Alegerea nașilor de cununie: cum se aleg, ce îndatoriri au și cum să le adresezi marea întrebare

Orice cuplu visează la nunta perfectă și încearcă să planifice în detaliu fiecare moment al acestui eveniment deosebit. O nuntă presupune stabilirea unei liste lungi de aspecte care îi pot copleși pe miri: rochie, costum, pantofi, accesorii, meniuri, muzică, sală și decorațiuni, petrecerile burlacilor și burlăcițelor, invitații, verighete, tortul de nuntă și multe altele. Din acest motiv este recomandat să apelezi la o agenție specializată care să se ocupe de fiecare detaliu în parte în timp ce voi doi doar vă bucurați de evenimentul special din viețile voastre.

Totuși, vă rămâne o îndatorire foarte importantă: găsirea și alegerea nașilor de cununie. Cu ceva timp în urmă, în tradiția românească nașii de cununie se alegeau după vârstă, pentru a fi cu adevărat interpretarea „părinților spirituali”. Cu alte cuvinte, nașii de cununie trebuiau să fie de vârste apropiate cu părinții mirilor. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat, în prezent mirii alegându-și ca nași cei mai apropiați prieteni. În fapt, alegerea nașilor trebuie să fie o acțiune spirituală, de suflet, nicidecum după considerente financiare sau de vârstă. Nașii trebuie să fie un exemplu pentru viitorii miri și un real sprijin atât în timpul nunții, cât și după aceasta.

În articolul de mai jos vom vorbi despre alegerea nașilor și rolurile acestora înainte de nuntă, în timpul nunții și după, astfel încât să te ajutăm în această alegere delicată pe care trebuie să o faci.

1. Alegerea nașilor – cum se aleg nașii de cununie?

Tradițiile pot varia de la o regiune a țării la alta, dar un lucru este sigur: nașii de cununie trebuie să fie un alt cuplu deja căsătorit. Până de curând, mirii își alegeau o singură pereche de nași. În zilele noastre, moda s-a mai schimbat și astăzi există o proporție destul de mare de cupluri care preferă să organizeze o nuntă cu mai mulți nași. Motivul? Majoritatea oamenilor nu se pot hotărî la o singură pereche de nași ori nu pot alege între două cupluri de prieteni apropiați. Bisericile s-au conformat vremurilor și sunt de acord cu aceste alegeri ale mirilor.

Alegerea nașilor de cununie este o îndatorire foarte importantă de care se ocupă strict mirii. Nașii îndeplinesc rolul de părinți spirituali pentru miri și din acest motiv ei trebuie aleși cu foarte multă grijă. Iată câteva sfaturi care sperăm să te ajute să îți alegi mai ușor nașii de cununie:

Alege persoane de încredere

Desigur, dacă vorbim despre prieteni sau despre oameni apropiați, în general, ar trebui ca acestea să fie de încredere, nu? Ei, bine, fiecare dintre noi avem plusuri și minusuri. Spre exemplu, ar trebui să alegi persoane pe care știi că le poți contacta oricând, iar ele te vor ajuta cu prima ocazie. 

Alege persoane care au timp liber

În mod ideal, nașii de cununie ar trebui să aibă la dispoziție suficient timp liber, astfel încât să vă poată ajuta cu toate pregătirile, dar și să vă fie alături din punct de vedere motivațional. Dacă, totuși, cele mai potrivite persoane ca nași pentru voi au un program foarte încărcat, dar cu toate acestea, nu vreți să renunțați la ei, cere ajutorul unei agenții care să se ocupe de toată organizarea nunții.

Alege persoane care cred în căsătorie

Poate părea un sfat ciudat, dar este mai bine dacă nașii tăi prețuiesc taina și instituția căsătoriei. Trebuie să alegi pe cineva care are o concepție despre căsătorie care seamănă cu a ta sau care o respectă pe a ta. Este ideal să rezonezi în orice cu nașii tăi de cununie pentru că acest lucru te asigură de faptul că relația dintre fini și nași va fi una excepțională și de lungă durată.

Alege persoane care cred în relația voastră

Este evident faptul că nașii sunt mai apropiați sau că se cunosc de mai mult timp cu unul dintre miri și din acest motiv ar fi indicat să te asiguri de faptul că ambii îți agreează și îți respectă partenerul sau partenera. De asemenea, evită persoanele care trăiesc cu concepția că toate căsătoriile duc la divorț într-o bună zi. Într-un astfel de moment al vieții tale nu ai nevoie decât de gânduri și energii pozitive.

2. Despre alegerea nașilor – ce îndatoriri au nașii de cununie?

Pentru început, alegerea de nași pentru cununie este crucială, deoarece tradiția spune că aceștia botează copiii miresei și mirelui după aceea. În unele părți ale țării noastre, se obișnuiește ca nașii de cununie să boteze toți copiii; în alte părți, ei botează doar primul copil. Mireasa și mirele trebuie să fie, prin urmare, foarte aproape de nașii de cununie chiar și după nuntă. Totuși, reține faptul că nu este obligatoriu să „păstrezi” nașii de cununie și atunci când vine vorba despre botezul unui copil.

În ziua nunții, nașii de cununie au, de asemenea, un rol crucial și activ. În primul rând, nașa este prima care intră în biserică alături de mire. După ei vine mireasa însoțită ori de naș, ori de tatăl ei. Nașii sunt cei care pun miresei și mirelui verighetele pe degete în timpul slujbei religioase. Da, da, ai citit bine. Nu mirele și mireasa își pun verighetele pe degete în timp ce privesc cu dragoste în ochi, ci nașii de cununie sunt responsabili de punerea verighetelor pe degetele mirelui și miresei. Acest lucru se face conform unui ritual specific și sub atenta privire a preotului (sau preoților dacă mirii aleg mai mulți preoți care să oficieze cununia religioasă).

Un al doilea act cu o puternică încărcătură spirituală de care sunt responsabili nașii este reprezentat de încoronarea mirelui și a miresei în timpul slujbei religioase. Coroanele de nuntă sunt prinse cu o panglică care simbolizează unitatea cuplului. Coroanele fac din cuplu regele și regina casei lor – aceasta este simbolistica lor. Nașii de cununie sunt cei care schimbă coroanele de trei ori pe capetele mirelui și miresei. Acest act simbolic religios poate fi destul de stresant și emoționant pentru nași, însă ei pot exersa puțin înainte de slujbă, astfel încât totul să iasă ca la carte. Există locuri în țară unde nașii sunt responsabili doar de luarea cununiilor de pe cap.

În al treilea rând, tot în timpul slujbei religioase, nașii de cununie sunt alături de miri în timpul dansului Isaia, denumit și marș ceremonial. Cuplul, condus de preot și urmat de nași, merge de trei ori într-un cerc în jurul unei mese pe care sunt așezate Evanghelia și crucea. Mirele și mireasa fac primii pași ca un cuplu căsătorit, urmat de nașii lor. Prin urmare, nașii de cununie au un rol foarte important mai ales în timpul slujbei religioase și mai multe îndatoriri decât mirii înșiși. După finalizarea slujbei religioase, nașii ies împreună din biserică, așezați în spatele mirilor.

Când vine vorba despre partea financiară, în prezent mirii și nașii au ajuns să stabilească împreună toate detaliile referitoare la ce anume și cât plătește fiecare în parte. Totuși, în tradiția noastră există câteva cheltuieli care trebuie suportate neapărat de nași. Cele mai importante cheltuieli sunt reprezentate de taxele pentru cele două slujbe religioase (cea din ziua propriu-zisă a cununiei și cea care are loc la o săptămână după prima și care are rolul de a binecuvânta noua familie), buchetele de flori (al miresei și al nașei), lumânările de cununie, voalul miresei și tiara. Iar în cazul în care vorbim despre o nuntă care respectă toate tradițiile, atunci nașii trebuie să se ocupe și de achiziționarea basmalei și turtei pentru mireasă.

Mai sunt alte câteva îndatoriri de care sunt responsabili nașii, cum ar fi:

  • alegerea rochiei de mireasă împreună cu nașa (nu este obligatoriu, doar dacă mireasa își dorește acest lucru);
  • să țină lumânările de cununie în biserică, în timpul slujbei religioase;
  • să aibă invitați la nuntă;
  • să întâmpine toți invitații care vin la petrecerea de nuntă;
Ce îndatoriri au nașii de cununie

Dacă încă vorbim despre o nuntă tradițională, mai există câteva obiceiuri pe care nașii ar trebui să le respecte, la dorința mirilor. Dintre acestea, le vom aminti pe cele mai importante, cum ar fi:

  • nașa trebuie să îi fie alături miresei atunci când se pregătește;
  • nașa trebuie să rupă turta deasupra capului miresei atunci când aceasta din urmă iese din casă (după ce s-au terminat pregătirile);
  • mirele alături de familia sa și nași vin împreună pentru a lua mireasa de la casa părintească;
  • nașul este cel responsabil de negocieri pentru a recupera mireasa în cazul în care este furată de la nuntă;
  • nașa îi scoate miresei voalul de pe cap și îi leagă în loc basmaua;
  • nașa pune voalul pe capul fetei care a prins buchetul miresei;

Toate acestea, deși pot părea multe, sunt simplu de îndeplinit și respectat, chiar și în cazul unei nunți tradiționale. Dar dacă ceva îți pare prea complicat, poți apela cu încredere la o agenție specializată în organizarea unor asemenea evenimente. Ce poate fi mai frumos decât să fii invitat la propria nuntă și singurul tău rol să fie acela de a te bucura de petrecere și de oamenii dragi care au ales să îți fie alături?

3. Cum inviți persoanele potrivite să vă fie nași de cununie?

Încă de când a avut loc cererea în căsătorie, prietenii voștri foarte apropiați se așteaptă la o cerere din partea voastră pentru a le fi nași. Cu toate acestea, chiar dacă sunteți siguri că veți primi un răspuns pozitiv, vă recomandăm să organizați un moment frumos prin care să realizați această cerere. Acum există mai multe variante prin care puteți face acest lucru: o cină la un restaurant elegant din oraș, o seară cozy la voi acasă, sau o drumeție.

În fiecare dintre aceste situații aveți ocazia de a organiza un moment surpriză pentru viitorii nași. Puteți opta și pentru achiziționarea unui cadou. Nu trebuie să fie ceva foarte costisitor, ci mai mult simbolic, prin care să vă arătați prețuirea față de cei doi. În același timp, nu te aștepta neapărat la un răspuns pe loc din partea celor doi (sau din partea tuturor dacă vrei o nuntă cu două perechi de nași sau cu mai multe perechi de nași). A fi naș de cununie presupune un efort financiar destul de mare și, din acest motiv, este de înțeles dacă viitorii posibili nași au nevoie de mai mult timp de gândire.

Cum inviți persoanele potrivite să vă fie nași de cununie

Dacă vrei să îi surprinzi cu adevărat și să te asiguri că vor spune „Da”, ce ai spune dacă ai decide să îți organizezi nunta pe o plajă din România? Iar dacă ai deja această idee în minte înainte de a-ți invita prietenii să vă fie nași de cununie, cu atât mai bine! O nuntă pe plajă este visul multor cupluri, însă puține dintre ele reușesc să aibă parte de ea. Gândește-te la cât de relaxată va fi atmosfera, la valurile mării care vor acompania acordurile muzicale și la nisipul fin. O nuntă pe plajă nu are nevoie de ținute extrem de elegante, de pantofi cu toc incomozi sau de ore de petrecut la coafor. De asemenea, până și costurile ce țin de organizare pot fi mult mai mici în comparație cu o petrecere organizată la un restaurant.

În cazul în care îți surâde ideea unei nunți pe plajă, atât în țară, cât și în destinații exotice, apelează cu încredere la serviciile oferite de nuntapeplaja.ro. O echipă de profesioniști, cu șapte ani de experiență și peste 600 de nunți organizate pe plajă, abia așteaptă să îți creeze momente de neuitat. Și partea bună este reprezentată de faptul că voi doi nu aveți nicio bătaie de cap. Echipa noastră se ocupă de toate detaliile, iar voi doi veți fi doar invitați la propria petrecere. Organizăm atât cununia civilă, cununia religioasă, cât și marea petrecere, adică o nuntă la cheie. 

În cea mai frumoasă zi din viețile voastre nu trebuie să fiți deloc stresați cu privire la detaliile nunții, ci trebuie doar să vă bucurați de voi doi, de proaspăta familie întemeiată și de oamenii dragi care vă sunt alături.

Sursă foto: freepik.com