Dacă urmează să te căsătorești și să fii mireasă, cu siguranță îți dorești să arăți impecabil, exact așa cum îți imaginezi. Rochia este, într-adevăr, elementul principal în ceea ce privește look-ul tău, însă nu trebuie să uiți de detaliile și accesoriile care pot face diferența. Buchetul este un obiect extrem de important, care poate pune în valoare ținuta pe care o porți dacă este ales corespunzător. De aceea, trebuie să pui în aplicare câteva sfaturi care te vor ajuta să selectezi modelul potrivit. Însă nu doar aspectul este esențial, ci și simbolistica sa – atât buchetul în sine, cât și aruncarea lui au diverse semnificații pe care nu trebuie să le ignori. Așadar, fie că vrei să iei în calcul aceste tradiții, fie că vrei să-ți creezi propriile credințe, este bine să afli de ce buchetul miresei a fost și este un simbol semnificativ.
Cuprins
1. Buchetul miresei – Istorie și tradiție
Încă din perioada Antichității, buchetul a fost un element important în cadrul unei nunți. Unele legende afirmă faptul că acesta era aducător de noroc și, de aceea, invitații își doreau să capete acest obiect la finalul nunții, pentru a deveni mai norocoși – astfel, a fost inventat obiceiul aruncării buchetului. Tot în Antichitate se credea că florile alungă spiritele rele și energiile negative – din acest motiv, buchetul era ca o amuletă protectoare pentru tinerii căsătoriți. De asemenea, unul dintre buchete rămase în istorie datorită frumuseții sale, este cel pe care l-a purtat Regina Victoria, la nunta sa și a Prințului Albert – un buchet alcătuit din flori proaspete și plante aromatice. În plus, în anumite culturi și tradiții, florile sunt purtate de către ambii miri, în jurul gâtului – acest lucru simbolizează noua viață de cuplu, un capitol nou, plin de speranță, iubire și credință. O altă formă a acestui obicei este regăsită și în cultura occidentală, unde mirele poartă o floare în piept, la rever. Această tradiție a apărut în Evul Mediu, atunci când cavalerii purtau o culoare, un simbol sau chiar un obiect provenit de la doamne. La romani, florile erau un element important în ceremonia de nuntă, deoarece simbolizau fertilitatea și loialitatea.
Aruncarea buchetului este o tradiție care s-a modificat treptat, iar în prezent are și o altă însemnătate – la nuntă, fetele necăsătorite trebuie să participe la acest moment și se spune că cea care îl va prinde se va mărita în curând. Aducerea norocului este un element comun și, prin urmare, se păstrează această simbolistică din trecut, chiar dacă a căpătat noi nuanțe astăzi. În general, buchetul se aruncă ori după tăierea tortului, la finalul serii, ori pe parcursul petrecerii, atunci când decide mireasa. Dacă îți este teamă că vor pleca invitații până la venirea tortului, poți organiza acest moment mai devreme. Totuși, nu este obligatoriu să bifezi acest obicei – totul depinde de preferințele tale. Sunt mirese care oferă direct buchetul unei persoane apropiate sau uneia dintre domnișoarele de onoare. De asemenea, poți organiza un joc sau un treasure hunt dacă vrei să abordezi totul într-o manieră originală și distractivă. Buchetul are, în tradiția populară, o simbolistică aparte – el reprezintă, în același timp, veșnicie și efemerul, dar și feminitatea și puritatea. Generozitatea și tradiția sunt alte două simboluri pe care le scoate în evidență obiceiul aruncării buchetului, deoarece el este transmis unei alte femei, oferindu-i in dar bucuria căsătoriei. Există și câteva superstiții care au apărut de-a lungul timpului – de exemplu, se spune că miresele care scapă buchetul de flori din mână vor divorța. În plus, se spune că este important cine achiziționează acest accesoriu și cui îl va dărui – în anumite tradiții, mirele este cel care va cumpăra atât buchetul nașei, cât și pe cel al miresei. Dacă îți vei face nunta în destinații din România, unde vei găsi tradiții și obiceiuri unice, poți ține cont de aceste indicații, mai ales dacă îți dorești o nuntă tradițională, specifică locului. Vei vedea că credințele pot fi diferite în funcție de zona geografică – așa că depinde de tine pe care alegi să le urmezi și pe care nu.
2. Idei de buchete de mireasă – Cum să alegi buchetul perfect?
Alegerea designului potrivit poate fi o provocare, mai ales pentru că există o mulțime de variante și modele pentru care poți opta. Pentru a crea buchetul ideal, este important să iei în calcul câteva aspecte și detalii utile, care te vor ajuta să iei decizia cea mai bună. Poți apela la ajutorul unui specialist pentru a crea un buchet unic și original, sau poți alege un model deja făcut. Indiferent de opțiunea către care te vei orienta, iată care sunt factorii de care trebuie să ții cont:
Culorile buchetului
Culoarea buchetului este un amănunt pe care nu trebuie să-i ignori – fie ca vrei să asortezi nuanțele florilor cu cele folosite în decorul de nuntă, fie că vrei ca buchetul să fie o pată de culoare aparte, care să impresioneze prin aspectul său deosebit, trebuie să te gândești foarte bine la combinația de culori pe care vrei să o creezi. Orice ai alege, important este să nu fie prea încărcat și prea obositor din punct de vedere vizual – cel mai bine este să mergi pe variante simple și frumoase, care să denote eleganță și rafinament. Dacă vei apela la serviciile unui florist, cu siguranță acesta te va sprijini în acest proces, oferindu-ți toate sfaturile de care ai nevoie pentru a selecta culorile potrivite pentru buchet.
Anotimpul
Anotimpul este esențial, atât din perspectiva florilor specifice, cât și din punctul de vedere al designului. De exemplu, dacă vei organiza nunta primăvara, poți opta pentru buchete de mireasă care să fie realizate din flori de primăvară, care să aibă un miros îmbietor (frezii, zambile, etc.). – acestea se vor integra perfect în design, mai ales dacă vei avea decorațiuni florale specifice acestui anotimp. Poți alege culori pastelate (roz, galben, lila, etc.), care aibă eleganța și rafinamentul primăverii. Pentru vară, poți merge pe variante clasice sau poți opta pentru un buchet cu floarea-soarelui sau cu petunii. De asemenea, dacă vrei un buchet care să fie solar și vesel, poți selecta nuanțe de roșu, portocaliu și galben. De altfel, toamna poți adăuga în buchet și frunze colorate sau alte aranjamente speciale și îți poți îndrepta atenția către nuanțe de ruginiu, vișiniu, violet sau alte culori aparte. Iarna poți opta pentru nuanțe de alb, roz pal, lila sau bleu, care să se potrivească cu peisajul de iarnă, și poți integra diverse accesorii (panglici, mici decorațiuni, etc.), care să aducă un plus de originalitate.
Simbolistica florilor
Poate că ai anumite flori pe care le preferi și pe care vrei să le incluzi neapărat în buchet – în acest caz, lucrurile vor fi ceva mai simple, fiindcă vei ține cont doar de ceea ce îți aduce ție bucurie. Însă, dacă vrei să ai în vedere și simbolistica anumitor flori și dacă semnificația lor este importantă pentru tine, este bine să te documentezi cu privire la acest lucru. De pildă, gardenia este un simbol al bucuriei, iar freziile transmit prietenie și echilibru. Hortensiile simbolizează înțelegerea în cuplu, în vreme ce trandafirii albi reprezintă inocența, puritatea și dragostea. Crinii au fost simbolul căsătoriei chiar și pe vremea Greciei Antice, iar bujorul este considerat un simbol al norocului, perfect pentru buchetul de mireasă. Dacă vrei să optezi pentru cale, este bine de știut că acestea au o semnificație aparte – se spune că o cală semnifică renaștere, reînviere, credință și puritate. De asemenea, numele lor provine de la cuvântul frumusețe din limba greacă și sunt considerate flori ce te pot ajuta în depășirea obstacolelor, oferindu-ți energie, putere și eleganță. Sunt mai multe superstiții pe care le poți lua în considerare ca mireasă, însă totul depinde de credințele pe care alegi să le urmezi.
Tema nunții
Tematica nunții este un lucru important, deoarece poate influența decorul și obiectele pe care vrei să le integrezi în respectivul cadru vizual. Dacă vrei ca buchetul să fie complementar cu tema pe care o vei alege, trebuie să selectezi designul ținând cont de acest aspect. De pildă, în cazul în care vei organiza o nuntă pe plajă, poți crea un buchet cu floarea-soarelui, sau unul cu orhidee sau cale. Nunțile pe plajă se caracterizează prin prospețime, naturalețe și relaxare – așadar, și buchetul ales trebuie să transmită același lucru, mai ales dacă petrecerea va fi restrânsă și intimă. În ceea ce privește culorile, poți opta pentru nuanțe de albastru, bleu și alb (dacă vei alege o tematică marină) sau îți poți îndrepta atenția către culori vii și îndrăznețe, dacă tematica aleasă impune o gamă cromatică extravagantă și plină de originalitate. În plus, poți include chiar și mici accesorii sau detalii vizuale, precum scoici, panglici sau steluțe de mare. Prin urmare, dacă îți dorești să organizezi o nuntă în destinații din Grecia sau o nuntă în destinații exotice, ține cont de locul pe care îl vei alege și de decorul pe care îl vei amplasa în locația respectivă – chiar dacă buchetul pare un obiect separat, vei vedea că, din punct de vedere estetic, este frumos să ai un concept coerent și general, pe care să-l pui în aplicare în toate privințele.
Rochia
Sunt multe mirese care nu țin cont, neapărat, de semnificația florilor din buchetul de mireasă sau de tematica nunții, ci, mai degrabă, de rochia pe care o poartă. Nu există reguli atât de stricte încât să nu poți alege varianta pe care ți-o dorești, însă există câteva tips & tricks pe care designerii le-au formulat de-a lungul timpului, în cadrul colecțiilor pe care le-au realizat. De exemplu, se spune că o rochie de prințesă (cu bază largă și voluminoasă, din tul sau dintr-un material similar) se potrivește cu un buchet rotund, la care să i se adauge o fundă elegantă. Pentru rochiile scurte, sunt recomandate buchetele mici, dar îndrăznețe – buchetul poate ieși în evidență prin culoare sau design. Dacă rochia este lungă și fluidă, poți opta pentru flori delicate (precum floarea miresei sau mărgăritarul), care să denote rafinament. Pentru rochiile mulate, sunt ideale buchetele de tip cascadă, dar și cele simple și rotunde. Rochiile realizate din dantelă se completează perfect cu un buchet alcătuit din flori de câmp. În principiu, rochiile simple pot fi combinate cu buchete extravagante, însă rochiile mai pretențioase nu se potrivesc cu buchete la fel de pretențioase. Cel mai bine este să găsești un echilibru optim între cele două elemente. Mai întâi trebuie să decizi care vrei să fie personajul principal, iar apoi, trebuie să găsești modalitatea perfectă prin care al doilea element să vină în completarea primului.
În concluzie, este important să știi ce semnificație are buchetul miresei, dar și ce flori se pun de obicei în alcătuirea sa. Totuși, indiferent de tradițiile și obiceiurile pe care alegi să le urmezi, este esențial să optezi pentru un model care să fie pe placul tău din toate punctele de vedere. Fie că vrei să pui preț pe design, fie că vrei să pui accentul pe simbolistică sau pe gama cromatică, tot ce trebuie să faci este să-ți asculți intuiția și să găsești varianta potrivită pentru tine. Dacă vei colabora cu un wedding planner poți cere și sfatul acestuia – în funcție de preferințele tale, el te va direcționa într-un sens util, punându-ți la dispoziție resursele de care ai nevoie pentru a ajunge la rezultatul dorit. Te poți baza, de asemenea, pe ajutorul unui specialist florist, care îți poate realiza buchetul exact așa cum ți-ai imaginat, folosind toate elementele pe care ți le dorești. Cu siguranță vei găsi modalitatea ideală pentru a obține un buchet unic, special, original și personalizat, care să se integreze perfect în povestea nunții tale! Nu te teme să pui în practică toate ideile îndrăznețe pe care le ai – nimic nu este imposibil, dacă știi ce anume vrei! Cercetează cu atenție toate detaliile și selectează amănuntele pe care le consideri importante pentru tine – astfel vei reuși să creezi un buchet de mireasă care să ți se potrivească!
Sursă foto: pixabay.com