Nunta americana – Cum sa organizezi o petrecere de neuitat in stil american?

Nuntă americană – Cum să organizezi o petrecere de neuitat în stil american? - nuntapeplaja.ro

Nunta este un eveniment mult așteptat, care merită sărbătorit exact așa cum își doresc mirii. Dacă îți place America și vrei să recreezi stilul american, trebuie să iei în considerare câteva aspecte esențiale pentru a reuși acest lucru. Așadar, o astfel de nuntă se caracterizează prin mai multe detalii, ce trebuie avute în vedere încă de la început. Decorul, tradițiile, muzica, locația și designul general sunt factori importanți, de care trebuie să ții cont dacă vrei să ai parte de o nuntă cu adevărat americană.

Nunta este un eveniment mult așteptat, care merită sărbătorit exact așa cum își doresc mirii. Dacă îți place America și vrei să recreezi stilul american, trebuie să iei în considerare câteva aspecte esențiale pentru a reuși acest lucru. Așadar, o astfel de nuntă se caracterizează prin mai multe detalii, ce trebuie avute în vedere încă de la început. Decorul, tradițiile, muzica, locația și designul general sunt factori importanți, de care trebuie să ții cont dacă vrei să ai parte de o nuntă cu adevărat americană

1. Nuntă în stil american – Tradiții și obiceiuri

Istoria nunților americane este complexă și bogată, ca în orice alt loc de pe mapamond. Nunta este un eveniment important, care marchează trecerea la un nou capitol al vieții în doi. Totuși, au existat perioade, atât în România, cât și în America, în care căsătoriile aveau un scop financiar sau reprezentau o obligativitate socială și, astfel, erau organizate așa cum doreau părinții celor doi. După secolul al XIX-lea, însă, ceremoniile au devenit mult mai mici și mai intime în primă fază, desfășurându-se la casa părintească a unuia dintre miri. Abia din anii 1820-1830, nunțile au devenit ceva mai grandioase. În ceea ce privește tradițiile, există câteva obiceiuri care n-au trecut testul timpului și au devenit nepopulare în rândul celor care vor să se căsătorească. De exemplu, mireasa nu-și cumpăra rochie de mireasă nouă, ci folosea o rochie pe care o avea deja în garderobă, indiferent de culoarea ei. Abia după mijlocul secolului al XIX-lea, obiceiul achiziționării unei rochii noi a fost introdus în procesul de organizare a unei nunți. De asemenea, tot în această perioadă au devenit populare aranjamentele florale, torturile de nuntă realizate de specialiști cofetari, dar și designurile special create pentru acest eveniment deosebit.

Prin urmare, ca în orice altă țară, nunțile americane se definesc printr-o serie de tradiții, care țin de cultură, religie, norme sociale sau alte segmente care fac parte din viața oricărui cuplu. Există obiceiuri americane ce pot fi remarcate și în Europa sau în alte părți ale lumii, dar și elemente specifice, care nu se regăsesc pretutindeni pe mapamond. Bineînțeles, tradițiile se transmit din generație în generație și au devenit normalitate după multe secole și epoci în care civilizațiile și țările au suferit schimbări și transformări majore. De aceea, numeroase detalii sau caracteristici sunt asemănătoare sau chiar identice, întrucât, multiple state au o istorie comună, undeva de-a lungul timpului.

Totuși, dacă vrei să afli cum se organizează nunțile în America și, mai ales, ce obiceiuri poți prelua pentru a-ți organiza propria ta nuntă americană, este necesar, în primul rând, să te informezi cât de bine poți. Așadar, iată care sunt cele mai populare abordări atunci când vine vorba despre o nuntă în stil american:

La americani, băiatul trebuie să ceară binecuvântarea viitorului său socru, înainte de a se căsători cu viitoarea soție. În anumite zone ale României, există această tradiție populară, care spune că mirele trebuie să meargă, însoțit de părinții săi, la casa viitoarei mirese, pentru a obține acordul părinților ei. 

De asemenea, mirii trebuie să-și aleagă domnii și domnișoarele de onoare – la americani se aleg dintre aceștia și maid of honor și best man, persoanele pe care cei doi miri le consideră cele mai apropiate. Această tradiție a devenit populară, în ultimii ani, și în România, însă, cel mai frecvent, miresele sunt cele care își aleg domnișoare de onoare. În plus, poate exista o flower girl (fata cu florile), care prinde flori în pieptul invitaților (acest obicei se practică și în România, iar una sau mai multe persoane au rolul de a prinde cocarde în pieptul sau la mâna invitaților) și un băiat care trebuie să țină verighetele până în momentul în care mirii le preiau.

În ceea ce privește darurile, uneori mirii alcătuiesc o listă cu dorințele pe care le au în materie de cadouri. Astfel, invitații vor ști ce daruri să le ofere acestora, cu ocazia evenimentului fericit. De regulă, pe listă sunt trecute obiecte utile, precum electrocasnice, veselă, așternuturi sau alte elemente folositoare într-o casă nouă.

Înainte de nuntă, domnișoara și cavalerul de onoare au sarcina de a organiza o petrecere – petrecerea burlăcițelor (în cazul miresei) și petrecerea burlacilor (în cazul mirelui). Aceasta poate avea loc într-o locație inedită, precum un restaurant, un club ori chiar într-o destinație mai îndepărtată (la mare, la munte, un city break etc.). În cadrul acestui mic party, cuvântul de ordine este distracție.

Ca și în România, ceremonia de nuntă americană cuprinde și o ceremonie religioasă, care are loc în biserică sau în locația de petrecere și este oficiată de către un preot. Totuși, obiceiurile religioase diferă în funcție de cult – de exemplu, la americani se obișnuiește ca mirii să-și scrie, înainte de nuntă, jurămintele. Acestea vor fi rostite, apoi, în cadrul cununiei religioase. De asemenea, există o serie de jurăminte impuse, pe care preotul le rostește, iar mirii trebuie să le repete întocmai. În plus, preotul poate întreba dacă cineva dintre invitați are ceva de obiectat cu privire la căsătoria dintre cei doi și, dacă nimeni nu este împotrivă, mirii își pun verighetele pe deget și sunt declarați căsătoriți. 

Un alt obicei care se respectă și în România, și în America, este aruncarea orezului. La americani, acest lucru este făcut de către invitați, la ieșirea din biserică, iar la români, se face, deseori, la ieșirea din clădirea unde s-a oficiat cununia civilă. De altfel, în tradițiile populare românești, se menționează obiceiul de a dansa o horă în fața bisericii sau de a arunca cu grâu, pentru prosperitate, bogăție și fertilitate. Totuși, locațiile în aer liber sunt din ce în ce mai populare și mai apreciate și, într-un astfel de context, se poate oficia și ceremonia religioasă.

La petrecerea de nuntă, domnișoara și cavalerul de onoare țin un toast, în cadrul căruia spun cuvintele pe care vor să le comunice mirilor. De altfel, și părinții mirilor sau alte rude apropiate pot face același lucru. 

Există și câteva superstiții care sunt cunoscute în America – unele dintre ele au fost preluate și au ajuns și în România, fiind populare în prezent. De pildă, încă din epoca Victoriană, miresele purtau ceva vechi, ceva nou, ceva împrumutat, ceva albastru și o monedă de argint în interiorul pantofului. Se considera că aceste obiecte aduc noroc în căsnicie. Obiectul vechi simbolizează trecutul  – de aceea, o bijuterie de familie sau un accesoriu oferit de o rudă mai în vârstă este ideal în acest context. Piesa nouă este, de regulă, rochia, însă și verigheta poate fi considerată un element nou. Obiectul împrumutat poate fi preluat tot de la o rudă apropiată, însă trebuie dat înapoi după căsătorie. Albastrul reprezintă loialitate și fidelitate – din acest motiv, miresele își pun flori albastre în păr sau în buchet, ori poartă un mic accesoriu de culoare albastră (o agrafă, un pandantiv etc.). Mica monedă de argint care trebuie strecurată în pantof reprezintă un simbol al bogăției și belșugului – însă, această superstiție nu mai este respectată de multe mirese din ziua de astăzi, întrucât este mai dificil să găsești o monedă de argint și, de asemenea, poate fi incomod de purtat în pantofii de nuntă.

2. Cum să planifici o nuntă în stil american – Sfaturi și secrete utile

Pentru a planifica o nuntă ca la americani, este necesar să iei în calcul, în primul rând, care sunt obiceiurile și tradițiile pe care vrei să le respecți. Cel mai bine este să notezi totul pe o foaie și să decizi care sunt elementele americane pe care vrei să le introduci în programul acestei nunți. Bineînțeles, pe lângă acest aspect, va trebui să iei hotărâri cu privire la:

  • Locație

Locația este un factor extrem de important, care poate schimba atmosfera întregii nunți. Dacă vrei să organizezi o petrecere americană autentică, trebuie să te gândești care este cadrul potrivit pentru un astfel de party. De exemplu, cu siguranță ai remarcat acest lucru în filme americane sau în reality show-uri: din ce în ce mai multe cupluri se orientează către o nuntă pe plajă. Aceasta poate fi organizată atât în cerc restrâns, cât și cu un număr mai mare de invitați. Dacă te tentează o ceremonie de acest gen, este recomandat să apelezi la un wedding planner, care să te sprijine pe tot parcursul procesului.

Având în vedere că este o locație mai deosebită, poți întâmpina anumite provocări în cazul în care alegi să o organizezi pe cont propriu, în special dacă alegi o tematică specială, precum o nuntă boho sau, de ce nu, o nuntă gotică. De aceea, nu ezita să ceri ajutorul unui profesionist, pentru a te asigura că totul va merge ca pe roate, fără să apară probleme neplăcute, ce îți pot influența, în mod negativ, starea de spirit și bunul mers al petrecerii. Așadar, fie că alegi o plajă locală, fie că vrei să experimentezi ceva cu adevărat special, organizându-ți nunta pe o plajă exotică în străinătate, important este să ai la îndemână sprijinul de care ai nevoie pentru a pune la punct toate detaliile necesare și a deveni invitat la propria nuntă. În plus, nu trebuie să te îngrijorezi cu privire la actele obligatorii sau la alte amănunte tehnice – există echipe de profesioniști care te pot ajuta în acest sens, oferindu-ți tot ceea ce ai nevoie din punct de vedere organizatoric. Astfel, ei se vor ocupa de fiecare detaliu în parte, lăsându-ți loc să te simți bine, să te relaxezi, să nu-ți faci griji și să te bucuri din plin de această experiență inedită. 

  • Meniu

Meniul este un lucru esențial, mai ales dacă vrei să ai o nuntă americană din toate punctele de vedere. Așadar, dacă vrei ca acest spirit american să se regăsească și la nivel de meniu, este recomandat să apelezi la furnizori care să-ți poată oferi ceea ce îți dorești. În primă fază, poți face și tu un research orientativ, pentru a vedea care sunt felurile principale de mâncare, aperitivele și deserturile care se încadrează, cu adevărat, în stilul american. Apoi, împreună cu echipa de catering, vei putea cerceta diverse propuneri și vei putea decide care este cel mai bun meniu pentru tine. Nu uita că poți da dovadă de creativitate și poți veni cu idei originale și pline de imaginație – nimic nu este imposibil, dacă știi ce vrei și, mai ales, dacă vei colabora cu oamenii potriviți.

  • Decor

Decorul este un alt segment unde ai libertate deplină. Poți alege un decor care să fie inspirat din nunțile americane sau unul care să celebreze cultura americană. De asemenea, poți folosi culorile specifice Americii – roșu, alb, albastru – sau poți testa alte tipuri de amenajări inedite, în funcție de sensul pe care îl are pentru tine cuvântul America. Dacă ai decis că aceasta va fi tematica nunții tale, nu te feri să încerci variante multiple, opțiuni diverse și idei originale. Lasă-ți imaginația să zburde liberă și materializează-ți dorințele, exact așa cum vrei tu. Te poți inspira din filme, tablouri sau fotografii americane, alegând o anumită epocă, un stil specific sau chiar o personalitate pe care o apreciezi. Indiferent de sursa de inspirație pe care alegi să o explorezi, important este să cercetezi numeroase posibilități, să dai dovadă de creativitate și, bineînțeles, să găsești formula perfectă pentru tine. 

În concluzie, nunta americană cuprinde numeroase elemente, pe care le poți adopta dacă te pasionează această tematică. Fie că alegi o locație specifică, fie că preiei tradiții, obiceiuri, sau detalii stilistice, tot ce contează este să-ți organizezi nunta exact așa cum vrei tu. Ia-ți timpul necesar pentru a-ți nota ideile și pentru a-ți găsi sursele de inspirație și, apoi, discută cu un wedding planner experimentat și solicită o ofertă, pentru a vedea care sunt cele mai bune soluții pentru tine. Cu siguranță ideile tale vor putea fi materializate, dacă știi să-ți expui viziunea cât mai clar, astfel încât organizatorii să știe ce îți dorești, în cele mai mici detalii. În mod cert, vei avea o nuntă deosebită, în stil american, care îi va impresiona pe toți cei care vor lua parte la petrecerea minunată!

Sursa foto: Shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *