerea burlacilor și îl poate ajuta pe mire să își aleagă ținuta.

Cum în ziua de azi este se obișnuiește organizarea evenimentelor atât în țară, cât și în afară, s-a propagat ideea că rolul cavalerului de onoare este mult mai important atunci când mirii aleg să își facă nunta în destinații din România, ca parte a tradițiilor locale. Însă, acest lucru se aplică chiar și atunci când optați pentru o altă țară în care să țineți ceremonia cununiei civile și petrecerea.Farmecul unuia sau mai multor cavaleri de onoare în ziua de azi constă și în faptul că aceștia pot contribui în mod direct la distracția din timpul petrecerii, mulți dintre ei alegând să organizeze diverse jocuri sau surprize pentru miri.

1.1. Cavalerul de onoare și alegerea sa

Cavalerul de onoare si alegerea sa

Dacă în trecut alegerea cavalerului de onoare era foarte importantă având în vedere rolul său, în ziua de azi, această tradiție ține mai mult de apropierea mirelui de viitorul său ajutor, astfel că cel din urmă trebuie să îl cunoască destul de bine pe viitorul soț pentru a-și putea îndeplini responsabilitățile cât mai bine cu putință.

După cum îi spune și numele, pentru cel ales este o adevărată onoare să poată fi mâna dreaptă a mirelui într-una din cele mai importanta zile din viața unui bărbat. Dacă în trecut, tradiția era ca un cavaler să fie prezent în ziua nunții, acum, acesta este implicat pe tot parcursul organizării ceremoniei și a petrecerii, dar și în momentul în care mirii pășesc către altar.

Când se alege cavalerul de onoare? Este bine ca acesta să fie ales din momentul stabilirii zilei nunții, mai ales dacă vă doriți o altă destinație decât România.

În ziua de azi, alegerea cavalerului de onoare are mult mai farmec, deoarece depășind barierele tradiției, organizarea nunții poate fi un moment de distracție în care mirele și cel desemnat să joace acest rol, se pot distra căutând și stabilind ce vor face în ziua petrecerii.

Multe cupluri se întreabă dacă aleg să facă nunta în destinații exotice mai are rost să aleagă domnișoare sau cavaleri de onoare, mai ales ca minimalismul este unul dintre cele mai întâlnite trenduri în organizarea de evenimente. Ceea ce este util de știut în acest caz este că atât cununia civilă cât și petrecerea poate fi coordonate de un wedding planner, astfel încât tot ce rămâne de făcut este să petreceți alături de invitați, așadar, și de ajutoarele voastre și să vă distrați.

Dacă lăsați toată organizarea nunții pe mâna plannerului, probabil că te vei întreba ce trebuie să facă un cavaler de onoare la nuntă în acest caz și dacă mai are rost păstrarea unei astfel de tradiții. Pe lângă faptul că vei avea mai multă libertate, rolul său rămâne unul destul de important în continuare.

1.2. Ce trebuie să facă un cavaler de onoare la o nuntă modernă

Ce trebuie sa faca un cavaler de onoare la o nunta moderna

Ce trebuie să facă un cavaler de onoare înainte și în ziua nunții, iată o întrebare destul de frecventă printre bărbații care urmează să se căsătorească. Aceste îndatoriri depind de mai multe lucruri printre care:

  • tipul de nuntă pe care îl alegeți;
  • câți cavaleri de onoare vrei să ai;
  • dacă dorești sau nu să respecți anumite tradiții.

Înainte de nuntă, un cavaler de onoare poate fi implicat în tot ceea ce înseamnă organizarea din partea mirelui, mai precis:

  • alegerea costumului de mire, dar și a ținutei sale de cavaler de onoare;
  • alegerea băuturilor;
  • organizarea anumitor jocuri și surprize pentru mire, fără știrea acestuia, bineînțeles;
  • păstrarea legăturii cu diverși furnizori, chiar și cu organizatorul, înlocuind mirele atunci când are nevoie.

De asemenea, cavalerul de onoare este una dintre cele mai importante persoane cu care mirele se poate sfătui chiar și în alegerea inelului de logodnă, așadar, acesta poate fi implicat chiar și înainte de cererea în căsătorie a viitoarei mirese.Așadar, chiar și la o nuntă modernă, rolul alegerii unui cavaler de onoare este destul de important. În ceea ce privește farmecul tradiției, aceasta este una dintre cele mai vechi, dar și distractive, mai ales din perspectiva unei petreceri de actualitate.

2. Cavalerul de onoare la nuntă, între responsabilitate și tradiție

Cavalerul de onoare la nunta intre responsabilitate si traditie

Dacă ai fost ales cavaler de onoare, să ajuți mirele în ceea ce privește distracția de la nuntă nu este singurul tău rol, mai având și alte îndatoriri. Acestea se vor împarți în cele dinainte de ziua nunții și din ziua cea mare.

În funcție de unde aleg mirii să țină ceremonia și petrecerea, precum și dacă folosesc serviciile profesionale, responsabilitățile de cavaler de onoare pot fi mai mici sau mari. Cum multe cupluri aleg să facă nunta în destinații din Grecia, plajele de aici fiind perfecte pentru cei care doresc să iasă din tipare, dar să nu plece prea departe de casă, rolul tău poate fi destul de important, deoarece se poate să fii cel responsabil cu păstrarea tradițiilor, cum este furatul miresei.

În contextul unei nunți moderne, îndatoririle cavalerului de onoare se pot extinde, astfel încât acesta poate fi un ajutor și pentru mireasă. Astfel, dacă ai fost ales drept cavaler, o poți ajuta pe ea să îi pregătească o surpriză mirelui, fiind complicele său. Așadar, iată că farmecul acestui rol poate fi destul de special chiar și în cadrul unei petreceri mai puțin clasice.

2.1. Ce face cavalerul de onoare la nuntă

Ce face cavalerul de onoare la nunta

Indiferent de unde are loc nunta, cavalerul de onoare va avea aceleași îndatoriri, multe dintre ele ținând cont și de tradițiile românești. Printre acestea, aruncarea buchetului când organizezi o nuntă pe plajă sau în altă parte este una dintre cele mai simplu de respectat datini pentru mireasă, în timp ce pentru mire, aruncarea jartierei este la fel de des întâlnită. Iar dacă ești necăsătorit, poți participa la cea din urmă.

Dar iată ce trebuie să facă un cavaler de onoare la nuntă:

  • acesta ajunge primul la mire, fiind cel care dă startul nunții;
  • el este cel care se ocupă de bărbieritul mirelui, unul dintre cele mai vechi ritualuri păstrate chiar și în ziua de azi;
  • îl însoțește pe mire la nași de unde vor pleca pentru a lua mireasa;
  • poate ține primul toast în cinstea mirilor.

De asemenea, nu trebuie uitat că înainte de nuntă unul dintre cele mai importante roluri ale cavalerului de onoare este să organizeze petrecerea burlacilor la care se vor distra cu cei mai apropiați prieteni.

Bineînțeles că toate acestea pot fi adaptate în funcție de specificul și chiar tematica fiecărei nunți, astfel că alegerea unuia sau mai multor cavaleri de onoare poate fi cu adevărat distractivă.

Pe lângă rolul de actualitate al cavalerului de onoare, există și câteva tradiții legate de acesta, iar una dintre ele este bărbieritul mirelui în ziua nunții.

2.2. Tradiții legate de cavalerul de onoare

Traditii legate de cavalerul de onoare

De cele mai multe ori, cavalerul de onoare este ales dintre cei mai apropiați prieteni sau chiar rude, astfel încât să îl cunoască foarte bine pe mire.

Există și alte tradiții legate de onoarea de a fi cavalerul cuiva la nuntă, printre acestea aflându-se și următoarele:

  • împreună cu domnișoarele de onoare, el se va ocupa de lumânările pentru nuntă;
  • el participă și la primirea invitaților alături de miri și de nași;
  • după dansul mirilor, va dansa cu mireasa, dar și cu domnișoara de onoare.

De asemenea, în vremurile de demult, cavalerii de onoare erau necăsătoriți, în ziua de azi însă, această tradiție nu mai este respectată, astfel că dacă cel pe care dorești să îl numești în acest rol este căsătorit, nu trebuie să ai rețineri.

O altă tradiție este ca ținuta cavalerului de onoare să ,,împrumute’’ elemente din cea a mirelui, astfel încât să se știe ca acesta este mâna dreapta a personajului masculin principal al nunții.

3. Ținuta unui cavaler de onoare la o nuntă modernă

Tinuta unui cavaler de onoare la o nunta moderna

Dacă în vremurile străvechi ținuta cavalerului era una de ceremonie, în ziua de azi, acesta se poate îmbrăca în funcție de mai mulți factori, printre care:

  • tematica nunții, dacă există una;
  • tipul de nuntă, care poate fi de zi sau de seară;
  • de locul în care se desfășoară petrecerea;
  • de culorile alese de mire și mireasă;
  • de culorile rochiilor domnișoarelor de onoare, dacă mirii doresc să creeze o armonie vizuală între aceștia.

De asemenea, ținuta cavalerului de onoare trebuie să semene puțin cu cea a mirelui, fie prin anumite culori, fie prin alte elemente, precum purtarea unei cravate sau a unui papion, în funcție de stilul ales de primul.  Pe de altă parte, nunțile din ziua de azi nu mai respectă întru totul etichetele sobre din trecut, astfel că se poate opta și pentru o vestimentație smart casual, mai ales când este vorba despre o nuntă pe plajă, de exemplu.

Cavalerul alături de domnișoarele de onoare au fost și rămân două dintre personajele principale ale unei nunți, fiind atât ajutoare de nădejde pentru miri, cât și persoane îndrăgite cu care aceștia doresc să împartă cele mai frumoase clipe de la nunta lor.

Dacă în trecut cavalerul de onoare avea un rol foarte bine stabilit, în ziua de azi acesta a căpătat mult mai mult farmec, fiind ales să participe la tot ce înseamnă organizare și distracție la o nuntă, fiind un participant activ pe tot parcursul acesteia. Așadar, dacă ai fost ales în acest rol, te poți simți onorat, deoarece ești unul dintre oamenii în care mirele are cea mai mare încredere.

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com