Furatul miresei – Un obicei popular la orice nunta!

Furatul miresei - nuntapeplaja.ro

Furatul miresei face parte din desfășurarea nunții, fiind un obicei foarte cunoscut, mai ales în România și în estul Europei. Există legende și istorii care sunt considerate a fi originea acestei tradiții, însă, în era contemporană, lucrurile sunt diferite, iar furatul miresei a devenit un capitol care este inclus în povestea petrecerii de nuntă. În cazul în care vrei să introduci acest element în programul evenimentului tău, trebuie să dai dovadă de creativitate și să-ți găsești cele mai bune surse de inspirație. În continuarea articolului, vei găsi informații importante despre această tradiție, dar și câteva idei pe care le poți pune în practică, pentru a avea parte de momente de neuitat!

1. Furatul miresei – Legendă și tradiție

Furatul miresei este un obicei popular la români, fiind unul dintre momentele mult așteptate în programul unei petreceri de nuntă. Această tradiție este cunoscută în România, însă este cel mai des întâlnită în Europa Centrală și în Europa de Est, în țări precum Rusia, Ucraina, Slovacia, Finlanda, Letonia, Germania și altele.

Obiceiul a devenit foarte popular în ultimele decenii, fiind un motiv de distracție și de entertainment la nuntă, ce are rădăcini nu doar în istoria autohtonă relativ recentă, ci și în alte epoci mai îndepărtate, precum perioada Antichității. Legenda spune că acest obicei își are originea în era Imperiului Roman, atunci când cetățenii romani au organizat o petrecere la care au fost invitați și cei care făceau parte din tribul Sabin. Acest trib era renumit pentru femeile frumoase, care se remarcau prin eleganță și prin trăsăturile fizice deosebite, ieșite din comun. Astfel, aceste femei au luat parte la petrecere, dar, la finalul ei, se spune că au fost răpite de către celelalte triburi romane.

De asemenea, atunci când au fost salvate și recuperate de către sabini, acestea se îndrăgostiseră de bărbații care le răpiseră și au refuzat să se întoarcă în tribul lor. Așadar, deși aceasta este legenda și, în alte țări și culturi, răpirea miresei era o modalitate prin care nunta putea avea loc fără consimțământul oficial al miresei sau al părinților ei, astăzi, furatul miresei este un motiv de distracție și voie bună, pentru toți invitații la petrecere.

Simbolic, furatul miresei este un mod de a pedepsi mirele pentru că nu a fost atent la mireasa lui, oferind, astfel, nuntașilor ocazia ideală pentru a o răpi – așa-zisa răscumpărare este o metodă prin care mirele trebuie să facă un anumit lucru sau să ofere ceva hoților, pentru a-și primi mireasa înapoi.

Acest moment poate fi organizat într-o multitudine de moduri, în funcție de preferințele celor implicați. În general, nașii, împreună cu apropiații mirelui, complotează pentru a pune la cale acest mic eveniment. Răscumpărarea miresei trebuie făcută de mire sau naș – se spune că, dacă mireasa este furată înainte de miezul nopții, negocierea se face cu nașul, iar dacă este furată după miezul nopții, negocierea se face cu mirele.

Însă, fiecare mireasă decide în ce manieră vrea să pună la cale acest lucru. Tot ce contează este ca mirii și nuntașii să fie de acord cu tot ceea ce presupune furatul miresei. Dacă totul este organizat ca la carte, cu siguranță nuntașii se vor distra pe cinste. 

2. Idei originale pentru furatul miresei și pentru răscumpărarea ei

Dacă ai decis că vrei să respecți acest obicei, cu siguranță îți dorești să pui la cale un moment cu adevărat special, inedit și distractiv. Pentru a reuși acest lucru, ai nevoie de câteva idei, care să te inspire. Atât furatul miresei, cât și răscumpărarea ei sunt elemente cu care poți jongla în voie, cu scopul de a crea un eveniment cu adevărat original. Iată câteva dintre cele mai populare variante pentru care poți opta:

Pentru furatul miresei

Sunt nuntași care preferă să ducă mireasa într-o locație inedită, unde să aibă loc și o mică ședință foto, care să imortalizeze momentul. Fie că este dusă într-o piață deosebită sau în preajma unui monument impunător, fie că este dusă într-o discotecă sau într-o cafenea frumoasă, important este ca destinația aleasă să coincidă cu preferințele miresei, astfel încât aceasta să se simtă confortabil. Există locații potrivite pentru o perioadă mai mare de timp (unii preferă să fure mireasa pentru o oră sau două ore, timp în care mirele îndeplinește cerințele de răscumpărare), dar și locații ideale pentru o perioadă mai scurtă de timp. 

Pentru un plus de entuziasm și distracție, poți organiza acest moment într-o manieră creativă și originală. De exemplu, unii vor să fure mireasa cu limuzina, în vreme ce alții vor să implice diferite personaje în poveste (supereroi, talibani, personaje de desene animate etc.), cu scopul de a adăuga sare și piper acestui eveniment special. Furatul miresei reprezintă o tradiție, însă nu trebuie înfăptuit ținându-se cont de anumite reguli. Tot ce contează este ca totul să fie organizat exact așa cum își dorește mireasa. Așadar, dacă ești mireasă și ai un plan în legătură cu maniera în care ai vrea să se desfășoare acest moment, poți apela la sprijinul unui wedding planner. Acesta te va ajuta să pui în practică toate ideile pe care le ai, astfel încât toți invitații să se distreze, mirele să facă exact ceea ce trebuie pentru a te primi înapoi și totul să aibă loc exact așa cum ți-ai imaginat. În cazul în care colaborezi cu o echipă de profesioniști, vei vedea că lucrurile vor fi organizate în cel mai mic detaliu, fără să lase loc de erori sau greșeli.

De asemenea, se poate opta pentru un cadru inedit, mai ales dacă locația de nuntă vă permite. De exemplu, dacă faceți o nuntă pe o plajă din Grecia sau Dubai, mireasa poate fi dusă tot pe malul mării, într-un perimetru mai restrâns, dar romantic, în care mirele să o găsească.  

Dacă se optează pentru o perioadă mai îndelungată (de o oră sau două) se poate organiza chiar și o mică petrecere între fete, la care să participe mireasa împreună cu cele mai bune prietene. Astfel, ar putea fi un soi de pauză sau un fel de intermezzo care are loc în timpul nunții, fiind, în același timp, un moment perfect pentru un gram în plus de distracție.  

Pentru răscumpărare

 • I se poate cere mirelui să facă o declarație de dragoste, în diferite moduri: în rime, haios, serios, îndrăgostit, într-o poziție amuzantă, cu o voce distractivă etc.
 • Mirele poate dansa ceea ce i se cere de către cei care au furat mireasa: dansul pinguinului, macarena, limbo, lambada, sârbă etc.
 • Obiecte inedite – Poate fi o provocare pentru mire să găsească și să aducă anumite obiecte care nu pot fi găsite în locația de nuntă.
 • Mâncare și băutură – Aceasta este una dintre cele mai populare opțiuni, deoarece hoții miresei preferă să obțină ceva special de băut sau poate un desert inedit.
 • Întrebări și răspunsuri – Mirele poate răspunde la un set de întrebări, pregătit de către invitați sau de către mireasă, și, în funcție de numărul răspunsurilor corecte, poate trece la 
 • Jocuri amuzante – Mirele poate primi anumite pedepse și provocări sau chiar sarcini, porunci și task-uri pe care trebuie să le îndeplinească dacă vrea să-și recupereze mireasa. Furatul miresei este un prilej excelent pentru ca nuntașii să se distreze împreună cu mirele, participând la rezolvarea acestei situații.
 • Treasure hunt – Tot pentru răscumpărarea miresei, se poate organiza un treasure hunt cu indicii, pe care mirele trebuie să le rezolve. Acesta poate conține task-uri fizice, ghicitori, poezii, rebusuri, integrame, lacăte și tot felul de elemente care pot transforma locația într-un adevărat escape room. Dacă vrei să organizezi o astfel de vânătoare pentru mire, trebuie să acorzi o atenție deosebită tuturor detaliilor. În astfel de jocuri, amănuntele sunt cele mai importante, deoarece pot face diferența dintre o cursă cu indicii bine realizată și una mai dificil de rezolvat. 
 • Karaoke – Mirele sau nașul pot face un mic karaoke, interpretând melodii cunoscute sau cântece amuzante. În mod cert, va fi un moment demn de ținut minte, care va rămâne în amintirea tuturor invitaților. 
 • Pe nevăzute – Mirele poate fi rugat să ghicească ce sunt anumite obiecte care fac parte din decorul nunții, însă fără să se uite la ele. El poate fi legat la ochi cu o bucată de material sau cu o eșarfă și, astfel, își va pune în practică toate simțurile, încercând să-și dea seama ce reprezintă acele lucruri. Cu siguranță toți invitații se vor distra, văzând cât de atent a fost mirele atunci când s-a optat pentru decorațiuni și elemente de decor. 

Așadar, în cazul în care ești în pană de idei, te poți inspira din mai multe surse, pentru a-ți crea propria ta rețetă. Însă, nu te feri să dai dovadă de creativitate și să găsești modalitatea perfectă pentru tine. Furatul miresei poate fi un moment extrem de distractiv, atât pentru miri, cât și pentru invitați. Totuși, rămâne la latitudinea miresei dacă și cum decide să organizeze acest mic eveniment din programul petrecerii de nuntă. 

Dacă nu știi ce decizie să iei, iată care sunt criteriile pe care le poți lua în considerare, pentru a-ți da seama dacă această tradiție este pentru tine sau nu:

 • Ce presupune acest moment

Furatul miresei poate fi o experiență unică pentru fiecare persoană în parte. Pentru a fi sigură că este ceea ce îți dorești, cel mai bine este să te informezi cu privire la variantele pe care le ai la dispoziție. Astfel, vei putea cerceta opțiunile existente și ideile pe care le poți pune în practică pentru a avea parte de un moment cu adevărat memorabil. Poți cere sfatul prietenelor care au avut un astfel de element la nunta lor, sau poți analiza ce scenariu poți crea pentru a realiza o clipă deosebită din toate punctele de vedere. 

 • Cine este implicat

Orice experiență plăcută este îmbogățită considerabil dacă este trăită împreună cu cei dragi. Furatul miresei este distractiv, mai ales dacă evenimentul se desfășoară în compania celor mai apropiați prieteni ai tăi. Discută cu ei și vezi dacă le-ar plăcea să se implice în acest proces – în funcție de acest aspect, îți poți imagina cum te vei simți petrecând aceste clipe împreună cu gașca ta de suflet. 

 • Cum te face să te simți

Indiferent de obiceiurile și tradițiile standard, este esențial să te simți bine la propria nuntă. Dincolo de ceea ce spune lumea sau de lucrurile care trebuie făcute, este obligatoriu să optezi pentru elementele care ți se potrivesc, fără să ții cont de părerile celorlalți. Și în ceea ce privește furatul miresei, este bine să te gândești dacă un astfel de moment te caracterizează, dacă te-ar bucura și dacă este un lucru pe care ți-l dorești cu adevărat. Obținând răspunsuri la aceste întrebări, vei putea să-ți dai seama dacă furatul miresei este pentru tine sau nu. 

 • Avantaje vs. dezavantaje

În cazul în care ai aflat ce înseamnă furatul miresei, ce presupune, ce semnifică și cum se poate organiza, dar încă ești indecisă, poți face o listă cu avantaje și dezavantaje. De exemplu, un avantaj ar putea fi faptul că momentul poate deveni un highlight al petrecerii, care va rămâne în amintirea voastră, iar un dezavantaj ar putea fi faptul că mireasa lipsește o perioadă de la petrecere. Bineînțeles, mai sunt și alte lucruri pe care trebuie să le iei în calcul – așadar, o listă PRO/CONTRA te va ajuta să iei cea mai bună decizie pentru tine și pentru nunta ta. 

În concluzie, furatul miresei este un obicei extrem de popular, care poate fi regăsit, deseori, în programul nunților, mai ales în cazul celor românești sau est-europene. Însă, nu este un element obligatoriu – așa că poți opta pentru el, sau nu, în funcție de preferințele tale. Dacă ai decis totuși că vrei să încerci să integrezi acest moment special în povestea nunții tale, orientează-te către cele mai îndrăznețe și mai creative idei. În mod cert, dacă faci ceva ieșit din comun sau dacă vii chiar tu cu o idee specială și originală, totul va fi mult mai memorabil. Este esențial să ai parte de o nuntă ca în povești, exact așa cum ți-ai imaginat!

Sursa foto: Shutterstock.com

2 thoughts on “Furatul miresei – Un obicei popular la orice nunta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *