Românii de pretutindeni, indiferent dacă își trăiesc zilele în țară sau pe meleaguri străine, sunt caracterizați, ca popor, de o sensibilitate aparte la elementele culturale naționale. Obiceiurile românești s-au conservat atât de bine și au supraviețuit în timp tuturor schimbărilor prin care colectivitatea a trecut tocmai datorită dragostei profunde ale acesteia din urmă pentru tradiție.
Specificul întregului folclor românesc este construcția acestuia sub cununa unui misticism care pur și simplu vrăjește. Nu este de mirare că, pe măsură ce vremurile favorizează din ce în ce mai tare omogenizarea culturală a lumii, cultura românească își conturează progresiv limitele și atrage un număr crescând de curioși.
Nunta este unul dintre evenimentele pe care se pune foarte mare preț în orice cultură, cea din România nefăcând excepție. Regulile nescrise ale organizării unei nunți autentice românești, pline de substanță și emoție, trebuie cunoscute cu sfințenie de miri, de organizatorul specializat de nunți și poate chiar de invitați. Povestea unei astfel de celebrări a vieții și a iubirii se scrie cu ajutorul și bunăvoința tuturor persoanelor participante.
Cuprins
1. Nunta cu tematică tradițională românească – obiceiuri dinaintea evenimentului propriu-zis
Organizarea unei nunți tradiționale românești în adevăratul sens al cuvântului presupune respectarea unei serii lungi de datini transmise din moși-strămoși prin viu grai sau prin scrieri de o valoare culturală inestimabilă. De la cererea în căsătorie și până la întoarcerea acasă de după petrecere, mirii conștiincioși au, conform tradiției, obligația de a respecta o sumedenie de pași care alcătuiesc minunatul ritual.
1.1. Nunta tematică românească – pețitul
Pețitul este una dintre tradițiile care au început să-și piardă din utilitate odată cu emanciparea femeii în societatea românească și nu numai. Acesta consta într-o vizită făcută de către mire sau de părinții acestuia părinților fetei, pentru a le cere binecuvântarea viitorilor socri de a le lua fata de acasă. Cu ocazia acestei reuniuni urmau să fie stabilite și detaliile legate de obligațiile fiecărei familii, data și locul nunții și care va fi perechea de nași.
Lucrurile nu mai stau la fel în zilele noastre, dar, de dragul respectării tuturor protocoalelor prescrise de bătrâni, poți organiza o masă festivă între miri și socri, pentru a întări legăturile dintre aceștia și pentru a serba în cadru restrâns unirea destinelor celor doi îndrăgostiți.
1.2. Nunta tematică românească – alegerea nașilor
Procesul de alegere a nașilor implică inclusiv sfătuirea cu aceștia înainte de a fi desemnați în mod oficial ca îndeplinind acest important rol. Ei trebuie să cumpere voalul miresei, lumânările, buchetul și trebuie să plătească prețul desfășurării ceremoniei religioase. Tot nașii sunt cei care, în teorie, vor oferi cel mai consistent dar de nuntă.
De asemenea, cei doi sunt implicați în activitățile premergătoare petrecerii și au funcția de negociatori ai răscumpărării miresei după furtul acesteia, alături de mire. Atunci când tu și alesul tău selectați perechea de nași, luați în considerare toată implicarea de care vor trebui să dea dovadă în ziua nunții voastre.
1.3. Nunta tematică românească – pregătirile miresei
În ziua nunții, mireasa va fi ajutată să se gătească de către mamă, nașă, surori și domnișoare de onoare. Responsabilitatea nașei este de a completa ținuta miresei cu voalul acesteia, pe care i-l va atașa personal la sfârșitul procesului de pregătire a fericitei domnișoare.
Aspectele organizatorice din timpul evenimentelor care premerg petrecerea pot fi o adevărată bătaie de cap, în funcție de contextul desfășurării procesului pre-party. Ploaia este vestită ca fiind aducătoare de noroc tânărului cuplu, dar, aceasta vine, de asemenea, cu trafic aglomerat și tensiune acumulată din cauza vremii mohorâte. Puneți-vă baza într-o echipă de profesioniști care să se ocupe de organizarea nunții voastre și care să vă ia de pe umeri aceste greutăți inutile, care pur și simplu nu trebuie să-i preocupe deloc pe tinerii însurăței în cea mai frumoasă și importantă zi din viața lor.
1.4. Nunta tematică românească – bărbieritul mirelui
Simbolizând trecerea de la băiat la bărbat, bărbieritul mirelui se desfășoară în paralel cu procesul de pregătire a miresei. Această procedură trebuie dusă la îndeplinire de unul dintre prietenii cei mai apropiați ai mirelui sau de către un cavaler de onoare, cu ajutorul unui topor sau, pentru cei mai puțin ambițioși, a unui brici.
În timp ce mirele este ras de către unul dintre apropiați, el trebuie să țină banii care i se cuvin bărbierului sub picior și să se asigure că nimeni dintre cei care participă la acest eveniment nu îi fură banii. Reușita în materie de pază a banilor semnifică ajungerea la maturitate a mirelui și capacitatea acestuia de a se îngriji de viitoarea lui familie.
2. Obiceiuri românești de nuntă din timpul ceremoniei religioase și al petrecerii
După ce actele de deschidere a zilei nunții au fost duse la bun sfârșit, mirii, alături de prieteni și familie, sunt pregătiți spiritual să treacă la următoarea etapă. Majoritatea ritualurilor prescrise pentru buna desfășurare a petrecerii de celebrare a nunții sunt respectate de toți românii, indiferent dacă își doresc o nuntă tradițională sau dacă vor una cu o tematică aparte sau o nuntă de lux.
2.1. Obiceiuri românești de nuntă – aruncarea cu grâu, orez și bomboane
La ieșirea din biserică, mirii vor trece pe sub o boltă de flori, printr-un culoar mărginit de cei dragi. Se spune că dacă nuntașii aruncă cu orez și grâu în proaspăt căsătoriții tineri cât timp aceștia traversează anterior amintitul culoar, aceștia din urmă vor avea o căsnicie plină de belșug.
2.2. Obiceiuri românești de nuntă – valsul mirilor
Valsul mirilor, denumit, de asemenea, și valsul miresei, este un moment cheie în desfășurarea evenimentelor din cadrul unei nunți. Prin realizarea unui scurt moment de dans, mirii deschid, în mod oficial, petrecerea și îi invită pe toți cei invitați să joace în cinstea lor.
Un sfat de care ar trebui să țină cont toți cei care își organizează nunta este de a pune accentul pe povestea lor de iubire, iar nu pe spectacolul oferit tuturor celor care asistă la desfășurarea momentului. Alegeți o piesă care vă place și dansați cum simțiți. Nu este nevoie de mai mult decât chimia dintre voi pentru a stârni reacții pline de bucurie și emoție tuturor invitaților. Organizați momentul exact așa cum vă doriți și nu faceți compromisuri pentru nimeni în ziua nunții voastre. Cu siguranță nu veți regreta această decizie.
2.3. Obiceiuri românești de nuntă – furatul miresei
Furatul miresei este un alt moment așteptat de toți participanții la nuntă, acesta stârnind, în general, amuzamentul tuturor petrecăreților. Un astfel de moment aproape comic este binevenit pentru a mai tempera emoțiile puternice ale apropiaților mirelui și ai miresei.
Într-un moment în care, obosiți și preocupați de alte chestiuni, mirele și nașii nu sunt atenți neapărat la mireasă, aceasta urmează să dispară alături de câțiva nuntași mai inventivi și curajoși. Tradiția spune că unul dintre aceștia va aduce mirelui pantoful drept al sortitei sale și îl va supune pe bărbat la o probă ori va primi de la acesta o serie de daruri care să ducă la răscumpărarea miresei. În mod clasic, mireasa îi este înapoiată mirelui pentru câteva bucate tradiționale și sticle cu băuturi alcoolice românești.
2.4. Obiceiuri românești de nuntă – schimbarea voalului miresei
La sfârșitul petrecerii, nașa urmează să înlocuiască voalul miresei cu o basma înflorată, cu care aceasta va părăsi sala în care și-a sărbătorit oficializarea căsătoriei. Semnificația acestei schimbări reiese din sugestivitatea gestului. Prin înlocuirea voalului cu o basma, nașa marchează cu precizie momentul în care tânăra își lasă tinerețea zbuciumată în urmă, trecând în lumea femeilor serioase, căsătorite.
3. Superstiții legate de ziua nunții
Poate cele mai spumoase și interesante dintre toate aspectele legate de nuntă sunt superstițiile referitoare la aceasta:
Privitul în spate al miresei
Se spune că, pe drumul spre intrarea în biserică, mireasa nu trebuie să privească peste umăr sub nicio formă. Dacă privește în spate sau se întoarce din drum, se presupune că nu intră cu tot sufletul în căsnicie și că aceasta se va destrăma la un moment dat.
Trecerea pragului casei de către miri
Atunci când mirii pășesc pragul casei după nuntă, ar fi bine ca aceștia să o facă strâns îmbrățișați. De vor fi strâns uniți în acest moment, la fel de strânsă și puternică precum îmbrățișarea le va fi și relația.
Perlele purtate la nuntă
Superstițioșii susțin că a purta perle la nuntă este aducător de necazuri și nenorociri. Interesantă este achiesarea astrologilor din lumea întreagă la această bizară opinie. Conform științei zodiilor, perlele atrag și mențin în inima purtătorului toate energiile din cadrul unui eveniment, energii care nu sunt întotdeauna pozitive, indiferent de ocazie.
Plânsul mirilor la nuntă
O ultimă superstiție care merită amintită este cea conform căreia vărsarea de lacrimi de către mireasă, în special, dar și de către mire, în timpul ceremoniei religioase, va fi ultima din viața celor doi îndrăgostiți. Mireasa care plânge la propria nuntă nu va mai plânge de necaz niciodată.
O nuntă tradițională nu este ușor de organizat, dar merită toate eforturile depuse. Nu renunța la dorințele tale din teama imposibilității obținerii unui rezultat satisfăcător, căci fiecare vis poate deveni realitate și fiecare problemă are o rezolvare, dacă apelezi la un organizator specializat de nunți. Bineînțeles, puteți ieși din cadrul clasic al unui eveniment și puteți organiza petrecerea pe o plajă sau, ce poate fi mai tradițional, puteți avea nunta la Castelul Bran. Opțiunile sunt numeroase, iar cu ajutorul unei echipe dedicate, nunta voastră de vis va deveni realitate.
Sursa foto: Shutterstock.com, Unsplash.com