Acte necesare pentru o cununie civila – Sfaturi si recomandari utile

Acte necesare pentru o cununie civilă – Sfaturi și recomandări utile - nuntapeplaja.ro

Atunci când vine vorba despre cununia civilă, mulți miri sunt îngroziți de așa-zisa birocrație, care trebuie gestionată în mod optim, pentru a nu avea surprize neplăcute. Însă, lucrurile s-au modernizat în ultimii ani, nu mai sunt așa de complicate. Dacă vei colabora cu o agenție specializată, totul va fi foarte simplu, însă, indiferent de varianta pe care o alegi, este important să știi care sunt actele de care ai nevoie pentru a pune totul la punct. De asemenea, dacă te tentează o cununie civilă în aer liber, nu ezita – află toate informațiile necesare pentru a te asigura că fiecare detaliu este stabilit. În continuarea acestui articol, vei descoperi un ghid util, care cuprinde sfaturi, recomandări și amănunte folositoare, care să vină în sprijinul tău, în procesul de organizare a cununiei civile.

Atunci când vine vorba despre cununia civilă, mulți miri sunt îngroziți de așa-zisa birocrație, care trebuie gestionată în mod optim, pentru a nu avea surprize neplăcute. Însă, lucrurile s-au modernizat în ultimii ani, nu mai sunt așa de complicate. Dacă vei colabora cu o agenție specializată, totul va fi foarte simplu, însă, indiferent de varianta pe care o alegi, este important să știi care sunt actele de care ai nevoie pentru a pune totul la punct. De asemenea, dacă te tentează o cununie civilă în aer liber, nu ezita – află toate informațiile necesare pentru a te asigura că fiecare detaliu este stabilit. În continuarea acestui articol, vei descoperi un ghid util, care cuprinde sfaturi, recomandări și amănunte folositoare, care să vină în sprijinul tău, în procesul de organizare a cununiei civile.

1. Ce acte sunt necesare pentru o căsătorie civilă + acte necesare pentru cununia cu un cetățean străin

Cununia civilă este un pas important, așadar trebuie să-i acorzi o atenție deosebită, pentru a te asigura că totul se desfășoară în cele mai bune condiții. Fie că alegi o zi separată, fie că vrei să organizezi acest moment împreună cu petrecerea de nuntă, este important să ai la îndemână toate elementele necesare pentru bunul mers al lucrurilor. Actele pot părea un lucru nesemnificativ, însă ele sunt obligatorii pentru a putea oficializa căsnicia din punct de vedere legal. Așadar, dacă vrei să afli care sunt actele de care ai nevoie și, mai ales, ce anume trebuie să faci cu ele și cum să procedezi, cercetează următoarele informații:

 • Ambii miri trebuie să aibă acte de identitate valabile, în copie și în original. De asemenea, este important de știut că unul dintre miri trebuie să aibă neapărat domiciliul sau reședința în municipiul în care se oficiază căsătoria.
 • Ambii miri trebuie să aibă certificatele de naștere, în copie și în original. 
 • Certificatul prenupțial este valabil 14 zile și se eliberează de către o clinică medicală sau de către medicul de familie, după efectuarea unor analize standard. În urma acestora, medicul declară persoana aptă pentru căsătorie. Analizele pot fi efectuate la orice autoritate sanitară din România. De regulă, se fac următoarele analize: VDRL/TPHA, radiografie pulmonară și anticorpi anti-HIV. Cel mai simplu este să apelezi la medicul de familie, care îți va face un consult general și îți va da o trimitere pentru analize medicale și radiografie pulmonară. Când primești rezultatele, te întorci la medicul de familie, iar acesta îți va elibera certificatul prenupțial.

Există și unele laboratoare care pot elibera un astfel de act, însă, în general, cuplurile preferă să comunice cu medicul de familie. De asemenea, nu trebuie să uiți că certificatul este valabil doar 14 zile de la emitere – așadar, data la care se oficiază cununia civilă trebuie să se încadreze în acest termen obligatoriu. Cercetează cu atenție tot ceea ce presupune obținerea acestui act – programări, costuri etc. – pentru a nu avea surprize neplăcute.

 • Dosarul complet trebuie depus la starea civilă înainte cu 10 zile calendaristice de ziua aleasă pentru cununie (în acest termen sunt incluse zilele de depunere a dosarului și de oficiere a cununiei propriu-zise). 
 • Declarația de căsătorie este un formular ce se completează și se semnează în momentul în care toate actele sunt depuse la starea civilă.
 • Dacă unul dintre miri nu se află la prima căsătorie (se poate afla la a doua, a treia etc.), acesta va avea nevoie de următoarele acte: certificat de căsătorie (anterior) și certificat de deces al soțului/soției (dacă este cazul) sau sentința/certificatul de divorț (irevocabilă și definitivă, în copie și original) și de certificatul de naștere.
 • Dacă ambii soți sunt cetățeni români care au domiciliul în străinătate, ei se vor legitima cu ajutorul pașaportului valabil. De asemenea, unul dintre soți va prezenta cartea de identitate provizorie, care atestă și face dovada șederii într-un alt stat.

De asemenea, în cazul în care cununia civilă are loc între un cetățean român și unul străin, cetățeanul român trebuie să aibă toate actele necesare care sunt cerute de către autoritățile locale, iar cetățeanul străin trebuie să aibă următoarele acte valabile, cu care trebuie să contribuie la dosarul comun: 

 • Certificat prenupțial (cel oferit de medic, care cuprinde rezultatele analizelor și ale investigațiilor obligatorii)
 • Pașaport care să conțină vizele necesare (în copie și original) sau carte de identitate (dacă cetățeanul provine dintr-un stat care este membru UE)
 • Certificat de naștere (în copie și original) – dacă este cazul, acesta trebuie apostilat sau supralegalizat în funcție de statul emitent – tradus și legalizat (la un notar de pe teritoriul României)
 • Dovadă că cetățeanul îndeplinește toate condițiile pentru încheierea căsătoriei pe teritoriul României (dovadă eliberată de misiuni diplomatice sau oficii consulare acreditate). 
 • Dacă cetățeanul străin provine dintr-un stat care a încheiat tratate, acorduri de asistență juridică sau convenții, trebuie prezentate documentele oficiale eliberate de autoritățile competente, cu dată recentă (traduse în limba română și legalizate la un notar de pe teritoriul României).
 • Documentul care atestă domiciliul din străinătate al cetățeanului sau o declarație pe proprie răspundere privind această informație (declarația trebuie dată la un birou notarial de pe teritoriul României).
 • Declarație pe proprie răspundere (validată de un notar public), care să ofere detalii despre: țara de proveniență, cunoașterea limbii române, starea civilă, regimul matrimonial ales, îndeplinirea tuturor condițiilor necesare pentru cununia civilă. În cazul în care cetățeanul străin nu cunoaște limba română, la cununia civilă trebuie să fie prezent și un interpret autorizat, care să traducă, în mod oficial.
 • Și în acest caz, dacă cetățeanul a fost implicat în căsătorii anterioare, trebuie să se facă dovada prin certificate de deces sau de divorț, împreună cu certificatul de căsătorie, apostilat sau supralegalizat (după caz, în funcție de stat), tradus și legalizat de către un notar de pe teritoriul României.

2. Elemente și acte necesare în locații outdoor – Cununie civilă în aer liber

De regulă, cununia civilă are loc la sediul stării civile, din localitatea sau sectorul de care aparține unul dintre soți. În acest caz, se poate face o programare online, cu câteva luni înainte sau cu 2-4 săptămâni înainte, în funcție de locurile disponibile, de cerere și de preferințele mirilor. Actele trebuie, de asemenea, depuse cu 10 zile înainte de oficierea căsătoriei. Însă, toate informațiile necesare cu privire la acte sau programări, pot fi obținute cerând detalii suplimentare la sediul stării civile, prin telefon sau prin e-mail.

Totuși, dacă vrei să optezi pentru o cununie civilă în aer liber, este bine să știi că această variantă este din ce în ce mai populară în rândul cuplurilor. Ea poate fi realizată, depunând o cerere la starea civilă și stabilind toate detaliile necesare. Și în acest caz, este recomandat să nu lași totul pe ultima sută de metri, deoarece cererile și programările pot fi numeroase, mai ales în perioadele aglomerate. Însă, având în vedere că toate aceste etape pot fi o adevărată provocare, mai ales dacă nu ai timpul necesar pentru a te ocupa pe cont propriu de toate detaliile, trebuie să iei în considerare și varianta colaborării cu un wedding planner, care să se ocupe de toate aceste amănunte, preluând responsabilitățile tale. Oficierea cununiei civile durează între 5 și 10 minute, așadar nu durează mult – după evenimentul propriu-zis, se pot face fotografii cu cei dragi, se poate pregăti cununia religioasă (dacă alegi să le faci în succesiune) sau poate începe petrecerea.

De exemplu, dacă ai ales să-ți organizezi nunta pe plajă, cum ar fi în Grecia, fiindcă ai fost impresionată de cadrul romantic și deosebit, cu siguranță va fi o idee bună ca și cununia civilă să fie oficiată în același spațiu. Poți discuta cu wedding planner-ul tău, pentru a te asigura că rezultatul final este exact așa cum îți dorești tu. De pildă, agenția noastră se poate ocupa de fiecare detaliu în parte: te consiliază pentru realizarea documentelor necesare cununiei (pentru a avea un dosar complet), stabilește și îți confirmă prezența ofițerului stării civile și amenajează locul pentru desfășurarea cununiei. Astfel, nu va mai trebui să te gândești ce acte ai nevoie pentru cununie și ce alte elemente sunt necesare pentru a pune totul la punct. Atât în ziua nunții tale, cât și în perioada premergătoare ei, nu trebuie să te preocupi cu detalii organizatorice sau sarcini care pot fi lăsate în grija specialiștilor. Te poți implica acolo unde este nevoie de tine, dar poți delega anumite responsabilități, pentru a obține timpul de care ai nevoie pentru a te bucura de experiența pe care o trăiești și pentru a deveni invitat la propria nuntă.

Însă, în cazul în care ai dubii cu privire la acest aspect, te poate ajuta să consulți o listă cu avantaje. Așadar, iată câteva motive pentru care merită să organizezi cununia civilă în aer liber:

 • Nu trebuie să te mai deplasezi în locații diferite 

În ziua nunții, de cele mai multe ori, drumurile sunt foarte obositoare, mai ales dacă ai ales să organizezi, în aceeași zi, cununia civilă, cea religioasă și petrecerea de după. Dacă optezi pentru oficierea cununiei civile în același loc cu party-ul, scapi de toate aceste drumuri și totul va fi mult mai eficient și mai puțin obositor. Este important ca, în ziua respectivă, să faci tot ce îți stă în putință pentru a te simți bine și a te distra. Deseori, mirii sunt extenuați, surmenați și obosiți tocmai din cauza acestor locații multiple – astfel, poți evita aceste neplăceri și te poți orienta din start către varianta cununiei în aer liber, mai ales dacă locația îți permite. 

 • Poți amenaja totul exact așa cum îți dorești 

La starea civilă, decorul este același și nu poate fi personalizat în funcție de preferințele tale. Însă, atunci când organizezi cununia în aer liber, în locația ta de nuntă, nu există reguli – poți opta pentru orice fel de design, fie el rustic, fie el boho sau modern, astfel încât să fie pe gustul tău. Prin urmare, dacă îți dorești o variantă flexibilă, care să-ți ofere oportunitatea să-ți pui în practică toate ideile creative, aceasta este cea mai bună opțiune. 

 • Nu este un spațiu impus

Nu doar decorul este esențial, ci și spațiul în sine. Dacă optezi pentru oficierea cununiei civile în clădirea stării civile, totul va avea loc în sala special destinată acestui scop. Însă, având în vedere că, în ziua nunții, spațiul trebuie să fie pe placul mirilor, acest aspect poate deveni un impediment în calea îndeplinirii visului lor. În aer liber, lucrurile sunt mult mai maleabile și pot fi organizate exact așa cum îți dorești. 

 • Atmosfera poate fi cu adevărat deosebită

Punând laolaltă decorul preferat, un peisaj superb, aerul, natura înconjurătoare și toate celelalte elemente decorative sau ambientale, alese de tine, cu siguranță vei crea o atmosferă cu adevărat deosebită. Prin urmare, merită să te bucuri de fiecare minut petrecut în setting-ul pe care tu l-ai creat – de aceea, poate fi o experiență cu adevărat plăcută și memorabilă dacă toate etapele și capitolele nunții tale vor avea loc în respectivul spațiu, pe care le-ai realizat conform preferințelor și viziunii tale. Cununia civilă nu trebuie să lipsească din acest cadru special, deoarece reprezintă un moment important și emoționant.

În concluzie, cununia civilă este un eveniment deosebit, pe care nu trebuie să-l ignori, deoarece face parte din programul de nuntă. Cel mai important este să te informezi în prealabil, cu scopul de a afla toate detaliile necesare. Dacă ai nelămuriri, nu trebuie să te îngrijorezi – poți pune întrebări suplimentare autorităților competente, sau poți vorbi cu persoana care se ocupă de organizarea nunții tale. Fie că te consulți cu un wedding planner, fie că te documentezi pe cont propriu, este esențial să pui la punct fiecare amănunt în parte. Fă o listă cu toate cele necesare, ca să nu uiți nimic – atunci când vine vorba despre acte și certificate, cel mai bine este să ceri ajutorul cuiva avizat sau să-ți notezi pașii exacți pe care trebuie să-i urmezi. Astfel, vei putea gestiona totul în mod optim și te vei descurca de minune. Acordă o atenție deosebită detaliilor referitoare la copii, acte originale și alte lucruri similare. În mod cert te vei descurca și vei reuși să organizezi totul exact așa cum trebuie, astfel încât să-ți planifici nunta mult visată, așa cum îți imaginezi. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *