Nu se compară nimic cu spiritul vibrant al obiceiurilor culturale care definesc majoritatea nunților sărbătorite în întreaga lume. O ceremonie cu elemente tradiționale oferă ocazia cuplului de a-și celebra iubirea și uniunea pe viață alături de cei dragi. Indiferent dacă ați decis să organizați o nuntă clasică sau modernă, un lucru este cert – păstrarea anumitor obiceiuri poate fi chiar distractivă!
Cuprins
1. Tradițiile la nuntă – de ce sunt importante?
Deși unele tradiții de nuntă și-au pierdut din popularitate în rândul cuplurilor tinere, multe dintre acestea sunt încă practicate. Acest lucru este valabil mai ales în culturile în care ceremonia și valorile de familie sunt apreciate și în care atât mirii, cât și rudele lor, așteaptă cu nerăbdare festivitățile specifice de nuntă.
Acest lucru arată că datinile sunt încă importante în culturile lumii, având o serie de beneficii, precum:
- Recunoașterea valorii normelor culturale
- Exprimarea simbolică a elementelor specifice vieții conjugale
- Ocazia de a vă celebra iubirea și uniunea
- Șansa de a sărbători alături de cei dragi
- Onorarea culturii de familie
- Amintiri durabile cu semnificație personală și culturală
Culturile din întreaga lume încorporează o varietate de tradiții în nunțile lor. De la felul în care mirii sunt întâmpinați de familiile celuilalt, până la festivitățile de la nuntă, tradițiile diferă de la o țară la alta și de la o regiune la alta. Cu toată această diversitate, nunțile din ziua de astăzi au ajuns să reprezinte o însumare a celor mai populare tradiții de pe mapamond. Iată care sunt datinile care au rezistat testului timpului:
- Rochia albă – în multe culturi, culoarea albă a fost mult timp asociată cu puritatea și virtutea și acesta este unul dintre motivele pentru care unele mirese aleg să poarte alb, mai ales în Occident. În unele regiuni orientale, miresele aleg adesea roșul pentru a simboliza longevitatea și fertilitatea.
- Voalul miresei datează încă din Antichitate și era purtat pentru a ține departe spiritele rele care ar putea să le zădărnicească fericirea. Astăzi, voalul de mireasă este folosit mai mult ca un simplu accesoriu. Unele mirese aleg să poarte voalul pe față, dar de cele mai multe ori acesta este drapat pe spate sau înlocuit cu o coroană.
- Verighetele mirilor – în urmă cu aproape 5000 de ani, Egiptul antic a fost prima cultură cunoscută în care oamenii schimbau inele ca simbol al uniunii. Se spune că egiptenii vedeau forma inelului ca fiind o puternică reprezentare a iubirii. În prezent, verighetele simbolizează dragostea și angajamentul în cadrul unei relații.
- Buchetul de nuntă – practica mireselor care poartă buchete datează încă din antichitate. Grecii, romanii și egiptenii purtau ierburi parfumate și mirodenii pentru a alunga ghinionul în timpul nunților. Florile simbolizau un nou început, dar și fertilitate și fidelitate.
2. Tradiții de nuntă în România
Nunțile românești moderne sunt o combinație interesantă între vechi și nou. Când un cuplu din România decide să se căsătorească, există o mulțime de pași și proceduri care trebuie urmate înainte de acest eveniment, unele dintre ele ținând cont de superstițiile de nuntă. După ce toate sunt stabilite, mirii trebuie să găsească un alt cuplu căsătorit care să le fie nași. De obicei, aceștia sunt fie membri ai familiei, fie prieteni. Rolul lor este foarte important: servesc drept modele și consilieri pentru tinerii căsătoriți, iar în timpul ceremoniei religioase și la petrecere ei trebuie să fie mereu alături de miri.
2.1. Obiceiuri de nuntă în Muntenia
Furatul miresei, una dintre cele mai îndrăgite tradiții de la nunțile din România, își are originile în Muntenia. Această practică este înfăptuită, de obicei, de către cavalerul de onoare și prietenii mirelui, însă în ziua de astăzi tradiția poate fi urmată de oricine.
În ziua nunții, nașa și domnișoara de onoare trebuie să se asigure că mireasa este machiată și coafată înainte să vină mirele cu alaiul. Un alt obicei cunoscut este hora miresei, prin care viitoarea soție va deveni centrul atenției – nuntașii dansează într-o horă, cântă și oferă complimente și urări de bine.
2.2. Tradiții nuntă Dobrogea
Obiceiurile din Dobrogea sunt puternic influențate de culturile care au ocupat zona în secolele trecute. În ziua nunții, mireasa se va duce acasă la nașă, unde va lua parte la un ritual plin de emoție, cunoscut ca închinatul betelei; nașa are rolul de a pune miresei voalul pe cap, alături de o bucată de beteală, care să poarte noroc, timp în care se spun urări de bine și se cântă muzică specifică acestui moment (“Ia-ți mireasă ziua bună”). Mai mult, nașa va aduce cadouri miresei, precum cosmetice, parfumuri și bijuterii.
Dansul baticului presupune ca voalul miresei să fie pus pe capul unei fete nemăritate și înlocuit cu un batic, într-un ritual susținut de nașă. Un alt obicei încă păstrat în această zonă este dansul găinii, care are loc în dimineața nunții – nașul trebuie să ofere bani persoanei care aduce găina, care este gătită și împodobită într-un mod haios.
2.3. Obiceiuri de nuntă în Oltenia
Multe tradiții de nuntă străvechi sunt încă păstrate în această regiune, cu precădere în zonele rurale. În ziua de dinaintea ceremoniei, mirele și mireasa merg în vizită la vecinii din sat pentru a-i invita la nuntă, dar și la fedeleș – o petrecere care are loc în seara dinaintea nunții. La fedeleș, familia și prietenii apropiați se întâlnesc la casa miresei pentru a ajuta la împodobirea unui brad cu dulciuri, flori de hârtie sau alte ornamente semnificative. Tradițional, în cadrul petrecerii de nuntă, o persoană desemnată va ajuta la strigarea darului pentru miri.
2.4. Obiceiuri de nuntă în Banat
Potrivit datinilor din bătrâni, uniunea trebuie anunțată cu trei săptămâni înaintea nunții în biserică, de către un preot. Obiceiul spune că viitorul mire trebuie să meargă acasă la cea care îi va fi soție pentru a o cere în căsătorie în prezența socrilor și că acesta trebuie să aducă o bătrână din sat în schimbul fiicei.
Înainte de a păși în biserică, miresele care vor să devină mame aruncă semințe de mac peste prag, ceea ce simbolizează fertilitate și longevitate.
2.5. Tradiții de nuntă în Bucovina
Tradițiile din Bucovina spun că mireasa trebuie să plângă și să cânte melodii de jale în ziua nunții. Un alt ritual cunoscut este lupta pentru mireasă – în semn de respect pentru aceasta, nuntașii din partea mirelui trebuie să treacă printr-o luptă simbolică pentru a câștiga respectul socrilor mici. În timpul petrecerii de nuntă, mireasa va dansa cu fiecare invitat în parte, care îi va oferi apoi un dar în semn de mulțumire.
3. Obiceiuri și tradiții de nuntă din jurul lumii
Căsătoria este practicată în întreaga lume, dar modul în care este celebrată variază de la o cultură la alta. Desigur, nu toate nunțile din fiecare țară sunt la fel și nu toată lumea respectă aceste tradiții. Iată câteva dintre numeroasele tradiții de pe glob:
- Mexic – unul dintre elementele specifice unei nunți mexicane este ceremonia în care mirele dăruiește 13 monede viitoarei soții, simbolizându-l pe Isus și pe cei 12 discipoli ai săi. După jurăminte, o coroană de flori sau un rozariu este înfășurat în jurul cuplului pentru a simboliza eternitatea căsătoriei lor.
- Suedia – în mod tradițional, nunta suedeză are loc în lunile de vară. Pentru a se asigura că poate să-și poarte singură de grijă după ce părăsește casa natală, tatăl trebuie să pună o monedă de aur în pantoful drept al miresei, pe când mama va pune una de argint în cel stâng. Mirele trebuie să ofere, de asemenea, trei monede de aur viitoarei mirese: una pentru acceptarea logodnei, alta pentru căsătorie și a treia pentru viitorii copii.
- Fiji – în Fiji, mirele trebuie să obțină aprobarea socrului înainte de a-și cere iubita în căsătorie. De fapt, pentru a cere mâna unei fete, un tânăr din Fiji trebuie să prezinte socrului un dinte de balenă.
- China – căsătoria chineză începe cu consultarea unui astrolog. În acest proces, se decide data nunții. Plânsul este o parte obligatorie a nunților din această țară. Cea care urmează să fie mireasă trebuie să plângă cel puțin o oră în fiecare zi, timp de o lună, înainte de nuntă. Domnișoarele de onoare au și ele un rol important – acestea trebuie să treacă mirele printr-o serie de teste și provocări pentru a dovedi că este demn de mireasă. Apoi, el trebuie să le ofere cadouri sau plicuri cu bani.
- Maroc – nunta marocană are loc pe măsură ce recolta se apropie de sfârșit în toamnă. De obicei, este sărbătorită duminica. Nunta durează șapte zile cu petreceri separate pentru femei și bărbați. Primele trei zile sunt dedicate pentru înfrumusețarea tradițională a miresei, în timp ce în următoarele zile mirele și mireasa iau parte la o serie de ritualuri și tradiții, menite să celebreze noua viață a tinerilor. După nuntă, cei proaspăt căsătoriți vor fi apoi transportați într-o cameră special pregătită – reprezentând primul moment de intimitate între cei doi.
- India – căsniciile indiene sunt cunoscute ca fiind elaborate și pline de culoare, cu o mulțime de fanfare și ritualuri. Cu toate acestea, în unele zone din țară, dacă o fată se naște într-un anumit interval de timp astrologic, aceasta este considerată blestemată. Pentru ca blestemul să fie rupt înainte ca femeia să se căsătorească, ea trebuie să se mărite întâi cu un copac. Potrivit unui alt obicei, în dimineața nunții, ambele părți ale familiei răspândesc un amestec de ulei, apă și turmeric peste pielea și hainele mirilor. Se crede că amestecul joacă un rol în binecuvântarea cuplului și în hidratarea și calmarea pielii înainte de nuntă.
- Scoția – mirii scoțieni sunt capturați de prietenii lor cu o zi înainte de ceremonie și acoperiți cu melasă, făină și pene, înainte de a fi defilați prin oraș. Ritualul provine din practica încercării de a alunga spiritele rele.
- Italia – în noaptea dinaintea nunții, un mire italian poate organiza în mod tradițional o petrecere surpriză în fața ferestrei viitoarei sale mirese. „La serenata” începe cu mirele, acompaniat de muzicieni care cântă o serenadă logodnicei sale, ritual urmat de o petrecere în toată regula, la care sunt invitați prietenii și familia cuplului.
- Spania – la unele nunți spaniole, prietenii mirelui vor lua foarfecele și îi vor tăia cravata, apoi vor vinde piesele invitaților pentru a strânge mai mulți bani pentru tinerii căsătoriți. Aceeași practică se aplică uneori și jartierei miresei.
- Congo – În timp ce majoritatea cuplurilor sunt pline de emoție și anticipare, mirii congolezi trebuie să-și țină fericirea în frâu. Pe tot parcursul zilei de nuntă, de la ceremonie, până la recepție, cei doi nu au voie să zâmbească. Dacă o fac, ar însemna că nu sunt serioși în privința mariajului.
- Grecia – În ziua nunții, cavalerul de onoare devine frizerul mirelui și va rade fața prietenului său. După acest ritual, la care iau parte doar bărbați, mirele va fi vizitat de viitoarea soacră pentru a-l hrăni cu miere și migdale, ritual ce simbolizează cinci urări pentru cei proaspăt căsătoriți – sănătate, fericire, fertilitate, avuție și longevitate.
- Germania – În primele ore de la căsătorie, cuplurile germane mătură în mod tradițional grămezi de vase de porțelan pe care oaspeții lor le-au aruncat în fața casei lor pentru a alunga orice spirite rele. Morala acestui obicei este că, în timp ce lucrează împreună, cei doi parteneri pot trece peste orice provocare le iese în cale.
- Statele Unite ale Americii – o tradiție specifică americanilor este legarea cutiilor cu sfori și atașate de spatele mașinii. Aceasta urmează ideea de a anunța pe toată lumea prin zgomotul produs că un cuplu s-a căsătorit recent, în timp ce aceștia se îndepărtează de locul unde are loc recepția.
Chiar dacă unele dintre tradițiile de nuntă s-au stins odată cu trecerea anilor, unele sunt încă foarte importante, în special pentru membrii mai în vârstă ai familiei. De asemenea, acestea creează un sentiment de unitate și o experiență comună cu familia. Și, deși multe dintre tradițiile de nuntă nu mai există sau nu mai sunt obligatorii pentru mirii care își doresc o nuntă modernă, ele sunt prezente, cumva, în fiecare nuntă.
Consultanții noștri vă vor ajuta să adaptați tradițiile după bunul plac – solicitați oferta și faceți primii pași către nunta visurilor voastre!
Sursa foto: Shutterstock.com, Pexels.com, Unsplash.com